صابر بابازاده در نشست خبری اطلاعرسانی درخصوص وضعیت بهداشت دهان و دندان در جامعه که در مجتمع شهدای سلامت مشهد برگزار شد، اظهار کرد: رسانه قویترین ابزار آموزش دهان و دندان است و ما در دانشگاه علوم پزشکی برای رواج پیشگیری و بهداشت دهان و دندان نیازمند حمایتهای رسانه هستیم. دندانپزشکی هزینه بالایی دارد و این موضوع فقط به ایران اختصاص ندارد، بلکه در تمامی جهان گران تلقی میشود، اما باید توجه داشت که به راحتی قابل پیشگیری است، پس باید پیشگیری مناسبی برای این امر داشته باشیم تا به پرداخت هزینههای زیاد دندانپزشکی دچار نشویم.
وی بیان کرد: پیشگیری با سه شعار ساده به راحتی ممکن میشود و مردم میتوانند با رعایت آن سه مورد، از دندانهای خود محافظت کنند. آن شعارها شامل «جنس دندان شما خوب است اگر سیگار و قلیان مصرف نکنید؛ جنس دندان شما خوب است اگر مواد قندی خود را کنترل کنید و جنس دندان شما خوب است اگر روزانه دو نوبت مسواک بزنید» میشود.
دکتر بابازاده عنوان کرد: برنامههای متعددی از قبیل انجام معاینات غربالگری توسط دندانپزشکان، بهورزان و مراقبین سلامت بهداشت و مدارس، توزیع مسواک، خمیردندان و نخ دندان در بین دانش آموزان مناطق محروم، فیشورسیلانت دندان ۶ و ۷ کودکان ۶ الی ۱۴ سال و وارنیش فلورایدتراپی دندانهای کودکان ۳ الی ۱۴ سال برای پیشگیری در بین اطفال صورت گرفته است.
بابازاده ادامه داد: از اسفندماه ۱۴۰۲ تاکنون ۶۰۰ هزار وارنیش وارد شبکه استان شده اما هنوز توزیع نشده است. این امر باید در سال دوبار توزیع شود اما به علت تاخیر تولید این محصول، توزیع وارنیشها از ابتدای مهرماه تا انتهای آبان ماه صورت خواهد گرفت و مرحله دوم آن در ۶ ماه بعدی سال رقم خواهد خورد. توزیع وارنیشها علاوه بر دانشآموزان، برای کودکان ۳ الی ۶ سال هم رقم خواهد خورد.
سرپرست گروه سلامت دهان و دندان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در خصوص جامعه هدف دانشگاه علوم پزشکی گفت: جمعیت تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی ۵ میلیون و ۳۶۲ هزار و ۹۰۷ نفر است که از این تعداد، مادران شیرده ۸۰ هزار و ۶۷۱ نفر، مادران باردار ۳۶ هزار و ۱۳۷ نفر، کودکان زیر ۶ سال ۵۳۹ هزار و ۷۹۹ نفر و کودکان ۶ الی ۱۴ سال ۸۳۴ هزار و ۱۴۴ نفر هستند که گروههای هدف ما را تشکیل میدهند.
وی ادامه داد: ۴۳ مرکز فعال و نیمه فعال در قسمت شهری، ۴۷ مرکز فعال و نیمه فعال در قسمت روستایی، مراکز دندانپزشکی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد هستند. ۱۲ دندانپزشک رسمی، ۱۰ دندانپزشک خصوصی طرف قرارداد، ۶۹ دندانپزشک طرحی، ۷ دندانپزشک خانواده و ۷۰ مراقب سلامت دهان در این مراکز فعالیت میکنند. تعداد ۱۲۲۰ درمان ریشه، ۱۸۷ هزارو ۶۸۰ وارنیش فلوراید، ۳۰۶۲ فیشور سیلانت، ۵۲۰ رادیوگرافی، ۶۸ هزار و۱۲۹ کشیدن دندان، ۶۳۲۰ جرمگیری، ۲۹ هزار و ۷۴۷ ترمیم، ۱۶۸۳ پالپتومی، ۱۵۲۶ درمان پالپ و ۵۳۱ هزارو۵۷۵ معاینه و آموزش در سال گذشته در این مراکز انجام شده است.
سرپرست گروه سلامت دهان و دندان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان کرد: این نکته حائز اهمیت است که بسیاری از کشورهای پیشرفته اقتصادی در بخش بهداشت درمان و دهان بسیار ضعیف بوده و کشورهای اروپایی که آموزش بسیاری در این مورد داشتهاند، در این امر بسیار موفق بودهاند، فلذا این امر با آموزش و پرورش ارتباط مطلوبی دارد.
بابازاده در خصوص اقدامات انجام شده در سال گذشته افزود: اقدامات بسیار زیادی در سال ۱۴۰۲ برای درمان و آموزش در این مرکز صورت گرفته که از جمله آنها میتوان به ارائه ۸۳۴ هزار و ۱۳۴ خدمت دندانپزشکی در مراکز خدمات جامع سلامت در سال ۱۴۰۲، اجرای برنامههای آموزشی به صورت حضوری و غیرحضوری در مدارس و سامانههای آموزشی، همکاری با سازمانهای مردم نهاد و جهادی برای ارائه خدمات به مناطق محروم و کمبرخوردار، خرید ۳۰ دستگاه اتوکلاو و کلاس B جهت تجهیز مراکز، خرید حدود ۶۰ هزار مسواک و خمیردندان جهت اجرای طرح مسواک در مدرسه، برپایی کامیونت سیار دندانپزشکی جهت ارائه خدمات دندانپزشکی در مناسبتهای مختلف و... اشاره کرد. البته برای سال ۱۴۰۳ در تلاش هستیم که زنگ مسواک در مدارس آموزش و پرورش جای گیرد و این امر برای دانشآموزان تبیین شود. البته در مرحله اول این امر برای دانشآموزان کلاس اولی مناطق محروم است که با این امر آموزش مناسبی برای بهداشت دهان و دندان صورت گیرد.
سرپرست گروه سلامت دهان و دندان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در خصوص اهداف دانشگاه علوم پزشکی مشهد در حوزه بهداشت و درمان برای سال جاری اضافه کرد: برای سال ۱۴۰۳ اهداف بسیار مطلوبی در حوزه سلامت دهان و دندان دانشگاه علوم پزشکی مدنظر است که فعالسازی سه مرکز تجمیعی در حاشیه شهر، برگزاری پویش کشوری سلامت دهان و دندان در اردیبهشت و آبان ماه ۱۴۰۳، اجرای طرح تحول سلامت دهان و دندان همزمان با بازگشایی مدارس، راهاندازی و تجهیز مراکز جدید در مناطق روستایی و کمبرخوردار، واگذاری مراکز برخوردار به بخش خصوصی جهت ارائه خدمات تخصصی، اجرای طرح مسواک در مدرسه و توزیع مسواک و خمیردندان در گروه دانشآموزی جهت فرهنگسازی و ارتقای سطح آگاهی دانشآموزان از جمله آنهاست.
انتهای پیام