به گزارش ایسنا، ایاد علاوی، نخست وزیر پیشین عراق گفت: آمریکا با اشغال عراق و نحوه سرنگونی صدام و تصمیماتی که درباره موسسات دولتی گرفت، عراق را ویران کرد. واشنگتن مسؤول بسیاری از تصمیماتی است که عراقیها همچنان بهای آن را میپردازند. از جمله این تصمیمات انحلال ارتش عراق، روش سیاسی ریشه کن کردن حزب بعث و تثبیت اصول طایفهای سیاسی و سهمیهبندی حزبی است. مردم عراق همچنان تاوان این اشتباهات را میپردازند.
علاوی در مصاحبه با العربی الجدید گفت وی بخشی از حمله آمریکاییها به عراق نبوده بلکه به طرح اشغال اعتراض کرده است.
وی گفت: ما در جنبش وفاق ملی پافشاری میکردیم که تغییر نظام صدام یا سرنگونی آن از داخل باشد و برای این مساله تلاش کردیم اما به دلیل مشت آهنین نظام صدام نتوانستیم کاری را پیش ببریم.
علاوی افزود: آمریکاییها به عنوان اشغالگر وارد عراق شدند نه آزادیخواه. واشنگتن در آن زمان نیروهای اشغالگری را به عراق فرستاد. آنها برای اشغال آمده بودند نه برای آزاد کردن عراقیها از دست نظام صدام. من به جورج بوش پسر، رئیس جمهور آمریکا در آن زمان این را گفتم.
وی به اقدامات تجاوزکارانه و نقضهایی از سوی مقامات اشغالگر اذعان کرد و گفت که همواره با آمریکاییها اختلاف داشته است.
ایاد علاوی درباره اوضاع سیاسی و امنیتی عراق ۲۱ سال پس از اشغال این کشور توسط آمریکا گفت: وضعیت کنونی آشفته است اما این به معنای سقوط نظام کنونی نیست البته ادامه بازی کردن با دموکراسی منجر به تضعیف نظام و از بین رفتن اعتماد مردم به آن میشود. این مساله ۲ بار اتفاق افتاد. بار اول در سال ۲۰۱۰ و زمانی بود که من از تشکیل دولت محروم شدم با اینکه لیستی که ریاست آن را بر عهده داشتم در انتخابات آن سال پیروز شده بود و دوم درباره جریان مقتدی صدر در سال ۲۰۲۱ بود. این اشتباهات تاثیر زیادی بر دموکراسی و حیات سیاسی در کشور میگذارد.
وی گفت که آمریکا بعد از آن انتخابات مانع تشکیل دولت توسط وی شد.
ایاد علاوی افزود: امکانات اصلاح و دور شدن کشور از نفوذ خارجی فراهم است.
ایاد علاوی درباره مشکل سلاحهای کنترل نشده و گروههای مسلح گفت: راه حل این است که فرماندهی کل نیروهای مسلح با طرفها در بغداد و همچنین دولت اقلیم کردستان برای الحاق پیشمرگها به توافق برسد. عاقلانه نیست که سه ارتش در عراق وجود داشته باشند. کشوری که بیش از یک ارتش داشته باشد نمیتواند به فعالیت خود ادامه بدهد.
وی خاطرنشان کرد: اوضاع سیاسی شاهد یک وضعیت غیرعادی از هرج و مرج است. به ویژه در میان احزاب مذهبی که شاهد اختلافات اساسی هستند و تفاهم نداشتن آشکار بین آنها وجود دارد. در مورد احزاب سیاسی که به نام جنبش مدنی فعال هستند، نیمی از آنها تسلیم وسوسههای قدرت شدند و نیمی دیگر از ادامه سرکوب و نداشتن رهبر رنج میبرند. احزابی هستند که ادعای مدنی بودن دارند اما در واقع جبهه احزاب سنتی شناخته شده هستند.
ایاد علاوی تأکید کرد: محمد شیاع السودانی، نخست وزیر کنونی عراق بهترین نخست وزیر بعد از اشغال آمریکا بوده است چرا که وی وارث تجارب عراق است. وی همچنین در خارج زندگی نکرده است تا از خارج و تفکرات آن تأثیر بپذیرد. او متهم به فساد نیست. عیبهایی وجود دارد اما دولت وی بهتر از دیگر دولتها است.
وی درباره کنارهگیری مقتدی صدر، رهبر جریان صدر عراق از عرصه سیاسی و صحبت درباره احتمال بازگشت وی گفت: فکر نمیکنم مقتدی صدر بخواهد به صحنه سیاسی بازگردد. کنارهگیری وی یک اشتباه بود.
ایاد علاوی گفت: اسرائیل یک توطئه علیه منطقه عربی است و غیرنظامیان بیگناه را میکشد و هیچ کسی به جز نیروهای حماس با آن مقابله نمیکنند. آمریکا از این رژیم حمایت کامل به عمل میآورد و این یعنی واشنگتن نیز شریک تمام این ویرانی و رادیکالیسم در جهان عرب است.
انتهای پیام