خادمان خورشید امسال هم همانند روال گذشته در این مجتمعهای فرهنگی رفاهی به استقبال زائران رفتند و تا رسیدن به قطعهای از بهشت آنان را همراهی میکنند.
مجتمعهای بینراهی آستان قدس میزبان زائران امام هشتم(ع)
افزایش چشمگیر زائران حضرت علی بن موسیالرضا(ع) و عدم ارائه خدمات مطلوب در مسیرهای منتهی به مشهد مقدس ضرورت ایجاد مجموعههای زیبا را با ساختاری فنی و مهندسی در فواصل متناسب میطلبید که آستان قدس رضوی با توجه به ظرافت و حساسیت موجود با هدف ایجاد مکان مناسب برای ادای فرائض دینی و ضرورت تسهیلات و امکانات رفاهی و بهداشتی به احداث مجتمعهای فرهنگی رفاهی میان راهی امام رضا(ع) در نقاط مختلف همت گماشته تا زائران حضرت ثامن الحجج(ع) با اطمینان خاطر در مسیر راهشان تردد نموده و از تسهیلات فراهم شده استفاده کنند.
مدیر عامل مؤسسه موقوفه خدمات زائر بنیاد کرامت رضوی در همین خصوص به ایسنا گفت: آستان قدس رضوی ۲۳ مجتمع بینراهی در ۷ استان کشور دارد که در تمامی ایام سال با زائران و مسافران عزیز خدمترسانی دارند.
سید هاشم حسینی اظهار کرد: در حال حاضر ۹ مجتمع را در خراسان رضوی، ۸ مجتمع در خراسان جنوبی و در استانهای سمنان، یزد، گلستان، سیستان و بلوچستان، خراسان شمالی، کرمان نیز هرکدام یک مجتمع داریم که به زائران و مسافران عزیز خدمات متنوعی را ارائه میدهند.
وی با بیان اینکه مجتمعهای میان راهی امام رضا(ع) تنها مجتمعهای خدماتی رفاهی بینراهی زائر محور با معماری ایرانی اسلامی در سطح کشور هستند، اظهار کرد: نزدیک به ۳۰ هکتار عرصه خدماتی و بیش از ۳۰ هزار متر مربع زیربنای ابنیه است.
مدیر عامل مؤسسه موقوفه خدمات زائر بنیاد کرامت رضوی گفت: هرچند مساحت زمین مجتمعهای میان راهی حدود یک هکتار است و به صورت تیپ هستند اما برخی مجتمعهایی که تردد بیشتری دارند بزرگترند که مجتمع دامغان با سه هکتار، مجتمع کاهک سبزوار و برخی دیگر از آن جمله هستند.
وی با اشاره به اینکه همزمان پیگیر توسعه مجتمعهای بینراهی هم هستیم، افزود: علاوه بر تعداد و مسیرها که برنامهریزیهایی شده و مجتمعهای جدیدی هم در دست مطالعه قرار دارند، توسعه مجتمعهای موجود هم در حال مطالعه و بررسی است.
حسینی با بیان اینکه مجتمعهای میان راهی دارای سکوهای استراحت موقت، بیش از ۷۰۰ چشمه سرویس بهداشتی، فضای بازی کودکان هستند، از فعالیت ۱۶ واحد پذیرایی و رستوران و ۱۱۵ واحد تجاری برای تأمین مایحتاج ضروری زائران و مسافران در این مجتمعها خبر داد.
وی خاطرنشان کرد: اکنون سه مجتمع در ریمدان جنوبیترین مرز بین ایران و پاکستان و مجتمع مهران برای زائران اربعین و محور راور به دیهوک در دست مطالعه است.
مدیر عامل مؤسسه موقوفه خدمات زائر بنیاد کرامت رضوی با بیان اینکه در محدوده ابرکوه یزد نیز یک مجتمع با ۳۰ درصد پیشرفت فیزیکی و مجتمع محور کردکوی بندر گز با ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی در حال احداث هستند، گفت: اکنون بخشی از ظرفیت مجتمع محور کردکوی بندر گز برای زائران استفاده میشود و پیشبینی میکنیم امسال به طور کامل به بهرهبرداری برسد.
وی اظهار کرد: بر اساس اعلام سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای کشور، در حال حاضر ۱۰۳۰ باب مجتمع خدماتی رفاهی در شبکه راههای کشور در حال بهرهبرداری و خدمترسانی به هموطنان هستند که مجتمعهای میان راهی امام رضا(ع) بزرگترین زنجیره مجتمعهای خدماتی رفاهی بینراهی در کشور است.
حسینی بیان کرد: در حال حاضر میانگین فاصله توزیع و پراکنش مجتمعهای خدماتی رفاهی در حال بهرهبرداری در کشور به ازای هر ۸۸ کیلومتر یک مجتمع خدماتی رفاهی میباشد که با بهرهبرداری از مجتمعهای خدماتی رفاهی بینراهی در حال ساخت در سالهای آتی، به ازای هر ۵۶ کیلومتر یک باب مجتمع خدماتی رفاهی بینراهی در جادههای کشور خواهیم داشت.
تجهیز مجتمعهای میان راهی برای ایام نوروز و خدماتدهی به مسافران و زائران
مدیر مجتمعهای میان راهی امام رضا(ع) در ادامه گفت: طبیعتاً وقتی حجم سفر افزایش پیدا میکند و در موقعیتهای خاص، خدمات در مجتمعهای بینراهی بیشتر دیده میشود و به نسبت روزهای عادی بیشتر مورد نیاز زائران و مسافرین است.
سجاد صفرزاده عنوان کرد: البته در استان قدس هم یکسری مناسبتهای ویژهای تعریف شده که تمامی بخشهای استان قدس خدمات متنوع و متفاوتی را به زائرین و مسافرین ارائه میدهند که مجتمعهای میان راهی هم مستثنا نیستند.
وی اظهار کرد: در همین چارچوب قبل از ایام نوروز و اواخر زمستان برنامههایی پیس بینی میشود و نیروهایی که در مجتمعهای بینراهی حضور دارند آموزشهای لازم را در این خصوص فرا میگیرند تا برای میزبانی و استقبال از زائران و مسافران عزیز آماده باشند.
مدیر مجتمعهای میان راهی امام رضا(ع) بیان کرد: برای امسال هم مانند سالهای گذشته در روزهای پایانی پارسال دوازدهمین گردهمایی سراسری متصدیان مجتمعهای بینراهی آستان قدس رضوی را در مشهد مقدس داشتیم که مباحث فرهنگی و آموزشهای مورد نیاز نیروهایی که ارتباط مستقیمی با زائران و مسافران دارند را فرا گرفتند.
وی افزود: هرساله مدیریت، کارکنان و متصدیان مجتمعهای میان راهی امام رضا (ع) به عنوان بزرگترین زنجیره مجتمعهای خدماتی رفاهی میان راهی زائر محور در سطح کشور برای قدردانی از خدمات ارائه شده متصدیان و خانواده محترمشان در یک سال گذشته و همچنین آمادگی برای استقبال از بهار و ارائه خدمات رفاهی به میلیونها مسافر نوروزی، زائرین و کاربران جادهای، در مشهد مقدس گرد هم جمع میشوند.
صفرزاده ادامه داد: امسال در خراسان رضوی توفیق داشتیم که با جمعیت هلالاحمر در برخی از مجتمعهای میان راهی همکاری داشته باشیم و این عزیزان پایگاههای نوروزیشان را در مجتمعهای میان راهی امام رضا(ع) برپا کردند.
وی گفت: مجتمعهای میان راهی دارای تیپ معماری یکسانی هستند و نمازخانههای خواهران و برادران، سرویسهای بهداشتی و وضوخانه و محوطهسازی که شامل آلاچیق برای اقامت موقت زائران، فضای بازی کودکان، پارکینگ و... میشود جانمایی شده است.
مدیر مجتمعهای میان راهی امام رضا(ع) با بیان اینکه در اغلب این مجتمعها نماز جماعت برگزار میشود و پاسخگویی به مسائل شرعی و بیان احکام مورد نیاز زائران را داریم، اظهار کرد: برای شرایط مختلف آب و هوایی پیشبینی سیستمهای گرمایشی و سرمایشی هم شده است.
وی تصریح کرد: در مواقع بحرانی که به دلیل شرایط جوی امکان ادامه مسیر زائران وجود نداشته باشد امکان اینکه در نمازخانه زائران و مسافران را اسکان دهیم فراهم میشود ولی مستمر نیست.
صفرزاده با اعلام اینکه برای ایام نوروز و خدماتدهی به مسافران و زائران این مجتمعها به طور کامل مجهز هستند، افزود: چون مردم عزیز با خدمات مجتمعهای میان راهی امام رضا(ع) آشنا هستند در برنامهریزیهای سفرشان توقف در این مجتمعها را دارند.
وی با اشاره به اینکه بر اساس نگاه آستان قدس رضوی مجتمعهای بینراهی زائران محور هستند، خاطرنشان کرد: محور کارها اقتصادی نیست و معماری و نمازخانهها و خدماتی که ارائه میشود و ... حول محور زائر طراحی شده و خدمت انجام میشود.
صفرزاده اظهار کرد: به صورت مستقیم در مجتمعهای میان راهی حدود ۴۰ نفر مشغول فعالیت هستند که این مدیریت مجتمع میان راهی ذیل موسسه خدمات زائر رضوی است.
وی عنوان کرد: آستان قدس رضوی از سال ۷۷ کار احداث مجتمعهای میان راهی را آغاز و توسعه پیدا کرده است و سالیانه میلیونها نفر از خدمات این اماکن استفاده میکنند.
وی از محورهایی که از استان خراسان شمالی به مشهد میآیند شامل دو مجتمع دشت گلستان و چناران، محور استانهای مرکزی و غرب کشور جاده اصلی تهران به مشهد با مجتمع دامغان و کاهک سبزوار، جنوب خراسان رضوی شامل دو مسیر از قائن و خضری دو راهی مهنه و دیگری استانهای هرمزگان، کرمان و یزد که به سمت مشهد میآیند و... به عنوان محورها و مجتمعهای پر ترافیک نام برد.
مدیر مجتمعهای میان راهی امام رضا(ع) ادامه داد: هر چند به دلیل ماه مبارک رمضان امسال کاهش ترددها را داریم اما پیشبینی میشود عید فطر امسال با توجه به اینکه پایان هفته است حجم بسیار زیاد تردد را داشته باشیم که پیشبینیهای لازم انجام شده است.
وی همچنین با بیان اینکه همزمان با ایام شهادت حضرت علی(ع) ایستگاههای صلواتی در مجتمعهای میان راهی دایر و برنامههای فرهنگی برگزار میشود، افزود: خدمت مجتمعهای میان راهی به صورت ۲۴ ساعته است اما نمازخانهها فقط در اوقات شرعی باز هستند و در سایر ساعات برای نظافت و مسائل امنیتی بستهاند.
صفرزاده اظهار کرد: با توجه به مراجعه کنندگانی که داریم و از سویی امکان تعطیل شدنشان نیست به طور مستمر تعمیر و بازسازی مجتمعهای بینراهی انجام میشود.
وی افزود: برای توسعه به عنوان مثال در اسلامیه فردوس احداث ۶ واحد اقامتی برنامهریزی و آغاز شد و پیشبینی میشود تا اوایل تابستان نیز در اختیار زائران و مسافران قرار گیرد.
وی اظهار کرد: در حال حاضر فقط مجتمع شماره ۱۷ در دامغان دارای ۱۰ واحد اقامتی است که در اختیار زائران قرار میگیرد اما موضوع افزایش ظرفیت اقامتی در مجتمعها در دستور کار قرار دارد.
مدیر مجتمعهای میان راهی امام رضا(ع) اذعان کرد: در مجتمع دشت گلستان و دیهوک هم سال آینده شاهد شروع عملیات ساختمانی واحدهای ساختمانی خواهیم بود.
وی خاطرنشان کرد: مسافران عزیز میتوانند اگر انتقاد، پیشنهاد و نظری داشتند از طریق تلفن پاسخگویی که ملی است با شماره ۱۴۶۰ تماس بگیرند و حتی رزرو فضای اقامتی را هم از همین طریق پیگیری کنند، همچنین سایت zaer.razavi.ir هم همین خدمت را میدهد و پل ارتباطی بین موسسه خدمات زائر و زائرین و مسافرین است.
راهبرد خدمترسانی به زائران و مسافران و تسهیل زیارت با اهتمام تولیت آستان قدس رضوی در راستای منویات مقام معظم رهبری در خصوص تکریم و خدمترسانی به زائران مرقد منور علی بن موسیالرضا(ع) از سالها قبل موجب شد تا گستره خدمات آستان قدس رضوی در سراسر ایران اسلامی و مسیرهای منتهی به مشهد الرضا و مسیرهای زیارتی کشور وسعت یابد.
مؤسسه موقوفه خدمات زائر رضوی نیز مأموریت یافت تا به بهترین شکل و با تمام امکانات پذیرای زائران و مسافران در مجتمعهای فرهنگی رفاهی و نمازخانههای میان راهی مزین به نام مبارک امام رضا(ع) باشد. آستان قدس رضوی صرفاً به توجیهات اقتصادی این مجتمعها توجه ندارد، بلکه منافع زیستمحیطی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی این مجتمعها تا جایی است که آستان قدس رضوی برای احداث مجتمع خدماتی-رفاهی بینراهی اهمیت ویژهای قائل شده است.
انتهای پیام