لیلا باغبان در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه بیشترین میزان تجارت خارجی بین ایران و آفریقا در سال ۱۴۰۱ اتفاق افتاد، گفت: تجارت خارجی با آفریقا به حدود ۱ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار رسید؛ اما این عدد در مقایسه با تجارت کشورهای دیگر با قاره آفریقا قابل توجه نیست از اینرو سازمان توسعه تجارت ایران برای تصاحب سهم بیشتر از بازار این قاره برنامهریزیهایی را در نظر گرفته است.
به گفته این مقام مسئول آمار تجارت با آفریقا بیشتر از عددهای اعلامی است، اما به دلیل محدودیتهای ناشی از اعمال تحریمها، صادرات مستقیم به این کشورها نداریم و محصولات ایرانی از طریق کشور دوم مانند امارات، ترکیه، قطر و عمان به کشورها صادر میشود.
وی با بیان اینکه باید فصل تازهای از تعاملات تجاری با آفریقا باز شود، تصریح کرد: تجار چندان با ظرفیتهای تجاری قاره آفریقا آشنا نیستند، هرچند برخی شرکتهای ایرانی سالهای سال است که در آنجا فعالیت دارند. اما ارقام تجار با کشورهای آفریقایی باتوجه به ظرفیتهای تجاری ایران قابل قبول نیست و ظرفیت تجاری ایران قابلیت رشد چندین برابری را دارد. به بیان دیگر پتانسیلهای دوجانبه و چند جانبهای تجاری بین ایران و کشورهای آفریقایی وجود دارد.
مدیر کل دفتر آفریقا سازمان توسعه تجارت ایران با بیان اینکه در سالهای اخیر شناخت بهتری از فرصتهای قاره آفریقا ایجاد شده، افزود: هیئتهای تجاری آفریقایی رفتوآمدهای خود را به ایران افزایش دادهاند. در ایران اکسپو ۲۰۲۳ از ۱۷ کشور آفریقایی هیئت تجاری داشتیم و به نظر میرسد که در سال جاری این تعداد افزایش پیدا خواهد کرد.
به گفته این مقام مسئول؛ همزمان با اکسپو ۲۰۲۴ رویداد اجلاس همکاریهای ایران و آفریقا برگزار خواهد شد که در این اجلاس از مقامات آفریقایی برای شرکت در این رویداد دعوت شده است.
وی با اشاره به دعوت از وزرای اقتصادی و تجاری آفریقایی در این همایش، گفت: تفاهمنامههای خوبی فی مابین ایران و کشورهای آفریقایی امضا خواهد شد و همزمانی این همایش با ایران اکسپو شناخت آنها را از ظرفیتهای ایران افزایش خواهد داد و این موضوع توسعه سریعتری به روابط تجاری ایران با این کشورهاخواهد داد و آن را تسهیل کند.
باغبان استقبال از اجلاس ایران و آفریقا را قابل قبول توصیف کرد و گفت: بیش از ۲۰ کشور آفریقایی در این اجلاس حضور پیدا خواهند کرد و به نظر میرسد که تعداد شرکتکنندگان از قاره آفریقا در اکسپو ۲۰۲۴ افزایش پیدا خواهند کرد.
وی ادامه داد: برنامههای اولیه اجلاس مشخص شده این برنامهها از جنس دیدار با مقامات و مذاکره با تجار و شرکتهای بزرگ و توانمند است همچنین بازدیدها و تورهای صنعتی نیز پیشبینی شده است.
انتهای پیام