قاسمعلی نیکپسند در گفت و گو با ایسنا در حاشیه بازدید از سد کمایستان این شهرستان اظهار کرد: سد کمایستان در تأمین آب مورد نیاز بخش کشاورزی تأثیر بسیار حائز اهمیتی دارد.
وی با اشاره به اینکه در این شهرستان سالانه بالغبر ۵۰۰ هزار تن محصولات زراعی و باغی و دامی تولید میشود، افزود: بدون شک مهمترین مؤلفه در تولید محصولات کشاورزی نیز آب محسوب میشود.
سرپرست مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان جوین خاطرنشان کرد: در حال حاضر شهرستان جوین دارای یک سد کمایستان و ۳۸۰ حلقه چاه عمیق و نیمه عمیق، ۷۲ رشته قنات و ۶ دهنه چشمه و یک سد خاکی است.
وی با بیان اینکه حفاظت از منابع آبی به عنوان یکی از اولویتهای جهاد کشاورزی بشمار میرود، افزود: سدها به عنوان یکی از مهمترین منابع آبی در هر شهرستان نیز میتوانند به عنوان یکی از بزرگترین عوامل خسارت زا در مواقع بارش باران باشند که باید با توجه به این خطرها به طور مرتب لایروبی و کنترل سیلابها صورت گیرد.
نیکپسند همچنین با اشاره به اینکه با استفاده و اجرای سیستمهای نوین شرایط برای استفاده بهینه و دقیق از این ظرفیت باید فراهم شود، اذعان کرد: این شهرستان ۱۲ هزار بهرهبردار در بخشهای کشاورزی، باغداری، دامپروری و طیور دارد.
وی در ادامه به نقش بسزای شهرستان جوین به عنوان قطب تولید محصولات کشاورزی در تأمین امنیت غذایی اشاره کرد و گفت: بالغبر نه هزار و ۲۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی این شهرستان به کشت گندم و بالغبر ۵ هزار هکتار از اراضی نیز به کشت جو اختصاص یافته است.
سرپرست مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان جوین خاطرنشان کرد: پارسال شهرستان جوین به عنوان شهرستان نمونه در میزان سن زدگی گندم بشمار آمد و سن زدگی در شهرستان به زیر یک درصد رسید.
وی با بیان اینکه امیدواریم با برنامهریزی دقیق در سال جاری میزان سن زدگی کمتر از سال پیش باشد، افزود: گندم مهمترین محصول زراعی است و نقش مهمی در تأمین تغذیه مردم دارد.
نیکپسند همچنین اظهار کرد: سن، یکی از مهمترین آفات مهم غلات محسوب میشود که امنیت غذایی را تهدید میکند به طوری که این آفت هر ساله خسارتهای گستردهای به محصول گندم در کشور وارد میکند و به لحاظ کمی باعث کاهش تولید شده و پورههای آفت نیز از لحاظ کیفی به دانههای گندم خسارت وارد میکند و باعث چروکیدگی و از بین رفتن خاصیت نانوایی محصول میشود.
وی با اشاره به اینکه کارشناسان جهاد کشاورزی در حوزههای مختلف (بسیج مهندسی، مراکز خدمات غیردولتی و...) آماده حضور در مزرعه و ارائه توصیههای کارشناسی هستند، افزود: کشاورزان میتوانند در صورت مشاهده علائم خسارت مراتب را به نزدیکترین مرکز خدمات ارائه دهند.
سرپرست مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان جوین با اشاره به اینکه گندم به عنوان مهمترین محصول استراتژیک بشمار میآید از تمام کارشناسان و حتی کشاورزان خواست مبارزه علیه سن غلات را جدی بگیرند.
امنیت غذای یکی از مهمترین اولویتهای هر کشور
وی در ادامه تصریح کرد: امروز و در شرایط کنونی که امنیت غذایی به عنوان یکی از مهمترین اولویتهای هر کشوری محسوب میشود باید با ترویج کشاورزی نوین و استفاده از سیستمها و دانش روز دنیا، کشاورزان را در مسیر تولید محصول سالم و باکیفیت همیاری کرد.
نیکپسند با اشاره به اینکه ۳۰ درصد از مزارع کشاورزی این شهرستان در سال گذشته توسط تکنولوژی پهباد سمپاشی شده است، اذعان کرد: از این میزان یک هزار و ۵۰۰ هکتار آن سمپاشی و مبارزه با آفت سن غلات بوده و مابقی سمپاشی سایر آفات مزارع همچون چغندر، کلزا و ... بوده است.
وی با بیان اینکه کشاورزان میتوانند با مراجعه به مراکز خدمات غیردولتی نسبت به سمپاشی با پهباد اقدام کنند، گفت: برگزاری کارگاههای آموزشی و ترویجی، فضای مجازی و ارسال پیامکهای ترویجی از جمله اقدامات در جهت ارتقای دانش کشاورزان و استفاده از سیستمهای نوین است.
سرپرست مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان جوین با اشاره به اینکه شهرستان جوین دارای یک باند فرودگاه سمپاشی در روستای کمایستان است، اظهار کرد: وسعت زمینهای باغی و زراعی شهرستان جوین ۳۵ هزار هکتار و محصولات عمده آن گندم، جو، چغندرقند، زیره، پیاز، هندوانه و پسته است.
حفاظت از خاک، شالوده اصلی تأمین امنیت غذایی
وی در ادامه خاک را به عنوان مهمترین رکن و بستر تولید محصولات کشاورزی نیازمند توجه بیشتر در برابر عوامل تهدید کننده زیستمحیطی دانست و گفت: خاک منبعی تجدید ناپذیر و تأمین امنیت غذایی و آینده پایدار مردم در گرو حفظ خاک است.
نیکپسند با اشاره به اینکه خاک به عنوان عنصری مرکزی در منابع سرزمینی، توسعه کشاورزی و پایداری بومشناختی، بنیان و اساس تولید غذای انسان، خوراک دام، سوخت، فیبر و بسیاری از دیگر خدمات اکوسیستمی حیاتی است، افزود: ضرورت دارد تا نقش و ارزش خاک را به دلیل ظرفیت تولیدیاش و همچنین نقشآفرینی آن در تأمین امنیت غذایی و حفظ خدمات کلیدی اکوسیستمی مورد توجه قرار دهیم.
وی با تأکید به اینکه جلوگیری از فرسایش خاک یکی از عوامل حفظ این عنصر برای آیندگان است، اظهار کرد: فرسایش، به عنوان یکی از اشکال تخریب خاک، بزرگترین تهدید موجود برای کارکردهای خاک در بسیاری از مناطق جهان محسوب میشود.
نیکپسند یادآور شد: به طور کلی، تخریب خاک نتیجه شیوههای ناپایدار بهرهبرداری و مدیریت اراضی همچنین رخدادهای شدید اقلیمی است.
وی از خاک به عنوان یکی از پیچیدهترین اکوسیستمهای موجود در طبیعت و یکی از متنوعترین سکونتگاههای روی کره زمین نام برد و افزود: خاک در برگیرنده ترکیبی از ارگانیسمهای مختلفی است که با یکدیگر تعامل داشته و در چرخههای جهانی که ضامن تداوم حیات روی کره زمین هستند، نقشآفرینی میکنند.
انتهای پیام