به گزارش ایسنا، ژنرال مارک میلی، رئیس پیشین ستاد مشترک ارتش آمریکا و فرانک مککنزی، ژنرال بازنشسته و فرمانده پیشین نیروهای آمریکا در خاورمیانه که بر خروج ایالات متحده از افغانستان در اوت ۲۰۲۱ نظارت داشتند از عملکرد جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا در اجرای این تصمیم انتقاد کردند.
اظهارات این دو ژنرال برجسته علیه بایدن درباره خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان برای اولین بار بهطور آشکار تنش و اختلافات رهبران نظامی با دولت بایدن را در روزهای پایانی جنگ فاش کرد. دو مورد از این اختلاف نظرهای کلیدی این بود که ارتش توصیه کرده بود، ایالات متحده حداقل ۲۵۰۰ سرباز را در افغانستان نگه دارد تا ثبات را حفظ کند و مورد دیگر نگرانی از این بود که وزارت امورخارجه آمریکا به اندازه کافی سریع اقدام نمیکند تا تخلیه را آغاز کند.
بنابر گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، این اظهارات همچنین با بازبینی تصمیمات جو بایدن توسط کاخ سفید در تضاد است که گفته بود تصمیمات رئیس جمهور بایدن در این رابطه به دلیل توافقهای قبلی برای خروج که توسط دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق مذاکره شده بود، «به شدت محدود شدهاند» و ارتش را مقصر دانسته و بهعلاوه تاکید کرده بود که فرماندهان ارتش گفتهاند برای خروج نیروها منابع کافی در اختیار دارند.
۱۳ سرباز آمریکایی در روزهای پایانی جنگ، زمانی که طالبان بر افغانستان مسلط شد، توسط یک بمبگذار انتحاری در دروازه اَبی فرودگاه کابل کشته شدند. هزاران شهروند افغانستانی وحشتزده و شهروندان آمریکایی نیز ناامیدانه سعی کردند سوار پروازهای ارتش ایالات متحده شوند که مردم را با هواپیما به بیرون منتقل میکرد. ارتش در پایان توانست بیش از ۱۳۰۰۰۰ غیرنظامی را قبل از خروج آخرین هواپیمای نظامی ایالات متحده از افغانستان نجات دهد.
ژنرالها مارک میلی و مککنزی روز سهشنبه در یک جلسه اجتماع با کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا گفتند که این هرج و مرج نتیجه نهایی عدم درخواست به موقع وزارت امورخارجه برای تخلیه پرسنل آمریکایی بود و زمانی این دستور صادر شد که خیلی دیر شده بود.
میلی در این باره گفت: اشتباه اصلی، نقص اساسی در زمانبندی وزارت امورخارجه بود. اقدام آنها خیلی آهسته و خیلی دیر بود.
شورای امنیت ملی آمریکا اواخر روز سهشنبه در بیانیهای طولانی با اظهارات این ژنرالها مخالفت کرد و گفت که تصمیم سخت بایدن کار درستی بود و بخشی از تعهد او برای خارج کردن ایالات متحده از طولانیترین جنگ آمریکا بود.
در این جلسه که به دلیل تحقیقات طولانی کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان در مورد تصمیمات مربوط به تخلیه افغانستان انجام شد، مککنزی بهطور مفصل در مورد ناراحتی خود از آمادگی کم ارتش برای تخلیه صحبت کرد و گفت که حتی این نگرانیها را با لوید آستین، وزیر دفاع مطرح کرده بود.
مککنزی همچنین گفت که دستور تخلیه باید از سوی وزارت امور خارجه صادر شود، اما در هفتهها و ماهها قبل از سقوط کابل به دست طالبان، پنتاگون همچنان بر وزارت امورخارجه برای طرحهای تخلیه فشار میآورد.
اما کاخ سفید سال گذشته پس از بررسی روند خروج از افغانستان دریافت که این عقبنشینی پر هرجومرج به این دلیل رخ داد که جو بایدن به دلیل توافقات قبلی دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا برای خروج نیروها، «به شدت محدود» شده بود.
به نظر میرسد که بررسی داخلی ۲۰۲۳ بایدن را از هر گونه تقصیر در رابطه با بمبگذاری انتحاری ۲۶ اوت ۲۰۲۱ در فرودگاه بینالمللی حامد کرزای مبرا میداند و میگوید این ارتش ایالات متحده بود که یک تصمیم احتمالاً کلیدی را در این رابطه اتخاذ کرد.
در بررسی ۲۰۲۳ کاخ سفید آمده است: رئیس جمهور برای مدیریت تهدید احتمالی یک حمله تروریستی مکرراً از ارتش پرسید که آیا برای انجام مأموریت خود در فرودگاه حامد کرزای و کاهش تهدیدات به حمایت بیشتری نیاز دارد یا خیر.
انتهای پیام