به گزارش ایسنا، اگر به کرمانشاه سفر کرده اید و در ایام نوروز به نقطه نقطه این دیار سرک کشیده اید و از دیدن عظمت تاریخش، طبیعت چشم نوازش، فرهنگ و آداب و رسوم غنی مردمانش و آب و هوای مطبوعش لذت برده اید و سفرتان به پایان رسیده، برای اینکه خاطره این سفر را برای همیشه در ذهنتان ماندگار کنید، حالا وقتش است تا یک سوغات را چه از نوع خوراکی های خوشمزه باشد و چه هنرهای دست ساز، از این شهر به یادگار ببرید.
برای کسانی که می خواهند سوغاتی های خوشمزه را از شهر کرمانشاه خریداری کنند، پیشنهاد میکنیم حداقل یک روز را وقت بگذارید و سری به بازار سنتی ۲۰۰ ساله اسن شهر بزنید، آن وقت متوجه می شوید که زیبایی های کرمانشاه فقط به جاذبه های تاریخی و طبیعی و فرهنگی اش ختم نمی شود و در این بازار سرپوشیده و طولانی می توانید سوغاتی های رنگارنگ و خوشمزه زیادی را پیدا کنید.
اگر بخواهید از کرمانشاه سوغاتی های خوشمزه را به سوغات ببرید، نان برنجی، کاک، نان خرمایی، روغن حیوانی، بژی و ... را پیشنهاد میکنیم که دو مورد از معروفترین هایشان را معرفی می کنیم.
نان برنجی
نان برنجی از آن دسته سوغاتی های خوشمزه ای است که نه تنها دل همه کرمانشاهیان را برده، بلکه همه گردشگرانی هم که به این دیار سری می زنند، با یک بار چشیدن طعم آن عاشقش می شوند و بدون قید و شرط به عنوان یک سوغاتی آن را به شهر و دیار خود می برند.
اگر به بازار سنتی کرمانشاه سری بزنید، در همان ورودی راسته بازار زرگرها، بوی عطر و رایحه دلپذیر نان برنجی که با روغن ناب کرمانشاهی پخت شده به مشامتان خواهد خورد و طعم ماندگار آن را تا همیشه زیر زبان خود حس خواهید کرد.
نان برنجی یکی از سوغاتی های اصیل کرمانشاه است که حدود دو قرنی قدمت دارد و قدیمی های شهر می گویند در زمان های گذشته که زوار عتبات عالیات از کرمانشاه عبور می کرده اند، مردم این شهر که میهماننوازی در خون و رگ هایشان جاری است، برای زوار اباعبدالله الحسین(ع) شیرینی خوشمزه ای از آرد برنج شالیزارهای گیلانغرب، شکر و روغن حیوانی کرمانشاهی پخت می کرده اند که بسیار مقوی بوده و زوار در طول سفر آن را توشه راه خود می کردند تا بتوانند به راحتی به مسیر خود ادامه دهند.
این شیرینی خوشمزه کوچک که امروزه آوازه اش در همه جای ایران پیچیده و خیلی ها آن را میشناسند، همان نان برنجی است که می توانید در راسته بازار نان برنجی فروش های کرمانشاه آن را به صورت تازه و گرم تهیه کنید و به همراه خود به شهر و دیارتان ببرید.
روغن حیوانی
از نان برنجی که گل سرسبد سوغاتی کرمانشاهیان است که بگذاریم، به روغن ناب کرمانشاهی می رسیم که آوازه اش در همه جای ایران پیچیده است. روغنی که خود مردم کرمانشاه به آن "رون دان" می گویند و پای ثابت اکثر غذاها و شیرینی های خوشمزه این دیار به شمار می رود.
آب و هوای مطبوع و وجود مراتع حاصلخیز که پوشش گیاهی بسیار غنی و گسترده ای دارد، باعث شده تا از زمان های دور تاکنون دامپروری در این دیار رونق خاصی داشته باشد و روغن حیوانی که از دام های این منطقه بدست می آید از کیفیت و مرغوبیت بسیار بالایی برخوردار است.
زنان هنرمند و خوش ذوق کرمانشاهی برای اینکه عطر روغن حیوانی که آن را از کره دام هایشان می گیرند، خاص و دلپذیر باشد، پس از تهیه آن را داخل مشک هایی می ریزند که به آن هیزه می گویند.
حالا اگر می خواهید یک سوغاتی ناب و اصیل را برای دوستان و آشنایانتان در شهر و دیار خود ببرید، روغن حیوانی ناب کرمانشاهی یک پیشنهاد خوب است.
اگر هم می خواهید یک سوغاتی ماندگار را از کرمانشاه به یادگار ببرید و سالهای سال آن را داشته باشید، صنایع دستی هنرمندان خوش فکر این شهر و دیار مانند گلیم، گیوه و چاقوی کرند را توصیه می کنیم.
گیوه
گیوه یا همان کلاش یکی از سوغات های معروف کرمانشاه در منطقه اورامانات است، پاپوشی که قدمتی چندین هزار ساله دارد و امروزه در شکل ها و طرح های مختلفی هم برای آقایان و هم برای بانوان بافته می شود.
جالب است بدانید در شهرستان پاوه، شهری به نام نودشه وجود دارد که هنرمندان بسیاری در رشته گیوه بافی مشغول به فعالیت هستند و گیوه هایی که تولید می کنند از کیفیت بسیار بالایی برخوردار است و برای همین هم به این شهر، شهر ملی گیوه ایران می گویند.
در شهرستان پاوه روستایی هم به نام میوان وجود دارد که به روستای بانوان گیوه باف شهرت پیدا کرده، چراکه تمام بانوانی که در این روستا هستند به شغل گیوه بافی مشغول شده اند و گیوه هایی را در طرح ها و نقش های رنگارنگ و مختلف تولید می کنند که بخش زیادی از آن به کشورهای دیگر صادر می شود.
کسانی که حتی یک بار گیوه را پوشیده اند متوجه می شوند که این پاپوش می تواند یک حس متفاوتی را به آنها بدهد و سوغاتی جذابی باشد که آن را از کرمانشاه برای خود یا عزیزانشان به یادگار ببرند.
گیوه های تولیدی منطقه اورامانات کرمانشاه، گیوه هایی با کیفیت و اصیل هستند که راه رفتن زیاد با آنها پاهای شما را خسته نمی کند. در زمستان ها گرم و در تابستان ها خنک هستند و پاهایتان عرق نمی کند و خلاصه اینکه می توانید با آنها کلی راه بروید و از پیاده روی لذت ببرید.
گلیم
پیشه دامپروری مردم کرمانشاه از دیرباز این زمینه را برای آنها فراهم کرده بود که علاوه براینکه از محصولات لبنی و گوشت و پوست دام هایشان استفاده کنند، از پشم آنها هم زیراندازهایی مقاوم و زیبا را ببافند که یکی از آنها گلیم است که گفته می شود قدمتی ۶۰۰۰ ساله دارد و می توان نوع اصیل آن را در هرسین پیدا کرد.
گلیم هرسین به واسطه کیفیت بالای خود و نقش های ذهنی و منحصربفردی که دارد، شهرتی جهانی برای خود دست و پا کرده و شهر هرسین هم به عنوان شهر ملی گلیم ایران به ثبت رسیده است.
بد نیست بدانید یکی از ویژگی های مهم گلیم هرسین، دو رو بودن آن است، یعنی می توان از هر دو طرف آن استفاده کرد. بعلاوه تمام رنگ هایی که در آن بکار می رود کاملا طبیعی است، یعنی در رنگرزی نخ های آن از رنگ هایی استفاده می شود که گیاهی و از گل ها تهیه شده و همین هم باعث می شود تا ماندگاری این دستبافت اصیل بسیار بالا باشد.
شاید این را هم تابحال نشنیده باشید که درمورد گلیم هرسین گفته می شود که "هرچه پا بخورد ارث می برد" که دقیقا مانند همان ضرب المثلی است که برای قالی کرمان به کار می برند، چراکه هرچه از عمر گلیم هرسین بگذرد و بخوبی از آن نگهداری شود، زیبایی آن بیشتر نمود پیدا می کند و ماندگاریش بالاتر می رود.
یکی از قدیمی ترین انواع گلیم، گلیمی است که مربوط به دوره صفویه است و حالا هم در موزه ملی ایران از آن نگهداری می شود.
چاقوی کرندغرب
مردم کرند غرب که خود را از بازماندگان آخرین فرزندکاوه آهنگر یعنی "کاری" می دانند و معتقدند که نام امروزی شهرشان هم از این اسم گرفته شده، می گویند که پیشه فلز کاری و چاقوسازی حدود سه هزار سالی بین آنها قدمت دارد و حتی پیکان کمان آرش کمانگر را هم مردم این شهر ساخته اند. اگر هم بخواهیم به مستندات تاریخی نگاه کنیم، تیمور لنگ از امیران گورکانی در قرن هفتم هجری یکی از نخستین کسانی بوده که از هنر مردمان دالاهو در ساخت خنجر و شمشیر سخن گفته و فتح عراق را مدیون هنر دست مردمان این خطه می داند.
هرچند که پیشه فلزکاری در طول قرن های متمادی فراز و نشیب های زیادی را در کرندغرب داشته، اما در دهه های گذشته مردمان این منطقه با هنر بالای خود چاقوهایی را تهیه می کنند که از نظر کیفیت حرف های زیادی برای گفتن دارد.
مردم کرند غرب که ساخت چاقو و دیگر ابراز فلزی نسل به نسل و سینه به سینه به آنها منتقل شده، امروز هنر اصیل خود را در کارگاه هایشان به نمایش می گذارند و چاقوهایی زیبا و به شکل کاملا سنتی تولید می کنند که از سراسر ایران خواهان زیادی دارد.
البته صنایع دستی کرمانشاه به همین ها ختم نمی شود و می توان از لباس محلی، ارغوان بافی، جاجیم بافی، نمدمالی، قالی بافی، موج بافی، چیغ بافی، مرس بافی، سازهای سنتی و .. هم نام برد که می توانید به عنوان یک سوغاتی زیبا به شهر و دیار خود ببرید.
انتهای پیام