افزایش بهره‌وری با پرورش گوسفند نژاد «مهربان»

مدیر امور دام سازمان جهادکشاورزی استان همدان با بیان اینکه افزایش تولید نژاد غالب و بومی گوسفند مهربان مجدانه در استان پیگیری می‌شود، گفت: پرورش گوسفند نژاد مهربان، سرمایه‌گذاری پربازده است و افزایش بهره‌وری به دنبال دارد.

عادل بصیری با بیان اینکه گوسفند مهربان، نژاد غالب در استان همدان است، اظهار کرد: این نژاد بومی بیشتر در شهرستان کبودراهنگ زاد و ولد می‌کند، اگرچه به‌ صورت پراکنده در دیگر نقاط استان نیز پرورش داده می‌شود.

وی با اشاره به اینکه ویژگی‌های ظاهری این نژاد منحصربفرد است به طوریکه دنبه‌ای متوسط، وزن سنگین، بدن کشیده و پوشیده از پشم دارد، افزود: رنگ سر و صورت و گردن این نوع گوسفند خرمایی روشن و تیره است همچنین رنگ بدن نخودی روشن و تیره یا قهوه‌ای دارد که اکثراً با افزایش سن رنگ‌ها روشن‌تر می‌شود.

مدیر امور دام سازمان جهادکشاورزی استان همدان در تشریح دیگر ویژگی‌های این نژاد بومی، تصریح کرد: تولید بیشتر گوشت نسبت به نژادهای ناخالص، درصد باروری و دوقولوزایی بالاتر و در نتیجه بهره‌وری بیشتری، همچنین سازگاری با آب و هوای استان همدان دارد.

وی با بیان اینکه ضریب تبدیل این گونه بالا و کیفیت گوشت، شیر و پشم آن کیفیت قابل توجهی است، یادآور شد: زمانی‌که بره این نژاد به دنیا می‌آید وزنی معادل نر ۳.۹ و ماده ۳.۷ کیلوگرم دارد.

بصیری با اشاره به اینکه وزن سه ماهگی برای نرها ۲۱.۵۴ کیلوگرم و ماده کمتر از آن است، گفت: گوسفند ماده روزانه بین ۱۷۰ تا ۱۸۵ گرم و نر بین ۲۰۰ تا ۲۱۰ گرم افزایش وزن دارد.

وی با تأکید بر اینکه گوسفند ماده مهربان روزانه ۵۰۰ گرم شیر تولید می‌کند و بازه شیردهی آن ۱۱۰ روز است، افزود: مدتی نژاد مهربان و رومانف را تلاقی دادند به طوریکه از ژن دو قلوزایی و مقاوم بودن بهره‌مند شوند و ۱۳ درصد دوقلوزایی افزایش داشته باشد.

مدیر امور دام سازمان جهادکشاورزی استان همدان در ادامه با بیان اینکه حدوداً نیمی از یک میلیون و ۴۱۹ هزار رأس دام سبک استان گوسفند نژاد مهربان است، اظهار کرد: در این حوزه همزمان‌سازی برای ۴۷۰۰ رأس گوسفند در سال‌جاری انجام شده است.

وی با اشاره به اینکه برای حفظ این نژاد اصلاح نژادی، هم‌زمان‌سازی فحلی و حفظ نژاد در هسته‌ خالص‌سازی به کمک شرکت‌های دانش‌بنیان در حال انجام است، یادآور شد: برنامه به سوی افزایش نژاد مهربان است تا به مانند گذشته میزان آن افزایش یابد.

بصیری در ادامه با بیان اینکه پشم گوسفند مهربان بهترین کیفیت برای فرش بافی را دارد، تصریح کرد: متوسط تولید سالانه پشم گوسفند ماده، شش دهم کیلوگرم و نر نه دهم کیلوگرم است.

به گزارش ایسنا به نقل از روابط عمومی سازمان جهادکشاورزی استان، وی در پایان تأکید کرد: دامداران از پرورش گوسفند مهربان به خوبی استقبال می‌کنند از همین رو افزایش میزان تولید این نژاد مجدانه در دستور کار است.

انتهای پیام

  • چهارشنبه/ ۱۶ اسفند ۱۴۰۲ / ۱۱:۵۲
  • دسته‌بندی: همدان
  • کد خبر: 1402121611622
  • خبرنگار : 50034