رضا خوراکیان امروز ۲۱ اسفندماه، در نشست خبری اعلام برنامههای آستانهای آستان قدس رضوی در ماه مبارک رمضان و نوروز که در محل دفتر معاونت اماکن متبرکه صحن کوثر حرم مطهر رضوی برگزار شد، اظهار کرد: زیارت، جلوه عنایت امام(ع) به مردم است؛ زیارت، نقطه کانونی ترویج معارف اهل بیت(ع) و تبلور دلدادگی مردم و فرصت ابراز عشق مردم به امام است. اگر با هر شاخصی سنجیده شود، به این نتیجه خواهیم رسید که امروز زیارت، اثربخشترین و فراگیرترین رویداد فرهنگی کشور است.
وی بیان کرد: این رویداد فرهنگی متناسب با ابعاد آن ضروری است که مورد اهتمام مسئولان باشد. زیارت، جلوه جذاب اسلام ناب در دنیای مادی است و آستان قدس نهادی است که زمینه خدمت مردم برای مردم را فراهم کرده است. مبنای حرکت آستان قدس چه در بحثهای مالی، چه وقف و نذر سرمایههای مردم برای مردم است. اداره آستان قدس که خدمتگزار مردم است، عموماً توسط نیروهای مردم صورت میگیرد. بنابراین این توقع میرود که مسئولان متناسب با ابعاد این رویداد بزرگ بدان توجه کنند.
مدیر عالی حرم مطهر رضوی با اشاره به مشکلاتی که در حوزه حملونقل و اسکان زائران وجود دارد، گفت: اگرچه تلاشهایی صورت گرفته است، اما آن چیزی که امروز وجود دارد، کافی نیست و در جاهایی شأن و کرامت زائران امامرضا(ع) رعایت نمیشود. در فرآیند زیارت، عمده کار توسط مردم انجام میشود و دولت و بودجههای عمومی بیشتر بهرهمند از اقتصاد زیارت هستند تا بخواهند کاری کنند، توقع میرود که مسئولان مربوطه بتوانند با برنامهریزی نیازهای حداقلی زائران را تدارک ببینند تا فرآیند کاهشی در مشکلات زائران را شاهد باشیم.
وی یادآور شد: در سال ۱۴۰۱، یک میلیون و ۶۰۰ هزار سفر به مشهد داشتیم که در سال ۱۴۰۲ به ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر رسیده است و ما برای امسال رشد ۲۰ درصدی را خواهیم داشت. از ۱۵ اسفند ۴۰۱ تا ۱۳ فروردین ۱۴۰۲، ۱۰ میلیون زائر داشتهایم که نسبت به مدت مشابه در سال قبل که ۸ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر بوده، ۲۰۰ درصد افزایش داشتهایم.
خوارکیان افزود: اگر تعداد تشرف زائر به حرم را مد نظر قرار دهیم، در ۲۴ ساعت تحویل سال نو در اسفند ۱۴۰۱، ۲ میلیون نفر بوده که برای امسال تا ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر پیشبینی میشود.
مدیر عالی حرم مطهر رضوی بیان کرد: حضور زائران در حرم مطهر رضوی که ملجأ و پناهگاه آنان است، مفهومی دارد که این مفهوم باید مد نظر باشد. در مناسبتهای مختلف در داخل و خارج کشور عدهای صحبت از رویگردانی مردم از دین و پایبندی به ارزشهای دینی میکنند و شاخصها، نمادها و آمارهایی هم ارائه میشود، اگرچه بخشی از اینها در جای خود قابل توجه است و شاید درست هم باشد، اما واقعیت این است که اگر ما بخواهیم واقعیت مردم را بشناسیم، رویدادهای دیگری هم هست که آنها را هم باید در نظر داشت، از جمله آنها ایام سال نو است که حجم قابل توجه و تعداد انبوه افردادی که به زیارتگاهها و به طور خاص حرم مطهر رضوی مشرف میشوند که جز دلدادگی و علاقه به مسائل دینی و معارف اهل بیت(ع) چیزی نیست، حتی اگر صرف زیارت باشد، روزهای آغاز سال، مناسب برای زیارت نباشد و در دیگر ایام سال، زیارت ارزانتر و با شرایط کم تراکمتری در دسترس مردم باشد، اما از آنجا که مردم دوست دارند لحظات خوب و مهم زندگیشان را در کنار امام رضا(ع) بگذرانند، لذا شلوغیها و اذیتهایی که در سال جدید مضاعف است، میپذیرند تا بتوانند در این لحظه مهم در کنار حضرت سال را تحویل کنند. اینها زمینههایی است که ما باید بدان توجه کنیم.
شعار امسال «آرام جانها، بهار حرم و بهار زندگی»
وی با اشاره به اطلاعرسانی و وجود برنامههای حرم مطهر رضوی در ماه مبارک رمضان به ذکر اهم این برنامهها پرداخت و گفت: علاوه بر برگزاری برنامههایی که مسبوق به سابقه هستند، امسال با شعار «آرام جانها، بهار حرم و بهار زندگی» سعی شده متناسب با شرایط اجتماعی برگرفته از معارف اهل بیت(ع) بتوانیم فضای شادی و نشاط دینی را فراهم و متناسب با ماه مبارک رمضان بهرهگیری از معارف قرآنی را داشته باشیم. جلسات قرائت و ترتیل قرآن چنانکه همه سال برگزار شده را امسال نیز خواهیم داشت که با کمک رسانه نیز پخش خواهد شد. علاوه بر آن ترتیل ویژه نوجوانان و ترتیل برای بانوان را نیز در برنامه داریم.
همخوانی قرآن به یاد و همزبان با کودکان غزه از برنامههای تحویل سال حرم
خوراکیان ادامه داد: علاوه بر برنامههای شب سال تحویل، برنامه اختصاصی سال تحویل پس از نماز صبح آغاز خواهد شد و در آنجا برنامههای متنوعی خواهیم داشت. سعی داریم ارتباطی با غزه داشته باشیم و همخوانی قرآن به یاد و همزبان با کودکانی که در غزه هستند به منظور پشتیبانی از آنها و اینکه نشان داده شود در جهان اسلام ما به یاد مردم جهان اسلام و مردم عزیز فلسطین هستیم.
وی در خصوص برنامههای خدماتی حرم مطهر رضوی بیان کرد: ۸ مجموعه بزرگ و حدود ۹۰ مجموعه گلآرایی در حرم مطهر توسط تشکلها و عموم مردم انجام میشود و ظرفیتی ایجاد شده است تا از اقصی نقاط کشور علاقمندان بتوانند حضور داشته باشند. در حوزه نظم و انضباط مجموعه مفصلی از تدابیر اتخاذ شده تا بتوانیم محیطی امن، بهارانه و برخودار از آرامشی را برای زائران داشته باشیم. تدبیر فضاهای پدافند غیرعامل که در تردد زائران بتوانیم شرایط خوبی را داشته باشیم.
توزیع یک میلیون و ۳۰۰ افطاری در ماه مبارک رمضان
مدیر عالی حرم مطهر رضوی بیان کرد: یک میلیون و ۳۰۰ افطاری در ماه مبارک رمضان توزیع خواهد شد. از این تعداد ۹۰۰ هزار افطاری سبک و ۴۰۰ هزار سفره رضوی است. علاوه بر افطاری سبک که همه روزه در صحنها و رواقهای مطهر خواهیم داشت، افطاری حاشیه شهر را از حرم مطهر رضوی گروههایی خواهند برد، سفره اکرام رضوی که عدهای به حرم مطهر رضوی دعوت میشوند، در شب و شام میلاد امام حسن مجتبی(ع) افطاری بزرگی خواهد بود و در مجموع حدود ۴۰ هزار نفر در این ۲ شب اطعام خواهند شد.
توزیع ۲۰۰۰ افطاری در مناطق مختلف شهر
خوراکیان ادامه داد: علاوه بر افطاری مناطق محروم قرار شد در مناطق مختلفی از شهر که محروم محسوب نمیشود، عموم مردم مد نظر قرار گیرند و طبق برنامه هر شب ۲۰۰۰ نفر افطاری به منازل مردم به عنوان همسایگان امام رضا(ع) توزیع خواهد شود.
خوراکیان ادامه داد: در حوزه فضاآرایی، کتیبهآرایی و نور اقداماتی به مانند هر سال خواهیم داشت. علاوه بر آن در حوزه مجازی ظرفیتهای خوبی را برای افرادی که در حرم مطهر نیستند، ایجاد کردیم تا بتوانند از برنامههای حرم استفاده کنند، بهویژه برنامههایی خاص در حوزه قرآن و مسابقات برای کودکان و نوجوانان علاوه بر برنامههای حرم طراحی شده است. همچنین برگزاری تفسیر قرآن با حضور اساتید برجسته از دیگر برنامههای تدارک دیده است.
وی به شبهای قدر اشاره و بیان کرد: برنامههای شبهای قدر را به ۳ زبان فارسی، عربی و اردو برگزار خواهیم کرد، علاوه بر آن یک برنامه اختصاصی برای ترک زبانهای آذری تدارک دیده شده و یک مراسم اختصاصی شبهای قدر برای ناشنوایان تدارک دیده شده است. برای زائران غیرایرانی نیز مجموعهای از برنامهها را در دست داریم. مجموعه متنوعی از برنامهها برای بانوان با ۱۹ عنوان برنامه که در آن ظرفیت حضور ۶۴۰ هزار نفر تدارک دیده شده، است.
انتهای پیام