به گزارش ایسنا، حسن بهشتی پور، کارشناس مسائل سیاست خارجی در یادداشتی در روزنامه ایران نوشت: سفر بهنگام رئیس جمهور ایران به پاکستان در شرایط کنونی منطقه حائز وجوه مهمی در زمینه موضوعات اقتصادی و امنیتی است و میتواند ابعاد و پیامدهای مهمی در روند معادلات جاری به دنبال داشته باشد. آقای رئیسی نخستین مقام بلندپایه در سطح رئیس جمهور یک کشور منطقه است که پس از انتخابات اخیر پاکستان و تشکیل دولت جدید، به این کشور سفر کرده است. وجود قرابتهای تاریخی و فرهنگی در کنار پیوندهای عمیق دو کشور در زمینههای سیاسی، اقتصادی و امنیتی سبب شده تا ایران و پاکستان بتوانند بر مشکلات اخیر برآمده از فعالیت گروههای تروریستی در مرزهای مشترک فائق آیند و زمینه را برای سفر رئیس جمهور ایران به اسلام آباد فراهم کنند.
دولت سیزدهم از زمان آغاز به کار خود در روند پیگیری تقویت سیاست همسایگی، اجرای پروژههای اقتصادی و مرزی گستردهای را با پاکستان کلید زد که زمینه توسعه تجارت مرزی و جذب سرمایهگذاری در استانهای همجوار مرزی را ممکن کرده است. گسترش این همکاری که ناظر بر تمرکز دو کشور بر بهرهگیری حداکثری از ظرفیتهای اقتصادی جریان دارد، باعث شده تا مقامهای دو کشور تکمیل پروژه خط لوله گاز ایران - پاکستان را که تا پیش از این به دلیل تحریمهای ایالات متحده به مدت یک دهه در بلاتکلیفی بسر میبرد، در دستور کار قرار دهند. بیتردید این موضوع از محورهای مهم تبادلات آقای رئیسی در سفر به پاکستان خواهد بود. این در حالی است که یکی از عوامل مهم و اثرگذار در رابطه دوجانبه تهران و اسلامآباد، وضعیت ژئوپلیتیک کشورهای عربی منطقه است. در این راستا ازسرگیری رابطه ایران و عربستان به عنوان دو بازیگر مهم منطقه که هر دو با پاکستان رابطه نزدیکی دارند، میتواند سبب کاهش رقابتهای منطقهای و شکلگیری زمینه همگرایی این سه کشور مهم در زمینه تبادلات اقتصادی و انرژی شود. در فضای کنونی عربستان سعودی در کنار امارات و قطر اجرای شمار زیادی از پروژههای چند میلیارد دلاری از طریق سرمایهگذاری در بخشهای مختلف اقتصاد پاکستان را در دستور کار قرار دادهاند در چنین شرایطی هدفگذاری ۱۰ میلیارد دلاری دولت سیزدهم در حوزه مبادلات تجاری با پاکستان از جمله اهداف مهمی است که به نظر میرسد دولت، برنامهای جدی برای تحقق آن در دستور کار قرار داده است. رایزنیهای چهره به چهره آقای رئیسی با دولتمردان جدید پاکستان میتواند فرصت مهمی برای نیل به این هدف مهم اقتصادی و عقب نماندن از بازار رقابتهای تجاری و سرمایهگذاری با پاکستان و محیط پیرامونی باشد.
وجه مهم دیگر سفر رئیس جمهور به پاکستان را باید از منظر امنیتی مورد توجه قرار داد. یکی از مهمترین عواملی که بازیگران تهدیدکننده امنیت در محیط پیرامونی ایران در دستور کار قرار دادهاند، فعال کردن گروههای تروریستی و قاچاقچیان مواد مخدر است؛ گروههایی که به فراخور تحولات و اوجگیری رابطه ایران و پاکستان تلاش کردهاند با اقدامات تروریستی، این رابطه را تحت تأثیر قرار دهند. در چنین فضایی به نظر میرسد که مقامهای ایران و پاکستان عزم خود را برای مدیریت امنیت مرزی جزم کردهاند و اجرای جدی و هوشمندانه تفاهم امنیتی فی مابین را در دستور کار قرار دادهاند. این مهم میتواند مقابله دولت پاکستان با گروههای تروریستی مستقر در خاک این کشور را بیشتر کرده و در فضای جدیتری به مقابله با دشمن مشترک این روزهای منطقه بپردازند.
بی تردید سفرجاری آقای رئیسی به پاکستان زیر سایه درک درست از اقتضائات کنونی منطقه میتواند روند همکاریهای اقتصادی، امنیتی و منطقهای دو کشور را وارد فصل تازهای نماید.
انتهای پیام