هر چند ریختهگری، صنعت به شمار میآید، اما این صنعت در فرآیند تولید قالب و تمیز کردن قطعات ریختهگری باعث تولید دود، گازهای مضر، آلودگی قطرات روغن، سر و صدا و تابش گرما و غیره میشود که اگر مقدار این آلایندهها از حد استاندارد فراتر رود، بر محیط زیست و بدن انسان نیز تاثیر منفی میگذارد. برای مقابله با این مشکلات، در سالهای گذشته، مسئولین استان اصفهان تصمیم به انتقال کارگاههای ریختهگری به شهرک صنعتی بزرگ اصفهان گرفتند، اما اجرای این مصوبه طی چندسال گذشته تقریباً راکد مانده بود، بهطوری که بر اساس گفته مسئولین استان، از سال ۱۳۹۵ تا ۱۴۰۰ تنها هشت مورد منتقل شده بود و در سال جاری ۵۳ واحد از کارگاههای ریختهگری به شهرک بزرگ صنعتی اصفهان منتقل شده است.
سید علی شیرانی، رئیس اتحادیه صنف ماشین ساز فلز تراش و خدمات فنی خودروهای سنگین شهرستان اصفهان در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه ریختهگری مادر صنعت است، گفت: بر خلاف دهههای گذشته که صنعت ریختهگری بهصورت سنتی فعالیت میکرد، اکنون به واسطه توسعه دانش و استفاده از تکنولوژی، میزان آلودگی زیست محیطی کارگاهها به شدت کاهش یافته است.
وی افزود: مصوبهای در دهه ۷۰ صادر شد که بر اساس آن باید واحدهای ریختهگری به فاصله بالاتر از ۵۰ کیلومتری شهر منتقل شوند. مسئولین تا سالها فقط به تذکر بسنده میکردند، اما الان به خاطر آلودگی هوا، به مصوبهای که مربوط به حدود سه دهه پیش است که کارگاهها بهصورت سنتی کار میکردند، استناد کرده و چند واحد صنفی را پلمب و بقیه واحدهای ریختهگری را ملزم کردهاند که به شهرک صنعتی بزرگ اصفهان واقع در علویچه منتقل شوند.
زیرساختها برای انتقال آماده نیست
رئیس اتحادیه با اشاره به ضرورت تامین امکانات مورد نیاز قبل از الزام به انتقال و پلمب واحدها، اظهار کرد: مسئولین باید ابتدا زیرساختها و امکانات لازم برای جابجایی کارگاهها را فراهم کنند، اما علیرغم اینکه تاکنون امکان واگذاری زمین در شهرک صنعتی بزرگ اصفهان به ریختهگران فراهم نشده است، در ماههای گذشته سه واحد ریختهگری را پلمب کردهاند.
شیرانی با اشاره به ضرورت تخصیص تسهیلات به ریختهگران بیان کرد: اگر همین امروز هم زمین در شهرک صنعتی واگذار شود، برای ساخت و تجهیز کارگاه، انتقال دستگاهها و تجهیزات نیاز به صرف زمان و هزینه است که با توجه به توان مالی ضعیف بسیاری از فعالان صنعت ریختهگری، نیاز است تسهیلاتی در قالب وام به متقاضیان تخصیص داده شود.
ضرورت خروج ریختهگران از مناطق شهری
رسول سواری، مدیر عامل شرکت شهرکهای صنعتی استان اصفهان نیز گفت: بر اساس قانون، صنایع باید حداقل در شعاع ۵۰ کیلومتری شهرها مستقر شوند. کارگاههای ریختهگری نیز به دلیل چالشهای زیست محیطی باید از مکانهای شهری و اطراف آن به مکانی مناسب منتقل شوند. در این خصوص جلساتی در استانداری برگزار شد و شهرک صنعتی بزرگ اصفهان برای استقرار گارگاههای ریختهگری در نظر گرفته شد.
وی در خصوص تأمین زمین برای متقاضیان و فعالان صنعت ریختهگری اصفهان، در گفتوگو با ایسنا به امکانات و تسهیلاتی که شرکت شهرکهای صنعتی به متقاضیان زمین ارایه میدهد اشاره کرد و افزود: زمینهای شهرکهای صنعتی بهصورت ۴۰ درصد نقد و مابقی اقساط ۱۵ماهه به متقاضیان و صنعتگران تحویل داده میشود. آمادهسازی محوطه و تأمین زیرساختهای شهرکهای صنعتی از قبیل شبکه تامین برق، گاز و لولهکشی آب تا درب کارخانه در شهرکهای صنعتی به عهده شرکت شهرکهای صنعتی است.
سواری در خصوص زمان انتقال کارگاههای ریختهگری، بیان کرد: با توجه به ضرورت آمادهسازی زیرساختهای مورد نیاز در شهرک، پیشبینی میکنم تا پایان سال جاری، جانمایی و مطالعات منطقه شهرک صنعتی بزرگ اصفهان – علویچه- به انجام برسد و تا پایان تابستان ۱۴۰۳ نیز کارهای محوطهسازی و تأمین زیرساختهای شهرک تکمیل شود.
وی، با اشاره به شرایط خاص و کوچک بودن متراژ زمین کارگاههای ریختهگری، تصریح کرد: طبیعی است هر چه متراژ زمین واگذاری کوچکتر باشد، تأمین امکانات برای هریک از واحدها زمانبر میشود؛ برای مثال وقتی زمین یک واحد تولیدی بزرگ به چند کارگاه کوچک تقسیم میشود، باید به جای یک انشعاب آب، برق، گاز، تلفن و ... تعداد واگذاری انشعابات به واحدها بیشتر میشود و کارهای اداری اجرایی آن زمانبر میشود.
سواری تصریح کرد: شرکت شهرکهای صنعتی میتواند قیمت قطعات کوچک زمین را در زمان واگذاری تا دو برابر قیمت مصوب افزایش دهد، اما شرکت شهرکهای صنعتی اصفهان در راستای مسئولیت اجتماعی هیچگونه افزایش قیمتی برای واگذاری زمین به فعالان صنعت ریختهگری اعمال نمیکند و زمین مورد نیاز آنان را با همان قیمت مصوب و شرایط اقساطی مانند سایر صنایع بزرگ و متوسط در اختیار ریختهگران قرار میدهد.
انتهای پیام