ملیحه نقدی امروز (چهارشنبه، ۲۹ فروردین ماه) در جمع خبرنگاران، اظهار کرد: با توجه به اینکه نان بهعنوان غذای اصلی در سفره ما ایرانیان است، از اقدامات مداخلهای مهم در راستای ارتقای سلامت شهروندان، بهبود کیفیت نان در زنجیره گندم، آرد و نان است که با کاهش درصد سبوسگیری و جنینگیری از گندم در تولید آرد کامل و ترویج تولید آرد کامل و مصرف نان کامل پیگیری میشود.
وی بیان کرد: دبیرخانه سلامت و امنیت غذایی دانشگاه پیرو ابلاغ دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی، در شش ماه اول سال ۱۴۰۲ با تشکیل کمیته فنی بهبود نان پیگیر کاهش سبوسگیری در تولید آرد بود و در نیم سال دوم ۱۴۰۲ با مصوبه کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی، تولید آرد و نان کامل را با طرح موضوع در کارگروه اجتماعی، فرهنگی، سلامت، بانوان و خانواده استانداری و تبیین شیوهنامه تولید آرد و نان کامل در کارگروه گندم، آرد و نان استان پیگیر شد.
رئیس دبیرخانه سلامت و امنیت غذایی دانشگاه علوم پزشکی زنجان گفت: با برگزاری سه کمیته پیگیری و پیادهسازی تولید نان کامل استان به ریاست نماینده تامالاختیار استاندار زنجان (معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منطقهای استانداری) و حضور دستگاههای مرتبط با توجه به وضعیت موجود تصمیمهای لازم اتخاذ و با تعیین کارخانه تولید آرد کامل و نانوایان داوطلب پخت نان کامل و آموزش نانوایان طبق شیوهنامه، تولید نان کامل در سه واحد نانوایی لواشپزی و سه واحد سنگکپزی در شهر زنجان در فروردین ماه آغاز شد.
وی اظهار کرد: در کمیته یادشده، برنامه عملیاتی تولید نان کامل در راستای گسترش تولید نان کامل و تعیین قیمت آن و نظارت مستمر بر اجرای کامل برنامه در نانواییهای داوطلب انجام خواهد گرفت.
نقدی با بیان اینکه آرد کامل یا آرد تمام دانه، از اجزای کامل گندم شامل آندوسپرم (مغز)، جوانه و سبوس (دو تا شش درصد) تولید میشود، گفت: این آرد دارای فیبر فراوان، ریزمغذیها مثل آهن، کلسیم، روی، فسفرو ویتامینهای گروه B است.
وی به تعریف نان کامل پرداخت و اظهار کرد: نان کامل از آرد کامل یا تمامدانه تولید میشود و نانی تیره با بوی مطبوع و با ماندگاری بیشتر است که در تولید آن، فرآیند تخمیر بهطور کامل با خمیرمایه یا خمیرترش در زمان مناسب (یک تا سه ساعت) و دمای مناسب (۲۵ تا ۴۵ درجه سلسیوس) انجام میشود.
رئیس دبیرخانه سلامت و امنیت غذایی دانشگاه علوم پزشکی زنجان بیان کرد: در صورتی که تخمیر در شرایط مناسب انجام نشود، فیتات و اگزالات موجود باعث کاهش جذب املاحی مثل آهن خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه نان کامل در دمای کمتر و زمان طولانیتری نسبت به نان سفید پخت میشود، افزود: وجود فیبر بیشتر در نان کامل باعث ایجاد سیری زودرس و کاهش جذب قند و کلسترول در دستگاه گوارش و پیشگیری از چاقی میشود و از ابتلا به بیماریهای غیرواگیر از جمله دیابت، بیماریهای قلبی و عروقی و سرطانهای گوارش بهویژه سرطان کولون پیشگیری میکند.
انتهای پیام