عید همواره برای ما ایرانیان حال و هوای دیگری دارد حال و هوایی که با آمیختگی آیینها و سنتها زیبایی آن چندین برابر میشود. از زیباترین آیینهای این ایام میتوان به خانه تکانی، چهارشنبه سوری، حاجی فیروز، دید بازدید و چیدن سفره هفت سین اشاره کرد.
چیدن سفره هفتسین از قرنها پیش برای ما ایرانیان به یادگار مانده است، سفرهای که متشکل از سیر، سماق، سمنو، سنجد، سبزه، سکه، سیب و سرکه است. هر یک از این سینها نشانهای از خوشیمنی و رزقوروزی هستند. برای مثال، سرکه نماد صبر و استقامت، سماق نماد غلبهبر مشکلات، سنجد نماد عشق و دوستی، سبزه نماد تازگی و زندگی، سکه نماد ثروت و برکت، سیر نماد سلامتی و درمان و سنبل نماد شکوفایی و رشد است.
مسافری از چین که مهمان سفره ایرانیان است
علاوه بر اینها چند سالی میشود که یک مهمان ناخوانده پای خود را به سفره ایرانیان باز کرده و به عضو جداییناپذیر این سفره تبدیل شده است. عضوی که هیچ جایگاهی در آداب و رسوم ایران ندارد و از چین مهمان سفرههایمان شده است که این مهمان کسی نیست جز ماهی قرمز.
همه ساله در ایام نوروز با داغ شدن تنور خرید ماهی قرمز، کارشناسان به ویژه کارشناسان حوزه محیطزیست و بهداشت، هشدارهای لازم را در زمینه پرهیز از خرید ماهی قرمز و یا در صورت خرید نگهداری و رهاسازی آن را میدهند؛ تذکراتی که اغلب نادیده گرفته میشود و پس از عید شاهد رهاسازی غیراصولی آنان در طبیعت هستیم که مخاطرات فراوانی را در پی دارد.
ماهی قرمز هیولایی برای ماهیان بومی
ماهی قرمز یا ماهی گلی از خانواده کپور ماهیها است که قدرت تحمل سختترین شرایط محیطی از جمله آبهای آلوده و سردترین آبها را دارد. این قبیل ماهیها با اشکال فضای زیستی اثرات سویی بر روی منابع آبی و گونههای بومی دارد به گونهای که با حمل ویروس و باکتری میتواند آب را آلوده کند.
یکی از ویژگیهای این ماهی سرعت رشد و تکثیر بالای آن است که با رهاسازی این ماهیها در رودخانهها، دریاچهها و سدها آنها به هیولایی برای تهدید ماهیهای بومی تبدیل میشود که همین موضوع به نوبه خود میتوان یک چالش بزرگ باشد و به همین علت است که همواره توصیه میشود مسئولان مرتبط حوضچههای و محلهایی که به آبهای آزاد دسترسی ندارد را برای رهاسازی این ماهیها در نظر بگیرند.
ماهی قرمز تهدیدی برای سلامتی
ماهی قرمز برای سلامتی انسانها به ویژه کودکان بسیار خطرناک است تا جایی که تماس با ماهی قرمز یا آبی که ماهی قرمز در آن نگهداری شده امکان ابتلا به بیماریهای قارچی را افزایش میدهد و چنانچه کودکان به ماهی قرمز بدون محافظی دست بزنند، امکان دارد بیماریهایی که میان انسان و آبزیان مشترک است به آنها منتقل شود.
ترشحاتی که روی پوست ماهیهای قرمز وجود دارد امکان دارد وارد آب تنگ یا آکواریوم شده و باعث پیدایش حساسیتهای جلدی، اگزما و خارش پوستی شود. همچنین در فضله ماهیها باکتری به نام سالمونلا وجود دارد که با وارد شدن به بدن باعث به وجود آمدن بیماری تیفوئید و دیگر بیماریهای دستگاه گوارش در کودکان میشود.
با توجه به موارد گفته شده بهترین راهکار پیشگیری از مخاطرات نخریدن ماهی قرمز است.
انتهای پیام