به گزارش ایسنا، محمدرضا بهمنی در پیش نشست نخستین جشنواره بینالمللی تمدن نوین اسلامی که با حضور رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و اعضای شورای سیاستگزاری این رویداد برگزار شد، با تأکید بر اینکه برای پیشبرد چنین رویداد مهمی و به نتیجه رساندن اهدافاش، نیاز به همدلی دارد، گفت: سبک و محتوای برگزاری نخستین جشنواره بینالمللی تمدن نوین اسلامی، متفاوت از برگزاری روشهای مرسوم جشنواره ها بود. به جای انتشار فراخوان، ما به مطالعات کتابخانهای و بررسیهای میدانی برای انتخاب آثار پرداختیم.
وی با تأکید بر اینکه هدف اصلی این جشنواره، دستیابی به شبکه تجارب تمدن اسلامی است، افزود: این موضوع، مسیری است که در آینده جشنواره قابل تعیین هست. در این راستا، آثار پژوهشی و مراکز پژوهشی در حوزه تمدن سازی کشورهای مالزی، اندونزی، عراق، عربستان، تونس، مصر و ترکیه در کنار کشورمان مورد بررسی قرار گرفت.
بهمنی با اشاره به محورهای این رویداد که بر ظرفیت های تمدنی، آموزش و تربیت تمدنی و هنر تمدنی تاکید دارد، ابراز کرد: از مهم ترین عوامل مؤثر در سیر تکوین تمدنی در کشورهای اسلامی، ظرفیتهای اندیشهای و به تعبیری تمدنپژوهشی در کشورهاست که با نگاه به عملکرد اندیشه ورزان مراکز پژوهشی و سایر موارد، ارزیابی میشود.
شناسایی الگوها و فعالیتهای آموزشی در کشورهای هدف
معاون توسعه همکاریهای علمی و فرهنگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، با بیان اینکه نیروی انسانی کنشگر، عامل اصلی در تحولات تمدنی در کشورهای اسلامی محسوب میشود، ادامه داد: شناسایی الگوها و فعالیتهای آموزشی در کشورهای هدف در دستور کار دوره نخستین جشنواره بینالمللی تمدن نوین اسلامی قرار گرفت.
وی همچنین بیان کرد: هنر و هنرمندان همواره از نقش آفرینان مهم در شکل گیری، بقا و استمرار تمدنها هستند، از این رو، بخش سوم جشنواره نیز به این مهم اختصاص یافته است.
بهمنی با تأکید بر اینکه، پژوهشگران و نخبگان کشورهای اسلامی، اگر عینک تمدنی به چشم بزنند نوع نگاه و فعالیتهایشان متفاوت خواهد شد، گفت: کشورهای اسلامی، فعالیتهای جدی در زمینه تمدن سازی انجام دادهاند و نیاز است که این ظرفیتها را در جهان اسلام، در نظر داشته باشیم. البته تجربههایی هم در ایران به دست آمده است که در کشورهای دیگر وجود نداشته است و متاسفانه نخبگان آن کشورها از این دستاوردها و تجربهها، آگاهی ندارند. بنابراین نیاز است که تبادل تجربیات بین کشورهای اسلامی در حوزه تمدن سازی، به سرعت انجام شود.
وی افزود: بنابراین لازم است که کنشگران، آثار، فعالیتها و رفتارها در زمینه تمدن نوین اسلامی، در لایههای مختلف شناسایی شود و پژوهشگران از این تجربیات استفاده کنند تا شاهد یک جهش در جهان اسلام در حوزه تمدن سازی باشیم.
اهمیت تأثیر شهرسازی و توسعه سبک زندگی در شبکه سازی تجربیات تمدن اسلامی
معاون توسعه همکاریهای علمی و فرهنگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، با اشاره به مؤلفههای توصیف و تطبیق تجارب اندیشه و انضمامی تمدن نوین اسلامی، ابراز کرد: صیانت و اعتلای میراث فرهنگی و تمدنی یکی از مؤلفههای مهم در این عرصه است. همچنین، نسبیت سنجی مبانی اسلامی و مسائل معاصر به همراه الگوهای حکمرانی و اداره امور میتواند راهگشا باشد. ضمن آنکه، نظام تقابلی با تمدنهای معارض و نظام تعاملی با کشورهای اسلامی یکی دیگر از مؤلفههایی است که در این مسیر، لازمه کار خواهد بود. از سوی دیگر، شهرسازی و توسعه سبک زندگی در شبکه سازی تجربیات تمدن اسلامی اهمیت ویژهای دارد.
وی ادامه داد: ما در مسیر آینده این جشنواره نیاز به شبکه سازی و نیاز به مبادله ظرفیتها و شناخت چالشها داریم. اولویتها برای تقویت مناسبات و ارتباطات در حوزه تمدنی کشورهای اسلامی نیز، ارتباطات علمی میان مؤسسات تمدن و دانشگاهی، ارتباطات رسانهای و صلح و همزیستی است که در میان تجارب کشورهای اسلامی به چشم میخورد.
بهمنی با بیان اینکه اگر مباحث تمدنی توسط پژوهشگران، در کنار کارگزاران قرار نمیگیرد باعث ایجاد شکاف بین حوزه اندیشه و عمل و سبب تأخیر در کار تمدن سازی میشود، افزود: تأثیر مؤلفههای فرهنگی در کشورها و اجتماعی سازی گفتمانهای تمدنی مانند موضوع زن و خانواده به صورت ویژه باید در دستور کار قرار گیرد. همچنین، مسأله تمدن و خدمات اجتماعی در این عرصه، لازم است که مدنظر ما باشد. این مسأله در انسجام بخشی و گسترش ادبیات اجتماعی سازی و گفتمان تمدن سازی تأثیر زیادی دارد.
معاون توسعه همکاریهای علمی و فرهنگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، رسیدن به تمدن اسلامی بدون نگاه به گذشته و توجه به آینده را ناممکن دانست و گفت: گر چه موضوع تمدن اسلامی در ایران و جهان اسلام اهمیت زیادی دارد و دغدغههای زیادی نسبت به این موضوع مطرح شده است، اما ما نمیخواهیم کتی را بدوزیم که فقط به تن مسلمانان پوشانده شود، بلکه معتقدیم تمدن نوین اسلامی، راه حلی برای کل بشریت است که این تمدن، مبتنی بر خاتمیت اسلام شکل خواهد گرفت. بنابراین تنوع تجربهها، ایدهها و نظریهها در حوزه تمدن سازی، میتواند راهگشا باشد و کار را پیش ببرد.
شایان ذکر است، در راستای برگزاری نخستین جشنواره بینالمللی تمدن نوین اسلامی با محوریت (در مسیر شبکه تجارب تمدن نوین اسلامی)، پیش نشست اول آن با موضوع «مروری بر اندیشهها و رویکردهای تمدنی در ۸ کشور اسلامی» امروز، ۲۰ اسفندماه به میزبانی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و با همکاری مشترک جامعة المصطفی(ص) العالمیه، حوزه هنری انقلاب اسلامی، پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی برگزار شد.
انتهای پیام