حامد کاملنیا در گفتوگو با ایسنا ضمن معرفی دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه فردوسی مشهد، اظهار کرد: این دانشکده از سال ۱۳۸۴ پذیرش دانشجو در دو رشته معماری و شهرسازی را آغاز کرد. اوایل با ظرفیت ۳۵ تا ۴۰ دانشجو کار را شروع کردیم. در آن زمان دانشکده تنها به شکل اداری مستقل بود و به لحاظ ساختمانی و فضای کالبدی تا سال ۱۳۹۰ زیرمجموعه دانشکده مهندسی قرار داشت.
وی اضافه کرد: ساختمان کنونی دانشکده از جمله ساختمانهای رهاشده در دهه ۷۰ دانشگاه است و بخشی از دانشکده دامپزشکی اسکلت قدیمی آن بود که با تصمیم هیات رئیسه قرار شد همین ساختمان را بازسازی کنیم تا از این فضایی که در پردیس وجود داشت، به عنوان فضایی برای دانشکده معماری استفاده شود. بازسازی از سال ۸۷ شروع و در سال ۹۰ این ساختمان به بهرهبرداری رسید و توانستیم فضایی مستقل را برای دانشکده آماده کنیم.
رئیس دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه فردوسی با بیان اینکه به نسبت سرانه دانشجویی امکانات خوبی را داریم، عنوان کرد: در مقایسه با ساختمانهای فرسوده و قدیمی دانشگاههای بزرگ ایران که استانداردها و امکانات آنها کمتر بهروز شده، سعی کردیم آتلیهها و فضاهایی با استانداردهای لازم برای یادگیری مناسب را طراحی کنیم. همچنین تلاش شده در معماری این دانشکده حس و حالی از معماری گذشته را نیز بیاوریم.
کاملنیا افزود: کمکم پذیرش در دوره ارشد معماری را با ظرفیت ۱۰ نفر آغاز و پس از چند سال پذیرش در دوره ارشد طراحی شهری را شروع کردیم و مهرماه امسال اولین ورودی در دوره دکترا آغاز میشود. دهه اول یعنی از سال ۸۴ تا ۹۴ را به حل مشکلاتمان اختصاص دادیم. از ۹۴ به بعد پذیرش در تحصیلات تکمیلی مد نظر دانشکده قرار گرفت و کمکم دانشجویانمان به ۳۵۰ تا ۴۰۰ نفر رسید.
وی با اشاره به افت پذیرش دانشجو در سالهای اخیر، اظهار کرد: اکنون ۳۰۰ دانشجو در دوره کارشناسی و ۲ دانشجو در دوره کارشناسی ارشد داریم که امیدواریم جبران شود و دانشکده برگردد به اینکه رغبت عمومی را در جوانان ایجاد کند که در تحصیلات تکمیلی به سمت رشتههای معماری و شهرسازی بیایند و با تاسیس دوره دکترا و پذیرش ۴ یا ۵ نفر در این دوره از مهرماه، وضعیت تحصیلات تکمیلی را به مرحله بالاتری ببریم.
رئیس دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه فردوسی با بیان اینکه البته نگاه این دانشکده از همان ابتدا کیفی بوده است تا کمّی و به دنبال افزایش دانشجو به هر قیمتی نبوده است، گفت: در دفترچههای کنکور همیشه تعداد پذیرش را ۱۵ تا ۲۰ نفر اعلام میکردیم که با در نظر گرفتن سهمیههای مختلف به ۳۰ نفر میرسند. در آتلیهها برای هر ۳۰ نفر ۲ تا ۳ استاد داریم و نسبت سرانه استاد به دانشجویمان خیلی خوب است. در حال حاضر تعداد اعضای هیات علمی این دانشکده ۹ نفر است. همچنین در سرانه فضای دانشکده نسبت ۱۸ مترمربع برای هر دانشجو را داریم که عددی بسیار عالی برای یک دانشجو و دانشکده است و سعی کردیم چندان زیر بار گستردگی بیحساب و کتاب آموزشی نرویم که بخواهیم بدون هدف دانشجو پذیرش کنیم.
کاملنیا بیان کرد: در دورهای سعی کردیم از اساتید مدعو بسیار خوب در کشور استفاده کنیم و فارغالتحصیلان خوب مشهد را کنار دست استادان قدیمی گذاشتیم تا کسب تجربه کنند. بهویژه در سالهای ۹۴ تا ۹۶ که فرصت ارتباطات بینالمللی خیلی خوب بود، با دانشکدههایی از کشورهای مختلف تفاهمنامههای همکاری امضا و تبادلات علمی با کشورهایی چون آلمان، فرانسه و ایتالیا برقرار کردیم و با چند دانشکده تفاهمنامه تبادل دانشجو بستیم که فرصتهای خوبی را ایجاد کرد، حتی اکنون نیز پذیرشهایی که دانشجویان ما از دانشگاههای خارج میگیرند، خیلی خوب است.
وی ادامه داد: متأسفانه از یک دورهای مهاجرت برای ادامه تحصیل تبدیل به مهاجرت دائم شد. اگر واقعبینانه نگاه کنیم، ما نتوانستیم برای نسل جوانمان خیلی فرصتهای شغلی ایجاد کنیم. به یاد دارم زمانی که ما برای کنکور درس میخواندیم، معماری به صورت کارشناسی ارشد پیوسته بود و همیشه رتبههای بسیار خوب کنکور، معماری میخواندند. به عنوان مثال در کل کشور در رشته معماری ۲۰۰ نفر پذیرش کارشناسی ارشد پیوسته و ۵ نفر پذیرش دکترا بود. به یکباره توسعهای بیحساب و کتاب و اقبال عمومی به معماری موجب ایجاد تعداد زیادی از فارغالتحصیلان جویای کار شد، در حالیکه به یاد دارم در زمانی که ما کارشناسی ارشد پیوسته معماری میخواندیم، فارغالتحصیلان مشکل اشتغال نداشتند.
رئیس دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه فردوسی با بیان اینکه یکی از معدود کشورهایی هستیم که این دو رشته در آن جداست، عنوان کرد: در بسیاری کشورها این گونه است که ابتدا باید معمار باشی تا بتوانی شهرسازی بخوانی. در واقع ایده این است که باید ابتدا یک ساختمان خرد را طراحی کرده باشی تا بعد بتوانی شهر را بسازی. به همین دلیل بسیاری از شهرسازان ما در ایران عمدتا معماری خواندهاند و سپس در کارشناسی ارشد و دکترا، در رشته شهرسازی ادامه تحصیل دادهاند، اما از یک دورهای وزارتخانه تشخیص داد این دو رشته را تفکیک کند، البته اکنون نیز دانشجویان معماری میتوانند در دوره ارشد طراحی شهری بخوانند.
انتهای پیام