یک عضو هیئت علمی دانشگاه تاکید کرد:

اهمیت بالای درخت‌داری در کنار درختکاری/ زمان درست درختکاری را فراموش نکنیم

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان با اشاره به اینکه در کنار درختکاری، درخت‌داری نیز باید انجام شود، افزود: بسیار مهم است که بدانیم در کنار کاشت اصولی و فنی درخت چگونه می‌توانیم از این سرمایه ملی محافظت کنیم.

علی عرب، صبح امروز ۲۵ اسفند ماه ۱۴۰۲ در گفت‌وگو با ایسنا ضمن بیان اهمیت نهضت کاشت یک میلیارد درخت، گفت: ما فقط در کشور خودمان ملزم به این کار نبوده و این طرح یک تکلیف بین‌المللی است که در بعضی از کشورها این تعداد از ۲۰ میلیارد نیز گذشته است.

وی با استناد به صحبتی از رهبر انقلاب مبنی اهمیت کاشت نهال در کشور، عنوان کرد: طبق فرمایش ایشان اگر هر ایرانی به جای یک نهال، سه نهال بکارد با توجه به جمعیت کشور تعداد نهال‌های کاشته شده از تکلیف جهانی نیز فراتر می‌رود، موفقیت در این امر تعهدات مردمی و اداری مسئولان را طلب می‌کند و قطعا فرهنگ سازی در این زمینه به ویژه توسط دانشگاه‌ها می‌تواند بسیار مفید واقع شود.

این دکتری جنگل شناسی و اکولوژی جنگل زمان مناسب کاشت نهال را اواخر پاییز بیان کرد و گفت: الان در منطقه ما به علت شرایط آب و هوایی و تغییرات اقلیمی و دلایل دیگر علمی بسیاری از نهال‌ها جوانه‌های فعال داشته و کاشت در حالت ریشه لخت مناسب نیست و باید توجه داشت اگر مردم در این طرح وارد شده و اقدام به کاشت نهال می‌کنند نباید هر نهال با هر کیفیتی به آن‌ها داده شود و لازم است بر طبق استانداردها قبل از آن کنترل‌های علمی و تخصصی انجام شده و نیازهای اکولوژیک آن برای مردم توضیح داده شود که این امر بر عهده بخش‌های ترویجی و دانشگاهی است که خدایی نکرده به جای نفع رساندن به آن منطقه سبب آسیب رساندن به آن نباشیم.

عرب با اشاره به اینکه در کنار درخت کاری، درخت‌داری نیز باید انجام شود، افزود: بسیار مهم است که بدانیم در کنار کاشت اصولی و فنی درخت چگونه می‌توانیم از این سرمایه ملی محافظت کنیم و این مستلزم آن است که اگر ارگانی در جهت کاشت درخت گام بر می‌دارد قبل از آن اقدام به دریافت مشاوره‌های علمی و اصولی داشته و مراقبت‌های لازم آن را بیاموزد.

وی در پاسخ به این پرسش که کاشت مهم‌تر است یا نگهداشت، گفت: در حالت کلی اولویت اول با حفاظت است اما نکته قابل توجه این است که این دو مورد هیچگاه جایگزین هم نشده و ناقض هم نیستند. چرا که جنگل برای تامین نسل خود باید نهال تولید کند که در غیر این‌صورت به مرور زمان و افزایش سن درخت‌ها، آنها به سمت پوسیدگی رفته و جنگل ناپایدار می‌شود. 

این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی با بیان اینکه برنامه‌ریزی‌ها جهت کاشت نهال قبل از انجام این فرایند بسیار حائز اهمیت است، خاطرنشان کرد: کاشت نهال باید بر اساس طرح‌های مدون و بررسی مواردی چون خاک، اقلیم، شرایط اقتصادی و اجتماعی منطقه صورت گرفته و هدف پیدا شود، سپس باید مشخص شود در این منطقه چه چیزی نیاز است فی المثل بذر یا نهال و پس از آن آماده سازی زمین برای انجام اقداماتی که برای نگه‌داشت نهال در خاک مانند فشردگی خاک و وجود علف هرز و غیره ضروری است انجام شود.

وی در مورد بحث حفاظت فیزیکی از درخت‌ها، گفت: باید تمهیدات لازمی اندیشیده شود تا قاچاقچی‌ها امکان قطع درخت را نداشته و یا اینکه درخت‌های حاشیه راه توسط سود جویان از بین برده نشده یا قطع نشود پس امنیت در جنگل کاری بسیار مهمی است، مورد بعدی  آفات و بیماری هاست که باید شناخته شده و به موقع کنترل شود به عبارتی می‌توان گفت کاشت بدون داشتن تخصص برای نگه داشت فایده‌ای نداشته و جنگل داری پایداری اتفاق نمی‌افتد.

عرب در پایان با اشاره به اهمیت تلفیق علم، تکنیک و فن را در این زمینه، بیان کرد: توصیه‌های علمی دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی قطعا می‌تواند در پیشبرد طرح‌های این‌چنینی بسیار مفید واقع شود و نباید از آن غافل شد.

انتهای پیام

  • جمعه/ ۲۵ اسفند ۱۴۰۲ / ۱۱:۴۵
  • دسته‌بندی: گلستان
  • کد خبر: 1402122517652
  • خبرنگار : 50652