حمید ترابی در گفت و گو با ایسنا اظهار کرد: با هدف مدیریت چرا در شمال شهرستان خلیلآباد ۷۵۰۰ هکتار از مراتع این منطقه در اختیار ۱۴۶ دامدار برای چرای دامها قرار گرفت.
وی عنوان کرد: با توجه به اهمیت حفظ و بهرهبرداری از مراتع و با توجه به شرایط سخت خشکسالی و ضرورت اجرای طرح مدیریت چرا، هم اکنون مراتع شمال شهرستان شامل کاریزک و پیرسرخ با بیش از ۷۵۰۰ هکتار در اختیار ۱۴۶ بهرهبردار از روستاهای محمدآباد، مزده، کاریزک، ایرج آباد، شهرکندر و خلیلآباد با بیش از ۳۷۰۰ رأس دام مجاز برای مدت ۹۰ روز چرای دام قرار گرفت.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان خلیلآباد گفت: با توجه به اینکه مراتع شهرستان قشلاقی، ییلاقی و میانبند هستند به همین دلیل مراتع به صورت مقطعی در اختیار دامداران برای چرای دامهایشان قرار میگیرد.
وی با بیان اینکه بیشتر مراتع شهرستان را مراتع میانبند تشکیل میدهند، اظهار کرد: از دیماه سال قبل مراتع به صورت مقطعی در اختیار دامداران گذاشته شده و ۳۰ روز دیگر نیز از فرصتشان باقی مانده است.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان خلیلآباد افزود: نظارت بر اجرای طرح مدیریت چرا در مراتع شهرستان به وسیله کارشناس مرتع و نیروهای یگان حفاظت انجام میگیرد.
وی از بهرهبرداران و دامداران منطقه درخواست نمود، ضمن رعایت ضوابط و مقررات طرح مدیریت چرا به توصیههای کارشناسان منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان خلیلآباد توجه کنند.
ترابی با بیان اینکه دامداران فقط در زمانهای مشخص شده اجازه دارند دام را به مراتع ببرند، گفت: شهرستان خلیلآباد ۱۵۰ هزار هکتار وسعت دارد که بالغبر ۸۰ درصد آن ملی و مرتعی است.
وی توسعه ارتباطات مردمی را وظیفه ذاتی منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان خلیلآباد دانست و افزود: توسعه ارتباطات مردمی با هدف جلب و جذب مشارکت مردم اعم از شهری و روستایی برای حفاظت و حراست و توسعه منابع طبیعی تجدید شونده وظیفه ذاتی منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان خلیلآباد است.
وضعیت مراتع بسیار نگران کننده و بحرانی است
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان خلیلآباد در ادامه وضعیت مراتع شهرستان را بسیار نگران کننده و بحرانی دانست و گفت: بر اساس اعلام هواشناسی شهرستان خلیلآباد چندین سال است که با وضعیت فوق خشکسالی مواجهایم.
وی با اشاره به اینکه مراتع اولین مناطقی هستند که تحت تأثیر خشکسالی قرار میگیرند، تصریح کرد: متأسفانه نهالهای چندین ساله در حال خشک شدن هستند.
ترابی اذعان کرد: اگر چه دامها گیاهان یک ساله را بهتر میخورند، اما به دلیل خشکسالی و نبود بارندگی متأسفانه از این گیاهان محروم هستیم، از سویی باقی گیاهان هم چون تحت تأثیر خشکسالی قرار دارند عملاً رشدی نداشته و در حال خشک شدن هستند.
وی با بیان اینکه گیاهان زادآوری دارند، افزود: هرچند برخی گونهها از جمله آتریپلکسها حدود ۳۰ سال عمر دارند اما با بررسیهای صورت گرفته بسیاری از آنها به طور کامل خشک شدهاند.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان خلیلآباد عنوان کرد: اگرچه گیاهان چند ساله مادامالعمر نیستند و بذرشان توسط باد جابجا میشود، اما وقتی بذر بر روی خاک قرا میگیرد نیاز به بارندگی دارد که چون بارشها در این شهرستان به شدت کاهش یافته عملاً زادآوری گیاه را مختل کرده است.
زادآوری گیاهان مختل شده است
وی خاطرنشان کرد: بیش از ۸۵ درصد مراتع شهرستان فقیر و مراتع کوهستانی هم ضعیف هستند، فقط ۱۵ درصد پوشش گیاهی مراتع متوسط بوده و باقی نیز فقیر هستند.
ترابی بیان کرد: به دلیل خشکسالیهای اخیر و فقیرتر شدن پوشش مراتع به تبع باید تعداد دام موجود در مراتع کاهش یافته تا مراتع شهرستان نابود نشود. از بین رفتن پوشش گیاهی موجب فرسایش آبی و خاکی میشود.
ترابی خاطرنشان کرد: در چند سال اخیر به دلیل خشکسالیهای پی در پی و کاهش نزولات جوی، کاهش منابع آبی دامها در مراتع و افت شدید توان تولید علوفه، چرای دام در مراتع شهرستان خلیلآباد کاهش چشمگیری یافته است که این خود زنگ خطری برای آینده است.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان خلیلآباد در ادامه به وضعیت بیابانهای شهرستان اشاره کرد و افزود: ۹۰ درصد شهرستان در معرض بادهای غالباً شرقی و جنوب شرقی قرار دارد که نتیجه آن فرسایش بادی، ایجاد ریزگردها و به وجود آمدن شرایط بیابانی است.
بیمه هیچگونه خسارتی را پرداخت نمیکند
ترابی در ادامه با اظهار تأسف از اینکه هواشناسی شهرستان بارها اعلام کرده که در شرایط فوق خشکسالی قرار داریم اما بیمه هیچ کمکی نمیکند، گفت: اگرچه تمامی مراتعی که دارای طرح هستند بیمه شدند، اما زمانی که برای دریافت خسارت مرتعداران مراجعه میکنیم مبلغی که داده میشود بسیار ناچیز و قطره چکانی است.
وی افزود: از چندین سال قبل ۳۵ هزار هکتار از مراتع بیمه شدند تا در این گونه مواقع بتوانند از غرامت آن استفاده کنند اما علیرغم تمامی پیگیریها و مکاتبات بیمه هیچگونه خسارتی را پرداخت نمیکند.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان خلیلآباد خاطرنشان کرد: هرساله ۴۰ درصد مراتع حدود ۳۵ هزار هکتار را در روستای شوراب، جعفرآباد، مهدیآباد، سعدالدین، علیآباد شور بیمه میکنیم اما جبران خسارت از سوی بیمه نمیشود.
وی اذعان کرد: مراتعی که بیمه شدند در مناطق جنوبی که خشکسالی بیشتری آنها را تحت تأثیر قرار میدهد قرار دارند، انتظار داریم بیمه در قبال پولی که بابت بیمه مراتع میگیرد به موقع جبران خسارت کند.
حفاظت و مراقبت از منابع طبیعی، وظیفهای همگانی
ترابی ادامه داد: حفاظت و مراقبت از منابع طبیعی، طبق اصل ۵۰ قانون اساسی وظیفهای همگانی است و همه باید نسبت به این موضوع احساس مسئولیت کنند.
وی خاطرنشان کرد: طبق اصل ۴۵ قانون اساسی و قانون ملی شدن جنگلها و مراتع مصوب سال ۱۳۴۱ وظیفه حفظ، احیا، اصلاح و بهرهبرداری اصولی از منابع طبیعی برعهده سازمان منابع طبیعی است.
ترابی با بیان اینکه یگان حفاظت منابع طبیعی این اداره وظیفه گشت و مراقبت از عرصههای ملی و جلوگیری از تخریب و تصرف اراضی ملی را برعهده دارد، اظهار کرد: بازدید از اراضی ملی، مراتع، معادن، تاغزارها و پیشگیری از تخریب و برآورد خسارت و تهیه صورت مجلس تخریب از وظایف یگان حفاظت است.
ترابی در پایان تلفن رایگان امداد جنگل و مرتع به شماره ۱۵۰۴ و ۱۳۹ را برای دریافت گزارشهای مردمی در خصوص تخریب و تصرف اراضی ملی، چرای غیرمجاز دام، بوته کنی و قطع اشجار و... اعلام کرد.
انتهای پیام