هشدار سازمان ملل در مورد گرم‌تر شدن هوا در ماه‌های پیش‌رو

با نزدیک شدن به پایان فصل زمستان در نیم‌کره شمالی، سازمان ملل متحد در مورد گرم‌تر شدن هوا در ماه‌های پیش‌رو هشدار داد.

به گزارش ایسنا، سازمان جهانی هواشناسی، نهاد وابسته به سازمان ملل متحد روز گذشته (سه‌شنبه) در بیانیه‌ای پدیده آب‌وهوایی «ال‌نینو» که در دسامبر گذشته به اوج خود رسید را یکی از پنج مورد شدید این پدیده خواند که تاکنون ثبت شده است.

به گفته سازمان ملل متحد، اگرچه این پدیده به تدریج در حال رنگ باختن است، اما موجب شده دمای هوا از هم‌اکنون تا ماه مه گرم‌تر از حد معمول شود. بنابر پیش‌بینی این نهاد بین‌المللی، دمای هوا تقریباً در تمام مناطق خشکی بین ماه‌های مارس و مه بالاتر از معمول خواهد بود.

سازمان ملل پیش‌تر نیز هشدار داده بود که سال ۲۰۲۴ تحت تاثیر پدیده ال‌نینو، احتمالا گرم‌تر از سال گذشته باشد. به این ترتیب، امسال باید منتظر بود تا رکورد گرم‌ترین سال زمین بار دیگر شکسته شود.

ال‌نینو یکی از چرخه‌های شناخته‌شده آب‌وهوایی است که هر دو تا هفت سال رخ می‌دهد و به طور میانگین بین ۹ تا ۱۲ ماه طول می‌کشد. این پدیده معمولا موجب بروز ناهنجاری‌های بزرگ در آب‌وهوای سراسر کره زمین می‌شود.

این پدیده معمولاً با افزایش بارندگی در بخش‌هایی از جنوب آمریکای جنوبی، جنوب ایالات متحده، شاخ آفریقا و آسیای مرکزی همراه است و همچنین می‌تواند موجب بروز خشکسالی شدید در استرالیا، اندونزی، بخش‌هایی از جنوب آسیا، آمریکای مرکزی و شمال آمریکای جنوبی شود.

ال‌نینوی اخیر که از ژوئن ۲۰۲۳ پدیدار شد و  بین نوامبر سال گذشته تا ژانویه سال جاری میلادی به اوج خود رسید، با بالا رفتن دمای هوا در گستره وسیعی از سطح اقیانوس آرام مرکزی و شرقی در پیرامون خط استوا همراه بوده است.

سازمان جهانی هواشناسی همچنین هشدار داد که به احتمال ۶۰ درصد شاهد تدوام پدیده ال‌نینو در ماه‌ مارس تا مه خواهیم بود و به احتمال ۸۰ درصد ال‌نینو در ماه‌های‌ آوریل تا ژوئن متوقف شود.

به گفته «سلست سائولو»، مدیر سازمان جهانی هواشناسی، غلظت سه گاز گلخانه‌ای اصلی (دی اکسید کربن، متان و اکسید نیتروژن) علت اصلی بروز ال‌نینو است.

بنا بر گزارش این نهاد بین‌المللی، از ژوئن ۲۰۲۳، هر ماه شاهد رکورد تازه‌ای از افزایش دما بوده‌ایم. از همین‌رو، سال ۲۰۲۳ گرمترین سالی بود که تاکنون ثبت شده است.

با این‌ که افزایش دمای سطح آب در اقیانوس آرام استوایی به وضوح نشاگر ال‌نینو است، اما دمای سطح آب در سایر نقاط کره زمین نیز در ۱۰ ماه گذشته به طور مداوم و غیرعادی بالا بوده است.

ثبت بالاترین رکورد دمای سطح دریا در ژانویه ۲۰۲۴ که پدیده ال‌نینو به تنهایی نمی‌تواند آن را توضیح دهد، نگرانی‌های گسترده‌ای به‌ دنبال داشته است.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، به گفته سازمان جهانی هواشناسی، ال‌نینو در گرم شدن بی‌سابقه دمای سطح دریا نقش داشته است، اما عامل اصلی را باید بدون شک گازهای گلخانه‌ای دانست. از همین‌رو، سازمان ملل متحد برای مبارزه با تغییرات آب‌وهوایی، خواستار کاهش شدید انتشار گازهای گلخانه‌ای شده است.

بنا بر گزارش «مجمع بین‌المللی تغییرات اقلیم (IPCC) سازمان ملل متحد» رسیدن به هدف ۱.۵ درجه افزایش دما برای جلوگیری از اثرات ویرانگر تغییرات اقلیمی ضروری است.

میزان گرم شدن زمین در طولانی‌مدت اکنون در مقایسه با دوران پیشاصنعتی زمین، پیش از انقلاب صنعتی و دورانی که بشر هنوز استفاده از سوخت‌های فسیلی را شروع نکرده بود، حدود ۱.۱ تا ۱.۲ درجه سانتی‌گراد است.

انتهای پیام

  • چهارشنبه/ ۱۶ اسفند ۱۴۰۲ / ۱۱:۱۸
  • دسته‌بندی: محیط زیست
  • کد خبر: 1402121611566
  • خبرنگار : 71658