مدیرکل ورزش و جوانان خراسان رضوی:

ورزش زورخانه‌ای؛ مملو از آموزه‌های تربیتی است

مدیرکل ورزش و جوانان خراسان رضوی گفت: ورزش زورخانه‌ای مملو از آموزه‌های تربیتی است و کودکان ولو برای مدتی کوتاه باید این ورزش را تجربه کنند.

علیرضا تاج فیروز، مدیرکل ورزش و جوانان خراسان رضوی با حضور در دفتر ایسنا، با اشاره به نقش ورزش‌های باستانی، همچون ورزش‌های زورخانه‌ای در انتقال میراث فرهنگی و تاریخی اظهار کرد: بر این باورم که ورزش یکی از سریع‌ترین راه‌ها برای تبدیل هر فعالیت به یک فرهنگ در جامعه است، زیرا ورزش برای تمامی افراد به‌ویژه جوانان و نوجوانان جذابیت دارد. در واقع عرصه ورزش ظرفیت بسیار خوبی است که در این چند سال مورد غفلت واقع شده و از آن استفاده نشده است.

وی با اشاره به قدمت چند هزار ساله برخی رشته‌های ورزشی کشورمان تأکید کرد: باید توسعه فرهنگ سنتی و اسلامی را وجهه همت قرار داد و بدین ترتیب از جذب فرهنگ غربی در بسیاری امور از جمله ورزش پیشگیری کرد. ورزش‌های زورخانه‌ای باستانی و ورزش‌های بومی محلی علاوه بر کمک به آمادگی و ارتقای سلامت جسمی می‌توانند در توسعه فرهنگ باستانی کمک‌حال باشند. چنانکه می‌دانیم در گذشته گودهای باستانی، مأمن حل مشکلات افراد بوده است و ریش‌سفیدان و بزرگان در آنجا کرسی حل اختلافات قومی و خانوادگی را برپا می‌کردند. همچنین سنت حسنه گلریزان برای حل مشکلات اقتصادی در همین گودها ریشه دارد که متأسفانه مورد غفلت قرار گرفته است.

پیگیری برای توسعه ورزش باستانی 

تاج‌فیروز با اشاره به تأکید مقام معظم رهبری بر توسعه ورزش باستانی در دیدار اخیر با ورزشکاران یادآور شد: در آن دیدار ورزشکاران نمایشی از حرکات ورزشی را اجرا کردند که مورد تفقد و تمجید ایشان قرار گرفت. اگرچه پیش از آن نیز ما در ورزش خراسان بر توسعه ورزش باستانی تأکید داشتیم، اما از آن پس با قوت قلب بیشتری این موضوع را پیگیری می‌کنیم. با توجه به قرار داشتن در هفته ورزش پهلوانی و زورخانه‌ای جلسه‌ای با حمید فهیمی راد، سرپرست هیأت زورخانه‌ای و کشتی پهلوانی خراسان رضوی با موضوع توسعه ورزش باستانی با استفاده از ظرفیت مساجد برگزار کردیم و در آن برای تجهیز وسایل حتی گود زورخانه که قابلیت جابه‌جایی دارد، اعلام آمادگی کردیم تا بدین ترتیب بتوانیم با مساجد محوری در هر محله یک گود باستانی ایجاد کنیم. در این شیوه با هزینه‌ای بسیار کم نسبت به ساخت چند ده میلیاردی یک گود باستانی می‌توان در توسعه این ورزش اقدام کرد.  

ورزش زورخانه‌ای مملو از آموزه‌های تربیتی

وی ادامه داد: ورزش زورخانه‌ای مملو از آموزه‌های تربیتی است. به همین دلیل لازم است همه کودکان و نوجوانان حتی به مدت کوتاهی در ورزش باستانی کار کنند، رفتارهایی همچون احترام به سادات، احترام به بزرگترها، احترام به والدین، گذشت، ایثار و بسیاری از سنت‌های حسنه‌ای که دین‌ ما به دنبال آن است از جمله رفتارهایی است که در این گودها مدام مرور می‌شود و می‌تواند در تربیت فرزندان بسیار مؤثر باشد.

مدیر کل ورزش و جوانان خراسان رضوی افزود: در تمامی رشته‌های ورزشی رده‌بندی سنی لحاظ می‌شود، اما با رفتن به گود از کودک ۱۰ ساله تا پیرمرد ۸۰ ساله در کنار هم ورزش می‌کنند، این در کنار هم بودن، آداب سنت باستانی و تقویت مرام پهلوانی را به شکل سینه به سینه از نسلی به نسل دیگر انتقال می‌دهد.

وی گفت: به زودی بزرگترین گود زورخانه‌ای کشور را در بیلند گناباد به همت بخش خصوصی، یعنی خیران و اداره کل ورزش و جوانان افتتاح خواهیم کرد. در مشهد حدود ۱۰ گود باستانی داریم که تعدادی از آن‌ها را اداره کل ورزش و جوانان اداره می‌کند.

تاج‌فیروز ضمن تشکر از زحمات خیرانی که در حوزه‌های مختلف آسیب‌های اجتماعی، بهداشت و درمان و ... خدمت‌رسانی می‌کنند، بیان کرد: اعتقاد دارم اگر ۱۰ درصد از این هزینه‌ها صرف ورزش شود، شاید دیگر نیازی نبود برای ترک اعتیاد و آزادی زندانیان و ... هزینه کنند. زیرا ورزش علاوه بر سلامتی، خود مانع جدی در ابتلا به آسیب‌هایی همچون اعتیاد است. 

وی با اشاره به بازدید از یکی از گودهای زورخانه‌ای در حاشیه شهر یادآور شد: این گود به همت مردمی ساخته شده بود که بسیاری از آنان در تأمین معیشت روزانه خود مشکلاتی دارند، اما به صورت خودجوش یک زمین را به این کار اختصاص دادند، اگرچه این گود بسیار کوچک بود، اما استقبال بسیار خوب ساکنان موجب شده بود که در چندین شیفت متوالی مراسم در آن اجرا شود.

فعالیت بیش از ۱۶ هزار ورزشکار بومی محلی سازمان‌یافته

مدیرکل ورزش و جوانان درباره ورزش‌های بومی محلی با اشاره به اینکه بیش از ۱۶ هزار نفر ورزشکار بومی محلی سازمان‌یافته در استان داریم، اظهار کرد: در سال گذشته ۲۵۱ نوبت همایش، ۱۱۲۳ مسابقه بومی‌ محلی در روستاها، ۹ اعزام به مسابقات قهرمانی کشور و ۳ میزبانی داشته‌ایم و حدود ۳۰ خانه روستایی را به وسایل ورزشی تجهیز کرده‌ایم. توسعه ورزش‌های بومی محلی علاوه بر ارتقای سلامت جسم، چند حسن بزرگ دارد، نخست آنکه می‌تواند به توسعه فرهنگ محلی روستا کمک کند، همچنین در کنار برگزاری مسابقات در روستاهای محوری هر دهستان، برپایی سیاه چادر و عرضه محصولات بومی محلی می‌تواند در رونق اقتصاد روستا دخیل باشد.

وی با اشاره به رشته‌های متنوع و جذاب ورزش‌های بومی محلی گفت: ورزش‌های بومی محلی به‌ویژه برای بانوان روستا نشاط فوق‌العاده‌ای به همراه آورده است. چنانکه می‌دانیم بانوان روستاها در این حوزه‌ها بسیار در محرومیت به سر می‌برند و مورد غفلت واقع شده‌اند که با این رویکرد می‌توان نشاط اجتماعی بسیاری برای بانوان روستاها به ارمغان آورد. هیجان بسیار بالای این مسابقات در کنار فراهم آوردن کمترین امکانات از ویژگی‌های این‌گونه ورزش‌هاست.

انتهای پیام

  • چهارشنبه/ ۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ / ۱۱:۰۷
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1403020503645
  • خبرنگار : 50548