کاندیدای نمایندگی مجلس حوزه بندرانزلی:

پول از بخش سرمایه‌گذاری به سمت دلالی و سوداگری می‌رود

نامزد دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی در حوزه انتخابیه بندرانزلی سه چالش مهم اقتصاد ایران را تورم، سرمایه گذاری و روابط اقتصادی عنوان و اظهار کرد: تورم، ام‌الفساد اقتصاد ایران است، با کاهش تورم سطح رفاه جامعه افزایش می‌یابد.

هادی حق‌شناس دارای مدرک دکتری اقتصاد روز چهارشنبه نهم اسفند در پاسخ به ۱۲ سوال کلیدی پیرامون چالش‌های اقتصاد ایران با ایسنا به گفت و شنود نشست. نامزد دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی در بندرانزلی در پاسخ به این پرسش که نظر شما در خصوص شفاف‌سازی آرا در مجلس شورای اسلامی چیست؟ اظهار کرد: فساد در ایران زمانی ایجاد می‌شود که آرای قانونگذاران شفاف نباشد، این آرا یک‌بار در مجلس و یک‌بار در کمیته‌ها و کمیسیون‌های مختلف تصویب می‌شود که ممکن است مطابق با نظر عموم ملت نباشد یا دارای منافع باشد پس بهتر است مردم مطلع باشند که نمایندگان آنان چه نظری داشته‌اند.

وی افزود: یکی از شاخص‌های حکومت مردمی این است که نمایندگان آزادانه اظهارنظر می‌کنند، اما مهمتر از آن این است که آرای آنها مشخص بوده زیرا اگر رای‌شان شفاف باشد تاثیر قابل توجهی در قطع ریشه فساد دارد.

وی در خصوص این سوال که کاهش سود بانکی و پیش بردن نظام بانکی به اقتصاد بدون ربا چه قوانینی در مجلس نیاز است؟ گفت: سود بانکی باید متناسب با نرخ تورم باشد، اقتصادی که تورم بیش از ۴۰ درصد دارد و با سود بانکی زیر ۲۰ درصد به این معنی است که پول از بخش سرمایه‌گذاری به سمت بخش دلالی و سوداگری می‌رود، راهکار این موضوع کم یا زیاد شدن نرخ سود بانکی نیست و مشکل این است که اقتصاد دچار تورم بلند مدت شده است.

حق‌شناس بیان کرد: هر زمان دولت‌ها موفق شوند که تورم را کنترل کنند آن وقت تعیین نرخ سود یا بهره کار مشکلی نیست، اما یک واقعیت وجود دارد نمی‌تواند نرخ بهره کمتر از نرخ تورم شود و انتظار داشته باشیم مردم سپرده‌های‌شان را در بانک‌ها بگذارند، البته یک دلیل که مردم تمایل به این کار ندارند بحث کاهش نرخ سود نیست بلکه نرخ تورم است لذا رکود یا کم رونق بودن کسب و کارها مولفه‌های تعیین کننده نرخ سود هستند.

این پژوهشگر حوزه اقتصادی با در پاسخ به این سوال که چه نوع قوانینی می‌تواند بانک‌ها را مکلف به پرداخت وام به فارغ‌التحصیلان بانکی برای اشتغال‌زایی کند؟ با بیان اینکه یکی از مهم‌ترین مولفه‌ها موثر تعیین نرخ تورم است که بعد از آن می‌توان در مورد نرخ بهره تصمیم گرفت، تصریح کرد: بخش عمده تسهیلات بانکی در ایران مربوط به بنگاه‌های بزرگ یا اشخاص حقیقی و حقوقی است، بیش از ۸۰ درصد تسهیلات بانکی مختص اینهاست و کمتر از ۱۰ درصد تسهیلات بتنکی و وام‌های کوچک به مردم یا کسب و کارهای کوچک اختصاص می‌یابد. در حالیکه اگر اشتغال خرد یا تسهیلات بانکی آنها پایدار نماند، بنگاه‌های بزرگ نمی‌توانند درآمدزایی کنند  و بنگاه‌های بزرگ محصول بنگاه‌های خرد هستند بنگاه‌ها و کسب‌وکارهای کوچک باید با پرداخت تسهیلات حمایت شوند.

وی به پرسش مجلس چگونه می‌تواند برای حمایت از زنان خانه دار اقدام کند؟ اینگونه پاسخ داد: طبق قانون اساسی مجلس باید تامین اجتماعی عموم ملت خصوصا زنان سرپرست خانوار را برعهده بگیرد، دولت مکلف است ازمحل منابع عمومی بخشی از هزینه‌های تامین اجتماعی را بپردازد، برای تحقق این امر قانون جامع رفاه کشور که در برگیرنده مسائل بیماری و امدادی و اجتماعی است، اگر به درستی اجرا شود این مسئله هم قابل حل است.

این نامزد انتخابات مجلس در حوزه انتخابیه بندرانزلی در پاسخ به سوال در خصوص مسکن جوانان چگونه می‌توان این مشکل را حل کرد؟ اظهار کرد: مسکن در طول تاریخ توسط دولت‌ها ساخته نشده بلکه مردم خود سازنده بوده‌اند، مهم این است که دولت بستر لازم را فراهم کند و هزینه تولید مسکن کاهشی باشد.

حق شناس افزود: حلقه مفقوده اقتصاد ایران در بخش معشیت، مسکن و کاهش آسیب‌های اجتماعی، تورم است، اگر دولت‌ها موفق شوند که تورم را تک رقمی کنند، خرید و ساخت مسکن بدون مشکل انجام می‌شود.

وی در این خصوص که تجارت خارجی و بین‌المللی مجلس نیاز به چه قوانینی دارد؟ بیان کرد: در سال‌های گذشته در حوزه تجارت خارجی به بلوک‌های اقتصادی نظیر اورآسیا، شانگهای و بریکس ملحق شدیم که الحاق به این بلوک‌ها قدم اول است و قدم دوم ابزار مالی و پولی لازم برای مبادله با دنیاست، کشوری که در لیست سیاه تحریم‌هاست، الحاق به این بلوک‌ها هم نمی‌تواند رونق تجارت خارجی را رقم بزند. در ۱۰ ماهه اول امسال تراز تجاری کشور بی سابقه کاهش یافته و منفی ۱۴ میلیارد دلار بوده است. بنابراین صرفا اتصال و ملحق شدن مهم نیست بلکه مهم این است که با ابزار مالی و کلیدی که داریم بتوانیم از ظرفیت‌ها استفاده کنیم. تحریم‌ها بزرگترین مانع تجارت خارجی هستند.

حق‌شناس ادامه داد: برای اینکه سرمایه گذاری انجام گیرد باید جذب سرمایه گذار خارجی داشته باشیم، راه حل هم این است که اقتصاد ایران پیش بینی گذیر باشد وقتی اقتصادی پیش بینی پذیر نیست امکان سرمایه گذاری پایدار هم وجود ندارد چون رفتار سیاسیون و مکاتبات با ثبات نیست که اینها باید اصلاح شود تا سرمایه گذار با اطمینان وارد سرمایه گذاری شود.

وی درپاسخ به این سوال که برای متوقف کردن نرخ تورم مجلس چگونه می‌تواند قدم بردارد؟ گفت: دانشمندان علم اقتصاد معتقد هستند تورم پدیده پولی است، وقتی منابع کمتر از هزینه‌هاست و برای جبران از بانک‌ها استقراض می‌شود تورم رخ می‌دهد، منشاء تورم هم افزایش حجم پول است که راه حل این مسئله کم کردن حجم پول است.

این نامزده انتخابات مجلس در حوزه انتخابیه بندر انزلی در جواب این پرسش که تا چه میزان کاندیداها در برنامه‌های آینده خود به واقعیت‌ های جامعه توجه می‌کنند؟  بیان کرد: برخی نامزدها به دنبال تحریک احساسات یا عقل‌ها هستند در حالیکه برای اثربخشی تحریک احساسات نتیجه ندارد و تحریک عقل‌ها باید در سطح مسئولین و رای دهندگان انجام گیرد، اگر بتوانند مباحث مطرح شده کاندیداها را رصد کنند می‌توانند انتخاب آگاهانه را رقم بزنند؛ مطالبه مردم باید در مجلس مطرح شود زیرا طبق قانون اساسی نماینده وکیل مردم است.

این پژوهشگر حوزه اقتصادی پیرامون اینکه برای قاطعیت سازی دریافت مالیات‌ها چه قانونی لازم است؟ گفت: شرط اخذ مالیات باید افزایش رفاه و کیفیت خدمات در جامعه باشد و مردم این امر را ببینند، در ایران مردم هرچقدر مالیات بیشتری بپردازند، نمی‌بینند در کجا هزرینه شده یا چقدر در رفاه اثرگذار بوده لذا وقتی مردم مالیات را با رضایت بپردازند و نتیجه آن را در سطح افزایش کیفیت امکانات رفاهی و عمومی شاهد باشند در پرداخت مالیات مشکلی ندارند.

حق شناس در خصوص سیاست حمایتی‌اش از اقشار کم‌درآمد چیست؟ بیان کرد: بزرگترین کمک به این‌ها افزایش قدرت خرید است و راهکار آن پرداخت یارانه است.

وی با بیان اینکه سه چالش مهم اقتصاد ایران تورم، سرمایه‌گذاری و روابط اقتصادی است، اضافه کرد: تورم، ام‌الفساد اقتصاد ایران است، با کاهش تورم  سطح رفاه جامعه افزایش می‌یابد. نکته بعدی سرمایه‌گذاری در اقتصاد ایران است که بقدری کاهش داشته که نرخ استهلاک بیش از نرخ سرمایه گذاری بوده و منجربه مستهلک شدن زیرساخت‌هاست شده، چالش سوم روابط اقتصادی است که روابط مستحکم و مستمری با کشورهای خارجی نداریم در حالیکه برای ثبات اقتصادی باید با کل دنیا ارتباط و تعامل با ثبات داشته باشیم.

این نامزد انتخابات انزلی گفت: تحریم‌ها آسیب جدی به اقتصاد ایران وارد کرده و باعث اختلال در اقتصاد ایران شده باید از همه ابزارها استفاده کرد تا زمانی که تحریمها هست هزینه اداره کشور افزایشی بوده و نقل و انتقالات پولی با چالش مواجه می‌شود. صادرات غیرنفتی متناسب با اقتصاد ایران نیست که دچار ضررهایی در این حوزه می‌شویم.

حق‌شناس پیرامون این مسئله که نامزدها اگر به مجلس راه یافتند درباره آلودگی هوای کلانشهرها و ترافیک چه کاری می‌خواهند انجام دهند؟ تصریح کرد: معضل ترافیک تا زمانی که حمل و نقل عمومی گسترده نشود، ادامه دارد، ۸۰ درصد آلودگی‌ کلانشهرها دارای منشاء ماشینی و خودرویی است و مصرف بنزین خودروهای ایرانی حدود ۴۰ درصد بیشتر از خودروهای خارجی است که راهکار آن وارد کردن خودروهای کم مصرف است و علاوه بر این سالانه بیش از ۲۰ هزار کشته در تصادفات با خودروهای داخلی داریم. لذا هزینه‌ای که خودروسازان به مردم ایران وارد می‌کنند هیچ پدیده‌ای دیگری وارد نکرده است.

انتهای پیام

  • چهارشنبه/ ۹ اسفند ۱۴۰۲ / ۱۶:۱۸
  • دسته‌بندی: گیلان
  • کد خبر: 1402120906190
  • خبرنگار : 50042