متأسفانه هنر نمایش کاشمر که از دیرباز خاطرههای کهن افتخاراتش را بر دوش میکشد اما این روزها بیش از پیش مورد بیمهری واقع شده است به طوری که بسیاری از مسئولان مربوطه حال تئاتر این روزهای شهرستان را خوب نمیدانند. البته حضور پرشور شهروندان در سالنهای تئاتر را نباید بیتأثیر بر حضور کارگردانان باتجربه در خلق آثار زیبا دانست که اگر این امر ادامه داشته باشد، میتواند پایانی بر بیکاری تئاتریها باشد، هنرمندانی که روزهای سختی را پشت سر گذاشته و حتی بسیاری از آنان مجبور به ترک هنر و رجوع به مشاغل دیگر شدند، شاید رونق دوباره تئاتر فرصتی باشد که این هنرمندان بتوانند بار دیگر دلگرم به حضور درصحنهها باشند.
در همین خصوص ایسنا به سراغ حسن حاجتمند یکی از هنرمندان قدیمی این عرصه که طی چند ماه اخیر نمایش «علیمردان خان» را بر روی صحنه برد رفتیم، تئاتری که برخلاف بسیاری از آثار دیگر با استقبال خوب سنین مختلف همراه بود.
او که کار هنری خود را از سال ۱۳۶۶ و دوران مدرسه شروع کرد، از سال ۱۳۶۸ با ورود به گروه هنری استاد ناصری یکی از پیشکسوتان تئاتر خراسان رضوی توانست کارهای هنری بسیاری را انجام دهد و در چندین جشنواره حضور داشته باشد.
وی در همین خصوص با بیان اینکه اگر موفقیتی در کارم دارم از رهنمودهای بزرگان عرصه تئاتر شهرستان است، بیان کرد: گرچه از سال ۷۱ بهصورت مستقل برنامههای جُنگ، طنز و میان پرده اجرا میکردم ولی استفاده از نظرات پیشکسوتان برایم بسیار حائز اهمیت بوده است.
حاشیههای این کار هنری بسیار شده است
این کارگردان پیشکسوت که معتقد است تئاتر شهرستان نسبت به گذشته افت بسیاری کرده است، گفت: برخلاف گذشته که گروههای تئاتر حاشیه نداشتند و در کنار یکدیگر به خوبی فعالیت میکردند ولی الآن حاشیههای این کار هنری بسیار شده به طوری که در همین تئاتر علیمردان خان، سنگاندازی بسیاری از سوی دیگر دوستان تئاتری شاهد بودم به طوری که تا ناامید کردن بازیگرها هم پیش رفته بودند.
حاجتمند با اشاره به اینکه در این حرفه هیچگاه نباید ناامید شد، تصریح کرد: لبخند بر لب و خنده از ته دل همشهریانم را دوست دارم و خوشحالم، با استقبالی که از کار طنز اخیر صورت گرفت نشان از رضایتمندیشان بود.
وی با بیان اینکه در این کار بلیت فروشی برایم مهم نبود و فقط رضایت مردم و قشر متوسط جامعه برایم اهمیت داشت به طوری که تا سه مرتبه برای دیدن این نمایش آمدند، گفت: از گذشته تاکنون در کار طنز بودم، هرکدام از نمایشهای طنز مخصوص زمان خودش بود و دورانی محتوا مهم نبود و مردم دوست داشتند بیشتر بخندند و شاد باشند.
به دلیل فضای مجازی مردم کمتر از گذشته میخندند
وی که معتقد است به دلیل فضای مجازی مردم کمتر از گذشته میخندند، افزود: چون تلاش دارم کارهایم محتوای آموزنده داشته باشد به همین دلیل کار اخیر محتوای آموزنده داشت و به پیشنهاد اساتید، متن نمایشنامه بر اساس مسائل اجتماعی روز از سنتی به دوران امروزی بازنویسی و اجرا شد.
حاجتمند با اشاره به اینکه روحیات هر فرد با سبکی از نمایش سازگار است و خودم بیشتر طنز را اجرا میکنم، گفت: هرچند دیگران تخصص و تواناییهای مختلفی درزمینه تئاتر دارند اما دنبال آن نمیروند.
وی خاطرنشان کرد: نمایش طنز را کودک تا سالمند دوست دارد، ولی باید به سمت نمایش مردمی برویم نه اینکه فقط طنز باشد؛ رگههای طنز در نمایش باید باشد.
آموزش و پرورش استقبال نمیکند
این کارگردان تئاتر تصریح کرد: گرچه متن بسیاری از تئاترها به مدرسه و آموزشوپرورش مرتبط است ولی استقبالی از سوی آموزشوپرورش صورت نمیگیرد، علیرغم درخواستی که داشتم تا حداقل برای یکبار برای دیدن نمایش بیایند ولی نیامدند.
وی با بیان اینکه برای بردن تئاتر علیمردان خان روی صحنه ۶ ماه تلاش شد و تقریباً ۵۰ درصد موضوع برای دانشآموزان بود، اظهار کرد: ۱۹ بازیگر از ۱۰ سال تا ۶۲ سال در این نمایش به ایفای نقش پرداختند.
حاجتمند بیان کرد: در زمان تمرین نمایش علیمردان خان دانشآموزان بسیاری متقاضی بازیگری بودند و این نشان میدهد در مدارس استعدادیابی کمتری برای کارهای هنری انجام میشود.
این کارگردان تئاتر با تأکید بر اینکه اگر سنگ جلو پایمان نیندازند نیاز به حمایت نداریم، گفت: کاش هنرمندان به جای اینکه برای هم مشکلاتی ایجاد کنند به کمک هم بیایند، قطعاً در این صورت گروههای نمایش موفقتر عمل خواهند کرد.
وی بابیان اینکه بیشتر انتظارات از اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی است که حداقل امکانات مورد نیاز را تا حدودی تأمین کند، تصریح کرد: سالهاست تنها مجتمع فرهنگی شهرستان از نداشتن صوت رنج میبرد، متأسفانه برای اجرای نمایش مجبور به اجاره کردن صوت از بیرون هستیم که هزینه بسیاری را بر گروههای نمایشی تحمیل میکند.
با فکر و ایده یک شخص نمیتوان کار فاخر تولید کرد
حاجتمند با اشاره به اینکه برخی فعالان جوان حوزه تئاتر آن قدر به خود اعتماد دارند که حاضر نیستند از نظرات هیچ کدام از پیشکسوتان این عرصه برای بهتر شدن کارشان استفاده کنند، گفت: در این هنر فقط با فکر و ایده یک شخص خاص نمیتوان کار فاخر تولید کرد.
وی با اشاره به اینکه بسیاری از کارگردانها و تهیهکنندگان جوان اگر میخواهند کارشان بهتر دیده شود باید از نظرات دیگر بزرگان این عرصه استفاده کنند، عنوان کرد: طی این سالها سعی کردهام برای بهتر شدن کار نظرات بازیگران و اساتید را همه بگیریم، قطعاً موفقتر خواهیم بود.
این کارگردان تئاتر گفت: گرچه برخی رفتارها در این هنر را نباید به عنوان باندبازی دانست ولی گروههایی که کار میکنند همدیگر را رقیب میدانند و این رقابت را ناسالم کرده است، متأسفانه در برخی رقابتها حسادت پررنگتر و تبدیل به شرارت شده است.
وی نبود آموزش برای کارگردانان را از خلاءهای جدی این عرصه برشمرد و افزود: برای اینکه این هنر به بهترین نحو ممکن ادامه یابد باید تجربیات را در اختیار یکدیگر قرار دهیم در غیر این صورت اگر به همین نحو پیش رویم دیگر تماشاچی برای دیدن کارهایی که هر روز ضعیفتر از قبل میشوند نخواهیم داشت.
او آرزو دارد هنر کاشمر هر روز بهتر از قبل بیشتر پیشرفت کند، عنوان کرد: گرچه سالهای گذشته آثار بسیاری از کاشمر به جشنوارههای مختلف راه پیدا میکرد و کارگردانهای خوبی همچون آقای ناصری پایکار بودند ولی الآن متأسفانه برخی اساتید نمایش کار نمیکنند و اگر اقدامی صورت میگیرد به نام افراد دیگری است.
وی با اظهار تأسف از اینکه اساتید نمایش کمتر کاری را به نام خودشان به صحنه میبرند، گفت: قطعاً اگر مشکلات مالی رفع شود هنرمندان با خیال آسودهتری وارد این هنر میشوند.
انتهای پیام