با رسیدن به روزهای پایانی ماه مبارک رمضان، خانوادههای ترکمن در استان گلستان به خصوص خردسالان را شور و شوق عید فرا میگیرد و آنان خود را برای برگزاری عیدی که پاداش یک ماه عبادت و روزهداری در ماه مبارک رمضان قلمداد میکنند، آماده میکنند.
اگر در روزهای منتهی به عید فطر به بازارهای مناطق ترکمننشین سری بزنید شاهد بازارهای شلوغ و پر رونق در این مناطق هستیم که در برخی مواقع تا وقت سحر هم مغازهها به ارائه مایحتاج ایام عید خانوادهها مشغول هستند.
رستم جرجانی فعال رسانهای ترکمن در خصوص آداب و رسوم این قوم شریف به خبرنگار ایسنا گفت: عید فطر به عنوان یکی از اعیاد بزرگ اسلامی از ارج و قرب بالایی در بین مسلمانان و خصوصاً ترکمنها برخوردار است و این آئین معنوی با شور و شکوه خاصی در مناطق ترکمن نشین استان گلستان برگزار میشود.
عید فطر پاداش یک ماه بندگی
وی بیان کرد: با رسیدن به روزهای پایانی ماه مبارک رمضان سراسر ترکمن صحرا را شوق عید فرا میگیرد و مردم مناطق ترکمن نشین استان گلستان خود را برای برگزاری عیدی که پاداش یک ماه عبادت و روزه داری در ماه مبارک رمضان دانسته، آماده میکنند.
فعال رسانهای ترکمن اضافه کرد: نظافت خانهها و مساجد و خرید عید به ویژه برای خردسالان و کودکان و نیز خرید شیرینی، آجیل و میوه برای سفره عید از مهمترین فعالیتهایی است که در چند روز پایانی ماه مبارک رمضان در ترکمن صحرا کاملاً مشهود است.
پخت «چاپاتی»، «پوستیق»، «قوقون»، «بیشمه» و «بورگ»
جرجانی با اشاره به اینکه آئین ترکمنها در عید فطر ریشه در سنتهای دیرین آنها دارد، گفت: پخت نانهای روغنی ترکمنی مخصوص ایام عید فطر به نامهای چاپاتی، پوستیق، قوقون، بیشمه و بورگ و توزیع آن در مسجد محل و یا در بین آشنایان و همسایگان و نثار آن به روح درگذشتگان از رسومی است که معمولاً در سه روز پایانی ماه مبارک رمضان در ترکمن صحرا انجام میشود.
وی با بیان اینکه پرداخت فطریه نیز به عنوان وظیفه شرعی و دینی در بین ترکمنها رعایت شده و مقدار آن برای هر فرد توسط امام جمعه یا امام جماعت یا روحانی منطقه، تعیین و اعلام میشود، گفت: فطریه بایستی تا پیش از برگزاری نماز عید سعید فطر به افراد مستمند و مستحق منطقه پرداخت شود.
آغاز عید فطر با برگزاری نماز عید
فعال رسانهای ترکمن ادامه داد: روز عید فطر در بین ترکمنها با حضور پرشور مردان، جوانان و کودکان در نماز عید، آغاز میشود و در این آیین مذهبی ضمن ادای فریضه نماز عید، اجر معنوی و پاداش یک ماه روزه داری و عبادت خود را تکمیل میکنند.
رستمی خاطرنشان کرد: در این روز ویژه و با برکت صبح اول وقت مردها و خصوصاً جوانان و نوجوانان با پوشیدن لباسهای سنتی و لباسهای نو و تازه، مرتب و منظم، سواره و پیاده سجاده به دست به سمت عیدگاه شهر و روستای خود میروند تا ضمن گوش سپردن به مواعظ علما و بهرهمندی از ارشادات دینی، بطور یکپارچه در محوطه عیدگاه جمع میشوند و در صفوفی بهم فشرده نماز عید فطر را اقامه میکنند و بدین ترتیب محبت، همدلی، اتحاد و یکپارچگی خود را به نمایش میگذارند.
رسم تبریک گفتن عید به روحانیون و علما
وی با اشاره به اینکه پس از پایان یافتن نماز عید فطر پیر و جوان، کودک و نوجوان طی صفی بزرگ به نوبت به سمت ردیفهای جلو میروند تا ضمن دست دادن به امام جماعت و روحانیون بزرگ و شاخص منطقه و بزرگان مجلس، عید را به آنها تبریک بگویند، گفت: در این مواقع، صفی طولانی ایجاد شده و همگی صبر میکنند تا نوبت به آنها برسد زیرا عقیده دارند که سلام و احوال پرسی و تبریک گفتن عید به بزرگان در عیدگاه ثواب بسیار دارد و باعث قبولی بیشتر طاعات میشود.
فعال رسانهای ترکمن تصریح کرد: بعد از خواندن نماز عید، دید و بازدیدها و تبریک گفتنها فرا میرسد که این آیین تا پایان همان روز و در برخی مناطق تا سه الی پنج روز بعد ادامه پیدا میکند که این کار نمونه بارز تأکید قرآن کریم برای صله رحم و خبرگیری از حال بیماران، خویشان و مؤمنان است.
رستمی با بیان اینکه بسیاری از خانوادههای ترکمن، بعد از اقامه نماز عید فطر به زیارت قبور درگذشتگان خود میروند و در کنار قبور آنها قرآن تلاوت کرده و برای شادی روح اموات دعا میکنند، گفت: عید فطر عید محبت و همدلی و دور ریختن کدورتها نیز هست و خویشاوندان و دوستانی که به هر دلیل با همدیگر قطع رابطه کرده باشند، معمولاً در این ایام دست از کدورتها شسته و با رفتن به منازل همدیگر، رسم دوستی و محبت را دوباره برقرار و برای همدیگر آرزوی صحت و سلامتی میکنند.
انتهای پیام