کاری که «وعده صادق» با اسرائیل کرد

بامداد بیست‌وششم فرودین‌ماه مصادف با سیزدهم آوریل، اراضی اشغالی مورد هدف موشک‌ها و پهپادهای ایران قرار گرفت و برای نخستین بار، ایران به اسرائیل حمله نظامی کرد؛ موشک‌های ایرانی گنبد آهنین را پشت سر گذاشت، به قلمرو رژیم صهیونیستی رسید، بر فراز پارلمان اسرائیل دیده شد و به مناطق جنوبی سرزمین اشغالی و دو پایگاه‌ مهم هوایی این رژیم اصابت کرد.

به گزارش ایسنا، این عملیات وعده صادق نام گرفت؛ وعده‌ای که ایران در تمام ۱۳ روز قبل برای پاسخ به حمله تروریستی اسرائیل به بخش کنسولی سفارت ایران در دمشق و به شهادت رساندن جمعی از فرماندهان و مستشاران سپاه پاسداران مقرر کرده بود. 

ایران در این عملیات از پهپادهای انتحاری از نوع شاهد ۱۳۶ استفاده کرده است. تعداد دقیق موشک‌ها و پهپادهای ایرانی رسما اعلام نشده اما به نوشته نیویورک تایمز بیش از ۳۰۰ موشک و پهپاد از ایران شلیک شده و اسرائیل برآورد کرده که ایران در این عملیات از ۱۸۵ پهپاد، ۳۶ موشک کروز و ۱۱۰ موشک زمین به زمین استفاده کرده است. همچنین مقامات رژیم مدعی اند که ۹۹ درصد موشک‌ها و پهپادها را رهگیری و منفجر کرده‌اند، اما بسیاری بر این باور هستند که در حقیقت اسرائیل با این آمار و ارقام به دنبال کوچک‌نمایی عملیات ایران است، زیرا نمی‌خواهد پاسخی گسترده به آن بدهد.

«حسین اصغری‌ثانی»، تحلیلگر مسائل بین‌الملل در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به عمق اثربخشی پاسخ‌ موشکی و پهپادی ایران به حمله اسرائیل به کنسولگری ایران در دمشق، اظهار کرد: برخی از تحلیلگران داخلی و خارجی فرضیه‌ای مطرح می‌کنند مبنی بر اینکه این عملیات از قبل هماهنگ شده بود، خساراتی برجا نگذاشته و هزینه مالی زیادی برای ایران داشته و در تلاش هستند پاسخ نظامی ایران را کوچک و با دستاوردهای ناچیز جلوه بدهند. در صورتی که اگر از زوایای دیگر به این موضوع نگاه کنیم، اتفاقا دستاورد تاریخی بسیار بزرگی برای ایران داشته و پیروزی بزرگی برای ما تا این لحظه ثبت شده است. همان طور که اعلام شد بیش از ۳۰۰ پهپاد و موشک کروز و بالستیک به سرزمین‌های اشغالی شلیک شد. اما پاسخ ایران صرفا به اسرائیل نبود، این یک پاسخ نظامی به آمریکا هم بود؛ کشوری که تمام‌قد متعهد به حمایت از اسرائیل است. 

وی با بیان اینکه پاسخ نظامی ایران دارای ابعاد فنی، روانی، سیاسی و اقتصادی بود، ادامه داد: در بعد فنی و نظامی ایران چند پیام را به اسرائیل، آمریکا، کشورهای منطقه، اروپا، روسیه و چین منتقل کرد. در بعد فنی و نظامی دیدیم در مقابل پهپادهای ما لانچرهای گنبد آهنین کاملا تخلیه شد و موشک‌های بالستیک ایران تماما از لایه‌های پدافندی عبور کرد. بیش از هفت موشک بالستیک جدا از موشک‌ها و پهپادهای دیگر به نقاطی که از قبل به عنوان هدف مشخص شده بود اصابت کرد؛ آن هم به پایگاهی که از بیشترین حفاظت پدافندی برخوردار است. ما حتی از موشک‌هایی با سوخت مایع استفاده کردیم، در حالیکه موشک‌های پیشرفته‌تر با سرعت بیشتر و تخمین بالا داشتیم. نکته جالب اینجاست بعد از اینکه لانچرهای گنبدهای آهنین تمام شد، ایران دیگر به عملیات خود ادامه نداد. در صورتی که بعد از این زمان هر تعداد موشک و پهپاد که می‌فرستادیم به سرزمین اشغالی اصابت می‌کرد، اما ما نخواستیم ادامه بدهیم. این مهمترین پیام فنی و نظامی ما بود که حوزه‌های نظامی-امنیتی آمریکا و اسرائیل باید آن را درک کنند.

این تحلیلگر مسائل بین‌الملل اضافه کرد: نکته دوم این است که‌ اسرائیل تنها نبود. ارتش آمریکا، انگلیس، فرانسه و حتی برخی از کشورهای منطقه به کمک اسرائیل آمدند یعنی اسرائیل فهمید به شدت نیازمند حمایت تمام‌قد متحدانش است. ولی باز هم ایران به راحتی توانست اهدافی را که از پیش تعیین کرده بود را منهدم کند. نکته فوق‌العاده مهم بعدی اینکه اسرائیل با تمام توان پدافندی و تهاجمی خود به میدان آمد اما نیروهای نظامی ایران با کمتر از پنج درصد از توان نظامی‌شان وارد عملیات شدند و نشان دادند گنبد آهنین نفوذناپذیر نیست و به راحتی از هر نظر قابل نفوذ است. این می‌تواند پیامی برای آمریکا باشد که اگر ایران می‌تواند رژیم صهیونیستی را با این فاصله از داخل خاک خودش بزند، پس به راحتی می‌تواند پایگاه‌های آمریکا را در سراسر منطقه با دقت کامل مورد هدف قرار دهد. این پیامی به کشورهای منطقه متکی و امیدوار به رژیم صهیونیستی است و  نمایش قدرتی حتی برای کشورهای دوست و مدافع سیاست ایران، محسوب می‌شود. با این عملیات ما توانستیم پرستیژ خودمان را در برابر چین و روسیه ارتقا دهیم.

اصغری‌ثانی با تاکید بر اینکه ما به اسرائیل نشان دادیم روزهایی که اقدامات تهاجمی‌اش بی‌پاسخ می‌ماند، گذشته است، گفت: هر ضربه‌ای که به ایران و منافع ایران حتی در خارج از مرزهای کشور وارد شود، از داخل خاک خودمان پاسخ خواهیم داد. در واقع پاسخ نظامی ما به یک کشور اتمی بود که از پشتیبانی سه کشور اتمی دیگر هم برخوردار است. در این عملیات شگفتی و جسارت فوق‌العاده‌ای نهفته بود و باید انجام می‌شد. اگر پاسخ نظامی نمی‌دادیم بازخورد منفی می‌گرفتیم. اما از منظر اقتصادی، وانمود می‌کنند ۲ میلیارد دلار برای پاسخ نظامی ایران هزینه شده است، درحالیکه قیمت تولید هر پهپاد ما بین ۱۵ تا ۲۰ هزار دلار است اما هر موشک لانچر گنبد آهنین حدود یک میلیون دلار است. ما مدعی هستیم آن‌ها هزینه‌های خودشان را اعلام کنند ما هم اعلام می‌کنیم تا معلوم شود چه کسی در این موضوع متضرر شده است. اگرچه هر هزینه‌ای لازم باشد ما برای دفاع از خودمان پرداخت خواهیم کرد. ضمن اینکه ما با توان کمتر از پنج درصد، عملیات انجام دادیم و طرف مقابل با توان صددرصدی به میدان آمد.

درخشش جایگاه ایران در افکار عمومی عرب

وی با بیان اینکه با وعده صادق، ایران در نزد افکار عمومی عرب درخشید و جایگاهمان میان جامعه عرب ارتقا پیدا کرد، افزود: نکته جالب توجه این است که جایگاه ایران نزد افکار عمومی بین‌الملل خدشه‌دار نشد. ایران به عنوان قدرت بزرگی دیده شد که می‌تواند از خاک خودش، حتی نسبت به حملاتی که در خارج از مرزهایش انجام می‌شود پاسخ نظامی بدهد. این موارد دستاوردهای کمی نیست. اهداف ما از انجام این عملیات این بود که خسارت گزافی به طرف مقابل وارد کنیم، پاسخ نظامی بدهیم و بازدارندگی خود را احیا کنیم. اینها باید در چارچوبی انجام می‌شد که جنگ غزه فراموش نشود، جنگ گسترده‌ای شروع نشود، نتانیاهو از زیر فشار افکار عمومی خارج نشود و علاوه بر آن نتواند پاسخ دهد. یعنی هم به اهدافمان برسیم و هم طرف مقابل را از نظر سیاسی تضعیف کنیم.

این تحلیلگر مسائل بین‌الملل در خصوص پاسخ احتمالی اسرائیل، عنوان کرد: اسرائیل در همان شب ثابت کرد توان پاسخ نظامی گسترده را ندارد. اظهاراتش هم درباره پاسخ کوبنده به ایران فروکش کرده و بعید به نظر می‌رسد که جنگ بیش از این گسترده‌تر شود. همچنین ما نباید جامعه اسرائیل و منتقدان نتانیاهو را دست‌کم بگیریم. مطمئنا جامعه یهود و مردم اسرائیل این اجازه را به نتانیاهو نخواهند داد تا وارد جنگی تمام‌عیار با ایران شود. اگر هم مقامات رژیم می‌گویند پاسخ می‌دهیم، تلاش‌های آخر برای مدیریت افکار عمومی داخلی است، وگرنه وقتی ایران چنین عملیات نظامی را انجام می‌دهد مطمئنا خودش را برای همه‌ چیز حتی جنگ طولانی‌مدت آماده کرده است. ما با در نظر گرفتن و آمادگی برای تمام سناریوهای ممکن، وارد میدان شدیم، اما به نظر من موضوع پاسخ گسترده نظامی برای اسرائیل منتفی شده است. 

اصغری‌ثانی تاکید کرد: قدرت ما بیشتر از چیزی بود که در شب عملیات به نمایش گذاشته شد. ما فقط مراکز نظامی را زدیم. نخواستیم مراکز مسکونی یا بیمارستان‌ها را مورد هدف قرار دهیم. می‌توانستیم مانند رژیم صهیونیستی وحشیانه عمل کنیم اما نکردیم چون اهداف ما از پیش تعیین شده بود. ما از قبل هشدار داده بودیم که حتما قصد انتقام داریم و اسرائیلی‌ها چند روز در آمادگی کامل بودند ولی چنین ضربه‌ای متحمل شدند. حالا ادعا می‌کنند ۹۹ درصد موشک و پهپادها رهگیری شده تا دستاوردی برای رژیم صهیونیستی خلق کنند و پاسخ نظامی به ایران ندهند؟ به هیچ وجه اینطور نیست. زیرا اسرائیل در حد و اندازه‌ای نیست که بخواهد پاسخ نظامی بدهد. از طرف دیگر سیستم پدافندی ما بیکار ننشسته تا جنگنده‌های رژیم صهیونیستی وارد کشورمان شوند. مطمئنا اسرائیل توان پاسخگویی ندارد و اگر جنگ گسترده‌تر شود، پاسخ واقعی ایران را در آن زمان باید دید. 

وی با اشاره به تاثیر وضعیت کنونی بر جنگ غزه، اظهار کرد: از ۲ روز پیش رژیم صهیونیستی بارها اعلام کرده حماس شرایط آتش‌بس را نپذیرفته است. به نظر من با توجه به اینکه آمریکایی‌ها هم اعلام کردند که موضوع پاسخ نظامی ایران را در گروه جی هفت به صورت دیپلماتیک بررسی خواهند کرد، می‌دانند هرگونه راه حلی در جنوب غرب آسیا بدون در نظر گرفتن غزه و حل کردن ریشه‌ای مسئله فلسطین امکان‌پذیر نیست. از طرف دیگر با توجه به اینکه انتخابات آمریکا نزدیک است، موضوع غزه سریع‌تر به نتیجه خواهد رسید.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۲۸ فروردین ۱۴۰۳ / ۱۰:۰۸
  • دسته‌بندی: سیاست خارجی
  • کد خبر: 1403012815513
  • خبرنگار : 50558