قائم مقام اندیشکده مطالعات راهبردی کریمه و عضو هیئت علمی مدعو گروه حقوق و معارف اسلامی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم امروز، ۱۹ اسفندماه پیشنشست همایش ملی «نقش اطلاعات در دفاع مقدس» که در شیراز برگزار شد، اظهار کرد: امنیت در روابط بینالملل بهعنوان کالای ارزشمند مطرح بوده و بهگونهای که برخی از اندیشهگران، روابط بینالملل را چنین تعریف کردهاند که تلاش واحدهای سیاسی برای افزایش توانمندیها و امکاناتشان جهت رسیدن به سطح و وضعیتی که خود را ایمن از لطمههای ناشی از عملکرد سایر بازیگران در عرصه بینالملل بیابند.
مرتضی اشرافی با بیان اینکه موضوع امنیت از لحاظ سطوح به امنیت فردی، امنیت گروهی، امنیت ملی، و بین المللی و ابعاد متنوعی همچون سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، حقوقی و غیره تقسیم میشود، بیان کرد: امنیت ملی، مهمترین اصل در ثبات سیاسی و استقلال یک کشور با یک واحد سیاسی است، زیرا بقای هر کشور، تمامیت ارضی و ثبات و استمرار حکومت آن بستگی به امنیت ملی آن کشور دارد.
عضو ارشد اندیشکده مطالعات راهبردی کریمه در ادامه به سیر تحولات تهدیدات امنیتی در کشور و خاصه جنگ تحمیلی ۸ ساله اشاره کرد و افزود: تهدید نسبت به امنیت ملی عبارت از یک عمل یا یک سلسله حوادث است که در طی زمان کم یا بیش کوتاه، کیفیت زندگی ساکنان یک کشور را شدیدا تهدید می کند یا دامنه اختیار یک حکومت یا کشور یا واحدهای خصوصی متعلق به یک کشور را در انتخاب سیاست مقتضی به شدت به مخاطره میاندازد.
اشرافی بیان کرد: در این چند دهه که از حیات نظام مقدس جمهوری اسلامی میگذرد، کشور همواره با تهدیدات داخلی و خارجی فراوانی روبهرو بوده و قطع به یقین با هوشیاری و درصحنهبودن کنشگران و مدافعان این عرصهها، کمترین صدمات را در زمینههای تهدیدی اعم از سخت و نرم متحمل شدهایم.
وی اظهار کرد: در دفاع مقدس هم همین موضوع همواره مطرح و واحدهای اطلاعات عملیات در خطوط مقدم و به عنوان چشم و گوش فرماندهان، در به نتیجهرسیدن بسیاری از عملیاتهای انجام شده، نقش موثر و شاخصی داشتهاند که جا دارد در این زمینه، در قالب طرحهای پژوهشی مبسوط و علمی، دستاوردهای این عزیزان را به جامعه علمی و نخبگانی معرفی کرد.
اشرافی سپس در بیانی جزئیتر اظهار کرد: تهدیدهای امنیت ملی را میتوان به داخلی و خارجی تقسیم کرده و برای تهدیدهای داخلی بیست قلمرو و برای تهدیدهای خارجی دوازده مصداق ذکر کرد. به طور مثال از تحریکات استقلال طلبانه قومی و ادعاهای مرزی، آشوبها و اقدامهای براندازانه علیه حکومت، بحران هویت و شیوع برخی جرایم مانند قاچاق گسترده مواد مخدر، میتوان به ترتیب به عنوان تهدیدهای علیه تمامیت ارضی، نظام سیاسی و جامعه نام برد.
این مدرس دانشگاه در تبیین علمی از مساله امنیت به عنوان مبانی نظری این نشست، به بیان تئوریهای برخی از نظریه پردازان علوم سیاسی پرداخت و گفت: آنها با تقسیم تهدیدهای امنیت ملی به داخلی و خارجی، از تهاجم نظامی، مداخله نظامی برای کمک به شورشیان و مخالفان داخلی، توطئه یا دسیسه برای نفوذ و تدارک کودتا، براندازی با حمایت از افراد و گروههای ناراضی علیه حکومت مستقر، عملیات پنهان سیاسی (تطمیع دولت مردان، فعالیت تبلیغی مخفی و ترور رهبران کشور) و تبلیغات خارجی علیه حکومت، به عنوان تهدیدهای خارجی علیه امنیت ملی نام برده و استفاده از جنگ چریکی، تهدیدهای اقتصادی، اجتماعی و درگیریهای قومی را به عنوان تهدیدهای داخلی علیه امنیت ملی ذکر کردهاند.
وی در پایان گفت: امنیت میان کشورها در جهان سوم، بیش از پیش مبتنی بر امنیت در داخل این کشورها است. این مسئله به خصوص وقتی که تهدیدهای احتمالی، ویژگی فراملی داشته باشند، آشکارتر است و این تهدیدهای امنیتی به شکلهای بسیاری مختلفی است اما همه آنها ثبات و قدرت رژیمهای موجود را تهدید میکنند و دفاع مقدس ما در هشت سال جنگ تحمیلی، الگوی عملیاتی و عملی بسیار خوبی برای استخراج دادههای دانشی در این زمینه و انگارهای مدون برای نسل حاضر و نسلهای آتی خواهد بود.
انتهای پیام