دکتر هدی ابوالحسنی در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه امروزه در دنیا طب تلفیقی مطرح است، اظهار کرد: به عقیده ما تنها افرادی که در حوزه طب سنتی صلاحیت تجویز نسخه برای بیماران را دارند، پزشکان متخصص طب ایرانی هستند.
وی با بیان اینکه داروها و مکملهای گیاهی حتما باید با تجویز پزشکان متخصص مصرف شود، عنوان کرد: عطاریها اجازه فروش داروهای گیاهی را ندارند و تنها مجاز به فروش فرآوردههای فله گیاهی به صورت پودر نشده هستند. همچنین به هیچ عنوان مجوز طبابت و تجویز نسخه و دارو را ندارند.
ابوالحسنی بیان کرد: مردم ما باید به این نکته توجه کنند که مرجع درست برای تهیه دارو و مکملهای گیاهی منحصر به داروخانهها است، لذا باشگاههای ورزشی، عطاریها و سایت اینترنتی مجوز ندارند و مرجع مناسبی برای خرید مکملها نیستند.
وی با اشاره به اینکه هیچگونه نظارتی بر داروهای گیاهی بدون برچسب اصالت وجود ندارد، تصریح کرد: تنها داروهای گیاهی دارای برچسب اصالت و قابل شناسایی در سامانه تیتک غذا و دارو مورد تأیید هستند.
مکملهای دارویی با نظر پزشک مصرف شود
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی قم در مورد عوارض مصرف خودسرانه مکملها و مولتی ویتامینها، اضافه کرد: مصرف بالای مکملها و مولتی ویتامینها میتواند منجر به ایجاد مسمومیت در بدن شود.
ابوالحسنی با تاکید بر اینکه ویتامینها به دو صورت محلول در آب و محلول در چربی هستند، ادامه داد: ویتامینهای محلول در آب مانند ویتامین C و B حتی اگر بیشتر مصرف شوند پس از جذب میزان مورد نیاز بدن از طریق ادرار دفع میشوند.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی قم افزود: این در حالی است که مصرف زیاد ویتامینهای محلول در چربی مانند ویتامین A و E در ارگانهای مختلف بدن به ویژه کبد رسوب میکنند و منجر بروز مسومیتهای جدی میشوند.
وی با بیان اینکه عملکرد پزشکان در تجویز دارو در نسخههای الکترونیکی قابل رصد است، یادآور شد: برخی از پزشکان تعداد 10 قلم دارو را در یک نسخه تجویز میکنند، در حالی که استاندارد جهانی تجویز اقلام دارویی، حداکثر دو قلم دارو است، لذا عملکرد پزشکان تحت نظارت است و در صورت ادامه دار شدن این فرآیند ممکن است توسط نظام پزشکی به مراجع قضایی معرفی و یا از ادامه فعالیت محروم شوند.
داروخانههای اینترنتی فقط مجاز به فروش محصولات آرایشی و بهداشتی هستند
ابوالحسنی تعداد بالای تجویز فرآوردههای تزریقی در برخی نسخ را مورد توجه قرارداد و گفت: بعضا افزایش تجویز فرآوردهها تزریقی مانند سرم به دلیل تقاضای بالای بیماران است لذا در این راستا در حوزه پایش و نظارت غذا و دارو این پزشکان را رصد میکنیم. در همین زمینه سال گذشته پزشکانی که عملکرد مطلوبی در حوزه تجویز دارو داشتند مورد تقدیر قرار گرفتند.
وی با اشاره به اهمیت حضور مسئول فنی در داروخانهها اظهار کرد: در صورت تقاضای شهروندان برای تهیه مولتیویتامینها و مکملهای دارویی، مسئول فنی داروخانهها حتما باید از علت مصرف این مکمل توسط فرد آگاهی پیدا کنند.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی قم، تاکید کرد: نظارت و بازرسی بر عملکرد داروخانهها به صورت مستمر در حال انجام است و در کنار آن گزارشات مردمی در خصوص تخلفات را به طور جدی پیگیری میکنیم.
ابوالحسنی با بیان اینکه داروخانههای دارای مجوز فروش اینترنتی فقط میتوانند مکملها و محصولات آرایشی و بهداشتی را به فروش برسانند، یادآور شد: شهروندان باید آگاه شوند مرجع مورد تأیید وزارت بهداشت برای تهیه داروها و شیر خشک داروخانهها هستند و مکملها و محصولات آرایشی و بهداشتی دارای برچسب اصالت را از طریق فضای مجازی، تنها از داروخانههایی که مجوز فروش اینترنتی دارند، تهیه کنند.
انتهای پیام