رمضان ماه عبادت‌های عاشقانه و نیایش‌های عارفانه

ماه مبارک رمضان، بهار قرآن، ماه عبادت‌های عاشقانه و نیایش‌های عارفانه و بندگی خالصانه است.

رمضان یکی از ماه‌های بسیار عزیز در نزد خداوند متعال است تا جایی که این ماه تنها ماه قمری بوده که نامش در قرآن آمده و جزو چهار ماهی است که جنگ در آن حرام شده است. از رمضان به عنوان ماه خدا یاد می‌شود، ماهی که خداوند انسان را به مهمانی خود فرا می‌خواند.

 ماه مبارک رمضان، بهار قرآن، ماه عبادت‌های عاشقانه و نیایش‌های عارفانه و بندگی خالصانه است؛ رمضان، سفره‌ای است که فقیر و غنی بر سر آن جمع می‌شویم و همه با هم، به سوی خدایی می‌رویم که آغوش رحتمش باز است و همگان را به سوی خود فرا می‌خواند.

ماه رمضان ماهی است که بهانه‌ای شود برای یک تحول، تحولی از خویش به او، از منیت به آدمیت و پیدا کردن گم‌شده‌های درون، گم‌شده‌هایی که اگر آنان را شناخته و پیدایشان کنیم قطعاً واژه اشرف مخلوقات را بیشتر درک خواهیم کرد.

در زلال حضور ماه مبارک رمضان است که دل را از تیرگی خطا و گناه می‌شوییم و به درگاه رحمت الهی که در این ماه گشوده شده است، چنگ زده و از خوان کرم خداوند متعال بهره می‌جوییم در این ماه عزیز است که قید و بند دنیا را از پاگشوده و کمی خود را به ملکوت نزدیک می‌کنیم.

ماه مبارک رمضان و روزه‌داری در قرآن

برای ماه مبارک رمضان اعمال بسیار زیادی از جمله روزه‌داری، خواندن دعای سحر، خواندن دعای ابوحمزه ثمالی، خواندن صلوات روزانه ماه رمضان، افطاری دادن و صدقه، خواندن دعای افتتاح، خواندن صد مرتبه سوره دخان در هر شب، تلاوت قرآن و غسل کردن سفارش شده است.

روزه‌داری از مهم‌ترین اعمال ماه مبارک رمضان است که چندین آیه از قرآن نیز به این موضوع اهمیت داده شده است. دستور روزه گرفتن در ماه رمضان و بسیاری از احکام مربوط به آن در سوره بقره آیات ۱۸۳ - ۱۸۵ و آیه ۱۸۷ آمده‌ است. به علاوه، آیات دیگری نیز هستند که روزه گرفتن را به عنوان کفّاره برخی گناهان (سوره نسا آیه ۹۲، سوره مائده آیات ۸۹ و ۹۵ و سوره مجادله آیه ۴) یا جایگزین بعضی از آداب مراسم حج (سوره بقره آیه ۱۹۶) بیان می‌کنند.

 رمضان بهار قرآن

از ماه مبارک رمضان به عنوان بهار قرآن یاد می‌کنند تا جایی که در این ماه کتاب‌های آسمانی قرآن، انجیل، تورات، صحف و زبور نازل شده و شاید به همین علت است که تلاوت قرآن در این ماه بسیار سفارش شده تا جایی که حتی برای نگاه کردن به آیات قرآن نیز پاداش در نظر گرفته شده است.

بنا بر فرمایشی از نبی مکرم اسلام (ص) کسی که در ماه مبارک رمضان یک آیه قرآن بخواند پاداش او همانند کسی است که قرآن را در ماه‌های دیگر ختم کرده است همچنین امام رضا (ع) نیز می‌فرمایند: کارهای نیکو در ماه رمضان پذیرفته شده و گناهان مورد آمرزش است؛ کسی که در ماه رمضان آیه‌ای از کتاب خدای صاحب عزت و جلال را تلاوت کند، مانند کسی است که یک ختم قرآن در ماه‌های دیگر کرده باشد.

رمضان و روزه‌داری در آیینه احادیث و روایات

در بیان جایگاه و اهمیت ماه مبارک رمضان احادیث و روایات فراوانی آمده شده است حضرت محمد (ص) در این باره می‌فرمایند: رمضان ماهی است که ابتدایش رحمت است و میانه‌‏اش مغفرت و پایانش آزادی از آتش جهنم. همچنین ایشان در حدیثی دیگر فرموده‌اند: اگر بنده خدا می‏‌دانست در ماه رمضان چه فضیلتی است دوست می‏‌داشت که همه سال رمضان باشد.

در اهمیت و فضیلت روزه‌داری نیز احادیث و روایات فراوانی ذکر شده است امام باقر (ع) در این باره فرموده‌اند: اسلام بر پنج چیز استوار است، بر نماز و زکات حج و روزه و ولایت. و امام رضا (ع) نیز فرمود: مردم به انجام روزه امر شده‌اند تا درد گرسنگی و تشنگی را بفهمند و به‌ واسطه آن فقر و بیچارگی آخرت را بیابند.

رمضان ماهی است که خداوند متعال رستگاری‏ انسان را تضمین می‌کند. در این‌ماه مبارک‌ خداوند عزوجل بر ما منت نهاده و ما را سر سفره خویش دعوت کرده است از این‌رو باید تلاش کنیم از لحظه لحظه این جشن عرفانی غافل نشویم.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۲۲ اسفند ۱۴۰۲ / ۰۹:۵۶
  • دسته‌بندی: زنجان
  • کد خبر: 1402122215559
  • خبرنگار : 50163