به گزارش ایسنا، اوکراین هفته گذشته به پالایشگاه نفت «نیژنکامسک» در «تاتارستان» روسیه حمله کرد، پالایشگاهی که ۶ درصد از تولید نفت روسیه را تامین میکند. خبرگزاری روسی «راشاتودی» در گزارشی به تفسیر واکنشهای آمریکا و فرانسه به این حمله پرداخت و مدعی شد این دو کشور سعی دارند نقش «پلیس خوب و پلیس بد» را بازی کنند.
در این گزارش آمده است: «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا در واکنش به این حمله و درحالیکه در کنار همتای فرانسوی خود ایستاده بود، گفت: «از روز اول سیاست ما در قبال اوکراین این بوده که تمام تلاش خود را در راستای کمک به این کشور برای دفاع از خود در برابر حمله روسیه به کار گیریم. درعینحال، در حملات اوکراین به خارج از قلمرو خود (در خاک روسیه) نه حمایت کردهایم و نه کمک.»
در مقابل، «استفان سژورنه» وزیر خارجه فرانسه در این باره گفت: «اوکراین در چارچوب دفاع مشروع عمل میکند. ما روسیه را طرفِ مهاجم میدانیم. بر این اساس، نظر دیگری وجود ندارد.» این دیپلمات ارشد فرانسوی پالایشگاه نیژنکامسک را یک هدف نظامی دانست و این در حالی است که خروجی نفت آن بهعنوان یکی از پنج پالایشگاه نفتی بزرگ روسیه برای شهروندان غیرنظامی این کشور اهمیت زیادی دارد.
به گزارش این رسانه روس، سازمان ملل متحد در بیانیهای کلی هر نوع حمله به زیرساختهای غیرنظامی را محکوم و از اظهارنظر درباره نظامی یا غیرنظامی بودن این پالایشگاه خودداری کرد. فرانسه نیز میتوانست لحنی مشابه اتخاذ کند، اما تصمیم گرفت حمایتی تمامعیار از این حمله به عمل بیاورد؛ حملهای که تازهترین نمونه حملات اوکراین به تاسیسات و زیرساختها در داخل خاک روسیه است.
به گزارش راشا تودی، اگر آمریکا واقعاً این حملات را محکوم میکند، چرا این دیپلمات فرانسوی تا این حد مشتاق بود در کنار بلینکن از آنها حمایت کند؟ پاسخ این است که شاید آمریکا در واقعیت با حملات اوکراین به داخل خاک روسیه مخالف نیست. یک منبع ناشناس اوکراینی درباره این حمله به شبکه خبری سی.ان.ان گفت: «درباره پروازها از مدتها قبل با متحدان خود هماهنگ میکنیم و هواپیماها از طرح پرواز پیروی میکنند تا بتوانیم با دقت چند متر به اهداف حمله کنیم.»
بر اساس این گزارش، برخی بر این باورند که منظور از عبارت «متحدان» در اظهارات این منبع اوکراینی جبهه غرب است و لزوماً آمریکا در آن جای نمیگیرد. اما در فوریه ۲۰۲۳ این منبع اوکراینی در گفتوگویی دیگر با «واشنگتنپست» عنوان کرد، اوکراین مختصات حملاتی را که با موشکهای آمریکایی «هیمارس» انجام میدهد از واشنگتن و متحدانش میگیرد. یک مقام آمریکایی هم این اظهارات را تایید کرد. در گزارش واشنگتنپست در آن زمان آمده بود: «یک مقام ارشد اوکراینی گفت بدون مختصات دقیقی که ارتش آمریکا از طریق پایگاهی در اروپا اعلام میکند، نیروهای مسلح اوکراین تقریباً هرگز سلاحهای پیشرفته را شلیک نمیکند.»
واشنگتنپست به نقل از یک «مقام ارشد آمریکایی» گفته بود نقش آمریکا کاملاً «مشاورهای» است؛ اما این تا حدی شبیه به اظهارات بلینکن درباره حمله اخیر است که گفت واشنگتن نه از این حملات حمایت میکند و نه در آنها نقشی دارد.
واشنگتن مدام میگوید که خواستار حمله به پالایشگاههای روسیه نیست، زیرا با این کار قیمت جهانی نفت افزایش مییابد. واشنگتن در زمان انفجار در خط لوله انتقال گاز نورداستریم هم ابراز نگرانی کرد؛ درحالیکه امروز از اتکای بیش از اندازه اروپا به گاز مایع آمریکا ناراضی به نظر نمیرسد.
به گزارش این رسانه روس، نمایش اخیر بلینکن و سژورنه یادآور اظهارات اخیر «امانوئل ماکرون» رئیسجمهور فرانسه است که از اعزام سربازان فرانسوی برای جنگ با روسیه سخن گفت. اگر تنها یک کشور وجود داشته باشد که مواضعش آمریکا را نسبتاً صلحطلب نشان دهد، آن کشور فرانسه است.
در گزارش راشاتودی آمده است: «یک جای کار این دو نفر میلنگد. از کی تا حالا فرانسه اینطور مقابل آمریکا میایستد؟! آن هم آنطور که سژورنه مقابل بلینکن ایستاد و تلویحاً گفت اوکراین حق دارد با حمله به داخل خاک روسیه خطر تشدید تنشها را افزایش دهد. مگر اینکه واشنگتن در واقع با این امر کاملاً همراه باشد. باید دید آمریکا برای ایفای نقش پلیس بد به فرانسه چه خواهد داد و یا شاید فرانسه آنقدر احمق است که این نقش را به رایگان بازی میکند!»
انتهای پیام