«رضا برهانی» امروز سه شنبه یازدهم اردیبهشت ماه در نشست با خبرنگاران ضمن تکذیب شایعه دستکاری میزان بارشها، اظهار کرد: معمولاً شایعات این چنینی را در هنگام بروز خشکسالی و بارندگیهای شدید در هر منطقه شاهدیم ولی موضوع دستکاری سامانههای جوی و بارشها به لحاظ علمی فاقد مستندات علمی است و عملاً به دلیل حجم بالای انرژی و گستردگی امکان پذیر نیست و نمیتوان سامانههایی به این بزرگی را دستخوش تغییرات کرد.
وی با تاکید بر این که هواشناسی حتی متولی بارورسازی ابرها نیست، گفت: مرکز باروری ابرها ذیل مجموعه وزارت نیرو در یزد مستقر و برنامههایی را دنبال می کند ولی در هنگام باروری ابرها نیز در شرایط کاملاً ایدهآل تنها حدود ۱۰ درصد در فعالیت سامانههای بارشی اثرگذار خواهد بود.
برهانی خاطرنشان کرد: قطعاً صنعتی شدن و ایجاد یک جزیره گرمایی در یک منطقه میتواند موجب اندک تغیرات آب و هوایی شود ولی این تاثیر نمیتواند برای شهرهای بزرگی مانند اردکان و میبد چندان قابل توجه باشد.
وی در ادامه عامل اصلی تغییر الگو و جو را تغییرات اقلیمی به دلیل اثرات تجمعی بشر مانند افزایش مصرف سوختهای فسیلی و جنگلزدایی ذکر کرد و گفت: تاثیر این تغییرات در افزایش بی رویه دما و وقوع بارشهای سیل آسا نه تنها در ایران بلکه در دیگر مناطق جهان میشود.
وی متذکر شد: قطعاً کاهش اثرات اقلیمی ایجاد شده در سطح جهان، همانگونه که طی سالیان متمادی شکل گرفته، بسیار زمانبر خواهد بود.
مدیر کل هواشناسی استان عنوان کرد: براساس پیش بینی فصلی، افزایش دو درجهای دما را در استان خواهیم داشت و تقریباً پس از اردیبهشت ماه و در طول فصل تابستان شاهد بارشهای نرمال در استان خواهیم بود.
تغییر مکانی شدید بارشهای کنونی طبیعی است
«محمدرضا شیرغلامی» رئیس گروه توسعه هواشناسی کاربردی اداره کل هواشناسی استان نیز با بیان این که بارشهای تابستانی عمدتاً همرفتی با ماهیت رگباری دارند و مشخصههای اصلی این بارشها تغییر مکانی شدید آنهاست.
وی با بیان این که میانگین بارشهای شهرستانهای یزد از از ابتدای اردیبهشت تاکنون ۲۳ میلیمتر بوده است، گفت: این میزان در مورد شهرستان اردکان ۲۱ میلیمتر و بیشتر از شهرستانهای میبد، ابرکوه، مروست، تفت و زارچ بوده است.
وی بیشترین بارشها در این مدت را مربوط به بهاباد به میزان ۴۵ میلیمتر و کمترین آن مربوط به میبد با ۱۳ میلیمتر ذکر کرد و گفت: این تغییر پذیری حتی در داخل شهرستانها به عنوان تفت بین ایستگاههای هواشناسی بین ۳ تا ۹۹ میلیمتر متغیر بوده است و یک امر طبیعی در این نوع بارشها محسوب میشود.
شیرغلامی این نوسان را برای ایستگاههای شهرستان اردکان بین ۸ تا ۴۸ میلیمتر اعلام کرد و گفت: بارشها با توجه به توپوگرافی هر منطقه، دارای پراکنش متفاوتی است لذا این که موضوع دستکاری ابرها از سوی برخی رسانههای اردکانی مطرح میشود، نه تنها فاقد مستند علمی است بلکه عملاً نیز غیر ممکن است.
وی به بارشهای سیلآسای مردادماه دو سال قبل شهر یزد اشاره و عنوان کرد: شش ایستگاه هواشناسی سطح شهر دارای توپوگرافی برابر و از نظر فاصله طولی نیز هشت کیلومتری هستند ولی بارشها در هر یک از این ایستگاهها متفاوت بود.
این کارشناس هواشناسی نیز مهمترین عامل بروز این نوع بارشها را تغییر اقلیم خواند و گفت: این تغییرات بارشها را به سمت بارشهای شدید و متعدد سوق می دهد و در حالی که در یک منطقه سیل داریم، شاهد خشکسالی نیز هستیم.
هشدار نارنجی هواشناسی در مورد بارشهای رگباری
«سید عباس میرحسینی» کارشناسی پیش بین هواشناسی استان نیز با اشاره به به جنب حارهای بودن استان یزد، این بارشها را از نوع حارهای ذکر کرد و گفت: این بارشهای رگباری را در روزهای پایان هفته جاری نیز خواهیم داشت.
وی با اشاره به ورود این سامانه بارشی به استان از امروز گفت: عمده این بارشها که همراه با رعد و برق و در مناطق مستعد همراه با بارش تگرگ است، در روز پنجشنبه شدت بیشتری خواهد داشت.
میرحسینی از صدور هشدار نارنجی برای برخی مناطق استان به ویژه نیمه شمالی و شرقی استان، ارتفاعات شیرکوه در شهرستانهای تفت و مهریز، همچنین میبد، اردکان، اشکذر، بافق و بهاباد و حتی مناطق مرکزی مانند زارچ به دلیل ارتفاعات دربید از پیش از ظهر پنجشنبه تا صبح جمعه هفته جاری خبر داد و گفت: بارشهای رگباری در این مناطق میتواند منجر به جاری شدن رواناب و بروز سیلاب شود.
وی به وقوع این بارشها در شهر یزد طی عضر و شب پنجشنبه و احتمال آبگرفتگی معابر اشاره و متذکر شد: این موج بارش از نوع گرم است و موجب تغذیه رطوبتی و گرمی هوای استان خواهد شد.
میرحسینی در پایان از اعلام هشدار سطج زرد برای بارشها در دیگر مناطق استان مانند مروست و خاتم نیز خبر داد.
انتهای پیام