پول‌هایی که در سرزمین ابریشم از پیله بیرون کشیده می‌شود

سر نخ ابریشم را از هر جای خراسان شمالی بگیرید به سرزمین اسب و ابریشم، یعنی روستاهای مرزی شهرستان راز و جرگلان می‌رسید؛ منطقه‌ای که این روزها مردمش با امید کسب درآمد و تامین مواد اولیه مشغول تولید پیله‌های ابریشم هستند.

با شروع فصل بهار و زنده شدن طبیعت بکر منطقه، مردم روستاهای ابریشم، توتلی و بهار، مشغول پرورش نوغان می‌شوند. در فرآیندی ۴۰ روزه، هم نوغانداران به سود می‌رسند و هم کشاورزانی که اغلب زمین‌های کشاورزی خود را تبدیل به توتستان کرده‌اند.

چند سالی بود که مردم این سرزمین به علت نبود حمایت‌های لازم از نوغانداری سرخورده شده و این کار را کنار گذاشته بودند، اما در چند سال اخیر با تلاش‌های انجام‌شده دوباره صنعت نوغانداری در این استان جان تازه‌ای گرفته و امسال نوغانداران با بارندگی‌های خوب و حمایت‌های انجام‌شده امیدوار به تولید محصول بیشتر و کسب درآمد بهتر نسبت به سال‌های گذشته‌اند.

یکی از حمایت‌هایی که در یکی دو سال گذشته از نوغانداران شده، حمایت کمیته امداد برای خرید توافقی پیله‌های ابریشم است. تفاهم‌نامه این کار برای امسال، نهم اردیبهشت ماه در نمایشگاه اکسپو دوباره بسته شد و امید تازه‌ای را در میان نوغانداران خراسان شمالی ایجاد کرد.

در واقع خریدهای حمایتی انجام‌شده موجب شده است دسترنج این تولیدکنندگان توسط دلالان که زمانی به تاراج می‌رفت، عاید خود آن‌ها شود و آن‌ها حلاوت ۴۰ روز کار را بچشند.

خرید توافقی پیله‌های ابریشم توسط کمیته امداد

محمدرضا حسین‌نژاد، استاندار خراسان شمالی روز گذشته (نهم اردیبهشت ماه) با حضور در غرفه کمیته امداد امام (ره) کشور در نمایشگاه اکسپو، در تکمیل زنجیره ارزش ابریشم تفاهم‌نامه‌ای را با یکی از شرکت‌های زیرمجموعه این کمیته امضا کرد. براساس این تفاهم‌نامه پیله تولیدی نوغانداران خراسان شمالی برای فرآوری و تبدیل شدن به نخ و رنگ‌آمیزی در اختیار آن شرکت قرار می‌گیرد و پس از آن برای تحویل به بافندگان استان، در اختیار آنها قرار می‌گیرد.

وی تکمیل این زنجیره را در انتفاع مددجویان و بافندگان خراسان شمالی بسیار موثر و مهم ارزیابی کرد و گفت: تبدیل پیله به فرش‌های دورو و نفیس در خراسان شمالی، صادرات این محصول را تسهیل می‌کند.

توزیه ۴۵۰۰ اصله نهال توت برای تکمیل زنجیره نوغانداری

مجید الهی‌راد، مدیرکل کمیته امداد امام خمینی (ره) خراسان شمالی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، بیان کرد: ۱۵۰۰ جعبه تخم نوغان و ۴۵۰۰ اصله نهال درخت توت بین مجریان طرح‌های اشتغال کمیته امداد خراسان‌ شمالی توزیع شده است.

وی با بیان اینکه ایجاد اشتغال و توانمندسازی مددجویان به‌عنوان مهم‌ترین راهبرد این نهاد در زمینه خودکفایی مددجویان است، اظهار کرد: یکی از اقدامات این نهاد در زمینه ایجاد اشتغال، تقویت صنعت نوغانداری و تکمیل زنجیره ارزش نوغان در استان است.

الهی‌راد با تشریح اقدامات کمیته امداد در زمینه تکمیل زنجیره ارزش نوغان در استان، ادامه داد: توزیع ۱۵۰۰ جعبه تخم نوغان بین نوغانداران و توزیع ۴۵۰۰ اصله نهال درخت توت بین مجریان طرح‌های اشتغال از اقدامات این نهاد در راستای کمک به تکمیل زنجیره ارزش نوغان در استان است. این نهاد ۶۰۰ کیلوگرم پافسول ضدعفونی‌کننده کرم ابریشم و ۵۰۰ عدد دماسنج و رطوبت‌سنج دیجیتالی بین مجریان طرح توزیع کرده است.

وی گفت: داشتن مناطق مستعد کاشت درخت توت، تقویت بعد اقتصاد خانوار بویژه در مناطق محروم و مرزی، افزایش تولید پیله خام ابریشم، ایجاد انگیزه و تقویت فعالیت شغلی با مشارکت اعضای خانوار، ریسک پایین و مبلغ پایین برای راه‌اندازی فعالیت از مزیت‌های تکمیل زنجیره ارزش نوغان در خراسان شمالی است.

فعالیت ۵۰۰ بافنده در عرصه تولید فرش دو رویه تمام ابریشم دویدوخ

مهرداد داودزاده، معاون توسعه تجارت خارجی اداره کل صمت خراسان شمالی نیز در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، از فعالیت ۵۰۰ بافنده در تولید فرش دو رویه تمام ابریشم دویدوخ خبر داد.

وی با اشاره به اینکه فرش دو رویه تمام ابریشم دویدوخ یکی از فرش‌های منحصربه‌فرد دنیاست که در شهرستان راز و جرگلان تولید می‌شود، اظهار کرد: در خراسان شمالی ۲۶ هزار و ۵۰۰ بافنده فرش فعالند که از این تعداد ۸۰۰ بافنده در شهرستان راز و جرگلان مشغول کارند و ۵۰۰ نفر از آن‌ها فرش دو رویه ابریشم دویدوخ را تولید می‌کنند.

داودزاده افزود: تولید ماهانه فرش در خراسان شمالی ۵۰۰۰ مترمربع است که گردش مالیات بالایی دارد.

وی ادامه داد: علاوه بر فرش دو رویه تمام ابریشم دویدوخ، فرش‌های تک رویه ابریشم نیز بافته می‌شود که یکی از نیازهای اساسی تولیدکنندگان فرش در این استان ابریشم است.

وی بیان کرد: مقداری از ابریشم مورد نیاز بافندگان توسط خود آن‌ها که نوغانداری می‌کنند، تامین می‌شود و بقیه نیاز نیز از طریق خرید پیله‌های ابریشم سایر نوغانداران یا خرید ابریشم از شهرهایی مانند مشهد تامین می‌شود.

فعالیت ۲۵۰۰ خانوار نوغاندار در راز و جرگلان

موسی آهنگری، رئیس سازمان جهاد کشاورزی شهرستان راز و جرگلان در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، اظهار کرد: شهرستان مرزی راز و جرگلان یکی از مهمترین بخش‌های خراسان شمالی در تولید پیله ابریشم است و بیشتر نوغانداران استان در این منطقه زندگی می‌کنند.

وی با اشاره به اینکه بیش از ۲۵۰۰ خانوار در این شهرستان از اردیبهشت ماه به مدت ۴۰ روز مشغول تولید پیله ابریشم می‌شوند، گفت: نوغانداری در این منطقه با توجه به حمایت‌هایی که انجام‌شده از جمله خرید پیله ابریشم و قیمت مناسب آن دوباره جان گرفته است.

آهنگری افزود: در گذشته، تعداد زیادی از افراد در این شهرستان نوغانداری انجام می‌دادند، اما به دلایل مختلف دست از کار کشیدند، اما در چند سال اخیر دوباره تعدادی زیادی از افراد به انجام این کار متمایل شده‌اند.

انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ / ۱۵:۴۸
  • دسته‌بندی: خراسان شمالی
  • کد خبر: 1403021007689
  • خبرنگار : 50046