به گزارش ایسنا، استفان سژورنه، وزیر امور خارجه فرانسه در مذاکراتی با وانگ یی، همتای چینی خود در پایتخت چین تلاش کرد مواضع دیگر رهبران اروپایی از جمله مواضع «مارک روته»، نخست وزیر هلند در سفر چند روز پیشش به پکن را تکرار کند.
به نوشته «خبرگزاری فرانسه»، وزیر امور خارجه فرانسه روز دوشنبه گفت پاریس خواستار آن است که چین «پیامهایی واضح» به روسیه، متحد استراتژیک خود در رابطه با جنگ اوکراین بفرستد.
فرانسه و چین در سالهای اخیر برای تقویت روابطشان تلاشهایی داشتهاند و در این راستا وانگ یی، وزیر امور خارجه چین در سفر به شهر پاریس به ماه فوریه به امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه گفت پکن موضع «مستقل» کشور او را ارج مینهد.
با این حال پاریس از طرفی به دنبال فشار وارد کردن به پکن به دلیل روابط نزدیکش با مسکو که از زمان حمله روسیه به اوکراین نزدیکتر شده، بوده است.
پاریس در مقابل اما تبدیل به یکی از سرسختترین حامیان اوکراین شده و ماکرون در ماه فوریه گذشته با خودداری از مردود دانستن اعزام سربازان ناتو به اوکراین جنجال زیادی برانگیخت.
استفان سژورنه در کنفرانسی مطبوعاتی در کنار وانگ یی در شهر پکن اظهار کرد: «پکن نقشی کلیدی در قبال قوانین بینالمللی از جمله در رابطه با حاکمیت اوکراین ایفا کرده و بنا بر این ما به وضوح انتظار داریم پکن پیامهایی بسیار صریح را به روسیه بفرستد.»
او خاطرنشان کرد: «ما متقاعد شدهایم هیچ صلح پایداری در صورتی که با اوکراینیها بر سر آن مذاکره نشود وجود نخواهد داشت. هیچ امنیتی برای اروپاییها در صورتی که یک صلح مطابق با قوانین بینالمللی وجود نداشته باشد، در کار نخواهد بود. این یک مساله اساسی برای ما به حساب میآید به همین دلیل فرانسه مصمم به حفظ گفتگویی نزدیک با چین است.»
سفر اخیر سژورنه به چین پس از سفر کاترین کولونا، وزیر خارجه سابق فرانسه در ماه نوامبر، دومین سفر مقام وزیر خارجه فرانسه به این کشور آسیایی در کمتر از شش ماه گذشته به حساب میآید.
سژورنه بعدازظهر دوشنبه با لی کیانگ، نخست وزیر چین در تالار بزرگ خلق پکن دیدار کرده و در این دیدار به این مقام شماره دو چین گفت، قصد بحث کردن درباره «اوضاع جهان امروز در حال ایجاد شکستها و شکافها است» صحبت کند.
او گفت: «من به وضعیت خاورمیانه و همچنین وضعیت اوکراین فکر میکنم.»
لی کیانگ همچنین با تحسین از آنچه «روحیه مشترک استقلال و خودمختاری» دو کشور خواند گفت: «دو کشور ما تاریخی طولانی و تمدنهای باشکوه دارند.»
او تاکید کرد: «این توضیح میدهد که چرا چین و فرانسه طبعا حس قرابت دارند.»
ماکرون، رئیس جمهور فرانسه آوریل گذشته به چین سفر کرد و در این سفر با استقبال با شکوف صدها دانشجو و طرفدار در دانشگاهی در جنوب چین مواجه شد. ماکرون بعدا از سوی متحدانش متهم شد به این که تلاش داشته خوشایند چین عمل کند. رئیس جمهور فرانسه همچنین با گفتن این صحبت که اروپا نباید در صورت نزاع با چین بر سر تایوان، «دنبالهرو» ایالات متحده آمریکا باشد، جنجال برانگیخت.
سژورنه همچنین روز دوشنبه رویکرد قطع روابط با چین که از سوی برخی از متحدان غربی نظیر آمریکا مطرح شده را مردود دانسته و تصریح کرد «متوازن سازی مجدد روابط اقتصادی» برای تضمین «سلامت و پایداری» تجارت دو کشور ضروری است.
وانگ یی نیز گفت که مخالفت سژورنه با رویکرد قطع روابط با چین را «ارج مینهد» و خاطرنشان کرد: «قطع کردن رابطه با چین امکانپذیر نیست و قطع روابط با چین بزرگترین ریسک است. به اعتقاد من این ثابت شده و همچنان ثابت خواهد شد که چین برای اروپا یک فرصت است نه یک ریسک. هر دو طرف شریک هستند نه رقیب.»
وانگ یی همچنین گفت چین مایل به واردات حجم بیشتری «خدمات و محصولات با کیفیت فرانسوی» بوده و در تلاش برای حلوفصل نگرانیهای مطرح شده از سوی شرکتهای اروپایی از جمله بر سر محدودیت انتقال داده به خارج از مرزها است.
سژورنه ادامه داد، اروپا رویکرد محافظهکارانه نداشته و رویکردی باز را نسبت به سرمایهگذاری دارد. صحبت او احتمالا اشارهای به تلاشهای اروپاییها برای جلب شرکتهای خودروساز و دیگر شرکتهای چینی به اشتغالزایی از طریق ساخت کارخانه در اروپا به جای صادرات مستقیم محصولات از چین است.
انتهای پیام