محققان بر این باورند که کتاب و منابع اطلاعاتی بر شکلگیری تصویر ذهنی از مقصد گردشگری موثرند. بنابراین شناخت چگونگی شکلگیری تصویر ذهنی ازیک مقصد گردشگری و عوامل موثر در این فرآیند، یکی از ابعاد اساسی و مهم در توسعه صنعت گردشگری و برنامه ریزی بازاریابی مناسب برای آن است.
گردشگران با پردازش اطلاعات درمورد یک مقصد که از منابع مختلف در طی زمان گردآوری کردهاند، تصویری از آن مقصد را ساخته و این اطلاعات را در ساختار ذهنی خود سازماندهی میکنند.
کتاب در عصر گسترش رسانههای الکترونیکی و سایر وسایل ارتباط جمعی همچنان به عنوان یک رسانه پایا و ماندگار مطرح و نقش آن در توسعه فرهنگی کشورها امری پذیرفته شده و اجتناب ناپذیر است.
مازندران «دیار علویان» مرکز مورد اعتماد ائمه معصومین(ع) در دوره حکومت علویان و مهد علم و دانش و فرهنگ غنی ایرانی و اسلامی بوده است و برگزاری طرحهای فرهنگی و گردشگری میتواند مقدمهای برای آشنایی با این فرهنگ غنی برای کسانی باشد که به مازندران سفر میکنند.
نقش تاثیرگذار کتاب و مطالعه آن در انتقال میراث فرهنگی و اجتماعی یک ملت بسیار ضروری است و باید بیشتر از گذشته کتابخوانی مورد توجه قرار گیرد و اقدامات مدیریتی و فرهنگی مراکز گردشگری و اقامتی در مازندران باید به گونهای باشد که کتاب و کتابخوانی به جایگاه واقعی خود دست پیدا کند و فرهنگ غنی و جاذبههای طبیعی مازندران دیده شود.
هر ساله نزدیک به تعطیلات عید نوروز در تمام شهرستانهای مازندران ستادی به نام ستاد سفرهای نوروزی تشکیل شده و مسئولین این ستاد از تهیه و توزیع صدها هزار جلد کتابچه راهنما، بروشور، لوح فشرده یا بستههای تبلیغاتی جاذبه گردشگری این منطقه بین گردشگران ورودی سخن میگویند که این موضوع بیانگر آن است که مسئولین لزوم حضور گسترده ناشران در بخش گردشگری را میدانند اما ظاهرا فقط این لزوم را در دورهای خاص و نزدیک به نوروز در نظر گرفتهاند.
این در حالی است که با توجه به سیاستهای جدید دولت، اگر گردشگری مازندران با ورود گردشگران خارجی در تعداد انبوه مواجه شود در این زمینه ضعیف و شکننده است، پس بهتر است این ستاد همهی فصول سال را برای حضور گسترده کتابها، کتابچهها و راهنماییهای گردشگری در مازندران و همچنین مجهز کردن مراکز گردشگری، تفریحی و اقامتی این استان به کتابهای گردشگری به ویژه در کنار جاذبههای گردشگری شهر یا روستای مورد نظر قرار دهند.
تجهیز هتلهای مازندران به کتابهای فرهنگی-گردشگری
«عباس مهدوی» مجری طرح «دوستدار کتاب» در مازندران در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه مازندران یک استان گردشگر پذیر است، گفت: جایگاه فرهنگ در حوزه گردشگری باید پررنگ شود.
وی با اشاره به اینکه کتابخوانی در لابی هتلها جزء مهمی از مجموعه اقامتی است، افزود: عمدتا کتابهایی که در این حوزه انتخاب شد در رابطه با حوزه گردشگری و معرفی استان مازندران است.
مهدوی با اظهار به اینکه هتل «سالاردره» ساری با این طرح موافقت کرد، ادامه داد: قرار بر این شد که اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران به همراه میراث فرهنگی دیگر هتلهای استان را به این کتابخانه مجهز کنند.
مجری طرح دوستدار کتاب در مازندران با اعلام اینکه قصد داریم در آینده برای معلولین، کم بینایان و کودک و نوجوان هم این طرح را اجرا کنیم، یادآور شد: گردشگران وقتی وارد مازندران میشوند از فرهنگ این استان چیزی را دریافت نمیکنند.
وی با اعتقاد به اینکه گردشگر باید فرهنگ هر مکان را با خود ببرد و منتقل کند، بیان کرد: ما باید فرهنگ غنی مازندران مبتنی بر تمامی حوزهها را پیش دستی کنیم.
این کارشناس مسائل فرهنگی و گردشگری با اذعان به اینکه مجموعه بوم گردی دومین اقدامی برای تجهیز کتابخانه است، ذکر کرد: این طرح متعلق به تمامی مراکز اقامتی استان مازندران است و هر هتلی که در مازندران اعلام آمادگی کند، اداره کل فرهنگ و ارشاد مازندران آن را به کتاب تجهیز خواهد کرد.
هزار جلد کتاب در گام اول
«محمدعلی اعتماد گلستانی» مدیرعامل هتل سالار دره نیز در ادامه به ایسنا در خصوص تجهیز کتابخانه گفت: در حوزه کتاب و کتابخوانی تاکید بسیار زیادی در دین و فرهنگ ما وجود دارد و استقبال بسیار خوبی از طرح دوستدار کتاب در این هتل اتفاق افتاد.
وی افزود: کتابخانهای با عنوان «دوستدار کتاب» در این هتل افتتاح شد و در ۲ ماه آینده با توسعه کتابخانه مجموعهای را تحت عنوان کافه کتاب سالار دره ایجاد خواهیم کرد.
مدیرعامل هتل سالار دره ساری خاطرنشان کرد: هزار جلد کتاب در گام اول دریافت شد و قصد داریم در آینده این تعداد را به ۳ هزار جلد برسانیم.
انتهای پیام