به گزارش ایسنا، یاهو نیوز در گزارشی نوشته است: در حالیکه دو سال از زمان جنگ روسیه و اوکراین میگذرد، دو کشور با تلفات سنگین درگیر جنگهای فرسایشی بودهاند و چشمانداز کییف بهطور فزایندهای تیرهتر به نظر میرسد، چراکه اعضای کنگره در ایالات متحده همچنان به توقف کمکهای نظامی بیشتر ادامه میدهند.
وزیر امورخارجه ترکیه روز جمعه پس از دیدار با همتای روس خود در جمع خبرنگاران بر لزوم آغاز مذاکره برای دستیابی به آتشبس در اوکراین تاکید کرد. در این میان، چین نیز اعلام کرده که آماده است تا گفتوگوهای صلح را پیش ببرد و بهعنوان یک میانجی عمل کند، پکن همچنین تصریح کرد که بدون مشارکت مسکو بحث در مورد حل و فصل این مساله غیرممکن است.
برقراری آتشبس در اوکراین چقدر محتمل است؟
یاهو نیوز گزارش داد: اما ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین گفت که آتشبس منجر به گفتوگوی سیاسی نمیشود و تنها به نفع روسیه است و به این کشور فرصت میدهد تا عرضه مهمات خود را افزایش دهد.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه پیشتر اعلام کرده که آماده گفتوگوهای صلح است اما مقامات غربی میگویند که او منتظر انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در ماه نوامبر، به این امید است که ترامپ پیروز شود و در این روند میانجیگری کند.
در این میان، کییف بر درخواست خود برای خروج نیروهای روسیه از خاک اوکراین، از جمله کریمه و مناطق دونباس که بهویژه از سوی مسکو مورد مناقشه هستند، قاطعانه باقی مانده است.
چگونه میتوان در مورد صلح در اوکراین مذاکره کرد؟
پییر هازان، مذاکرهکننده مناقشه در گفتوگو با اندیشکده چتم هاوس، مستقر در لندن در مورد اینکه مذاکرات صلح بین اوکراین و روسیه چگونه میتواند به نظر برسد، تاکید کرد که نقش سازمان ملل متحد در چنین فرآیندهایی با «چند پاره شدن» نظم جهانی بهطور فزایندهای «به حاشیه» رفته است.
وی در ادامه خاطرنشان کرد که این نقش توسط بازیگران کلیدی که در درگیریهای بینالمللی «وارد میدان میانجیگری» شدهاند، از جمله قطر، چین و عربستان سعودی برعهده گرفته میشود.
ترکیه نیز در موقعیت نسبتاً منحصربهفردی قرار دارد، زیرا یکی از اعضای ناتو است که توانسته روابط دوستانه خود را با روسیه حفظ کند و تمایلی به اعمال تحریم علیه مسکو نداشته است. این امر آنکارا را در موقعیتی قرار داد که به مذاکره برای حصول توافقی کمک کند تا محمولههای غلات بهطور مسالمتآمیز از دریای سیاه عبور کنند.
رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه روز چهارشنبه با این استدلال که پیشرفت کافی برای برقراری صلح حاصل نشده است، گفت که کشورش آماده میزبانی مذاکرات بین روسیه و اوکراین است.
با این حال، نونا میخلیدزه، کارشناس ارشد مؤسسه روابط بینالملل در مقالهای برای شورای روابط خارجی خاطرنشان کرد یک راهحل به دست آمده از طریق مذاکره به سادگی میتواند به یک «درگیری منجمد» منجر شود که در آن هر دو طرف به دنبال کردن اهداف اصلی خود ادامه میدهند.
وی ادامه داد: چنین راهحلی چگونه خواهد بود؟ مطمئناً، این یک پیمان صلح نخواهد بود. روسیه با خروج نیروهایش موافقت نخواهد کرد. اوکراین هرگز تسلط مسکو بر این سرزمینها را به رسمیت نخواهد شناخت. غرب رژیم تحریمها را حفظ خواهد کرد و خط مقدم نظامی خواهد ماند.
آیا چین میتواند دخالت کند؟
یاهو نیوز در گزارش خود افزود: ایگنازیو کاسیس، وزیر امورخارجه سوئیس در فوریه پس از موافقت کشورش برای میزبانی نشست جهانی درباره صلح در اوکراین در آینده نزدیک گفت که امیدوار است چین در مذاکرات صلح اوکراین به آنها کمک کند.
در حالی که ایالات متحده در مارس ۲۰۲۳ نسبت به طرح صلح پیشنهادی چین ابراز تردید کرد، پکن نیز واشنگتن و ناتو را به داشتن «ذهنیت جنگ سرد» در مورد این مناقشه متهم کرد. طرح پیشنهاد چین با اشاره به جاهطلبی اوکراین برای پیوستن به ناتو که یک نقطه گیر بزرگ برای روسیه به شمار میآید، تاکید دارد که امنیت یک منطقه نباید با تقویت یا گسترش بلوکهای نظامی به دست آید.
اما علیرغم سوء ظن کاخ سفید، کاسیس گفت که چین را دقیقاً به دلیل روابط عالیاش با روسیه لازم دارد.
چنگ چن، استاد علوم سیاسی در دانشگاه آلبانی روزنماه به ساوت چاینا مورنینگ پست گفت که پکن تنها قدرت بزرگی است که میتواند به روسیه «فشار اساسی» وارد کند، اما تاکید کرد که تنها زمانی این کار را انجام میدهد که احساس کند چنین کاری به نفع چین است.
انتهای پیام