به گزارش ایسنا، سند باکس نظارتی یک محیط کنترل شده و تحت نظارت است که به شرکتهای نوآور اجازه میدهد محصولات، خدمات و مدل های کسب و کار نوآورانه خود را در مقیاس کوچک آزمون کنند. به واسطه کوچک بودن مقیاس آزمایش و همچنین نظارتهای اعمال شده از سوی رگولاتور میزان خطرات و ریسکها به میزان قابل توجهی کاهش مییابد، بنابراین در چارچوب سندباکس ایدههای نوآورانه با اطمینان از وجود محافظت، مورد آزمایش قرار خواهند گرفت.
در این راستا محمد خوانساری - رییس سازمان فناوری اطلاعات ایران در یک نشست خبری درباره سند باکس اظهار کرد: خوشحالیم که در این ایام فراخوان این حوزه را ارایه کردیم. در سال ۱۳۹۸ مصوبه کمیسیون عالی تنظیم مقررات و سپس مرکز ملی فضای مجازی را داشتیم که مطابق آن در سال گذشته دستور العمل مربوطه ابلاغ شد که طبق آن کسب و کارهای حوزه فناورانه میتوانند از این ظرفیت استفاده کنند.
وی افزود: در زمینه محیطهای آزمون دو شکل کلی داریم که یکی توسعهای و دیگری نظارتی است. بحث ما در این جلسه مربوط به محیطهای آزمونگری نظارتی است تا اگر کسبو کاری قصد فعالیت در زمینهای را داشته باشد که قوانین مشخص برای آن وجود ندارد، در این محیط کار کند. تمهیداتی که مرکز ملی فضای مجازی درنظر گرفته این است که کسب و کارها براساس ایده نوآورانه درخواستی به دبیرخانه میدهند که بر مبنای درخواست ارایه شده بررسی می شود که در چه حوزه ای نوآورانه ای است و در نهایت به کمیسیون واگذار می شود.
خوانساری گفت: مهمترین کارهایی که در حوزه ارتباطی است مانند سکوها، سکوهای ابری API دولتی، خدمات ارزش افزوده را شامل میشود. محیط تنظیمگری مرتبط با کسب و کارهای مربوط به وزارت ارتباطات مانند موضوعات نوآورانه در حوزه پست، هوش مصنوعی، شبکه ملی اطلاعات، امنیت سایبری و غیره در سازمان فناوری محیط تنظیمگری خود را میگذرانند.
وی ادامه داد: همچنین ممکن است برخی از کسب و کارها ایدههایی در حوزه کسب و کارهای نوظهور داشته باشند، این هم نمونهای از فناوریهایی است که ممکن است به وزارت ارتباطات ارسال شود و این وزارتخانه در بازه زمانی کوتاه بررسی میکند و با مزایایی که در بازه زمانی ۶ تا یک سال مشخص میشود، شرکت مورد نظر میتواند مسیر رشد خود را طی کند.
رییس سازمان فناوری اطلاعات ایران تصریح کرد: این زمان باعث میشود ما آمادگیها را در یک محیط عملیاتی داشته باشیم و در نهایت باعث میشود ما و شرکت نوآور و فناور تکلیف خود را بدانیم و از موانع جلوگیری کنیم.
حامد منکرسی - معاون سیاست گذاری و اعتبار بخشی سازمان فناوری اطلاعات ایران در ادامه این جلسه توضیح داد: این سندباکس در کنار سایر سندباکسهای تاسیس شده قرار است به اکوسیستم نوآوری کشور کمک کند و هدف آن این است که فرآیند شکل گیری مشارکت عزیزان در بخش خصوصی را داشته باشیم.
به گفته وی، بانک مرکزی، سازمان بورس، بیمه مرکزی، وزارت صمت، وزارت فاوا و وزارت بهداشت تا الان موفق به دریافت مجوزی توسعه سندباکس شدهاند؛ به صورت کلی از میان کسب و کارهای مرتبط با فناوریهای نوظهور حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات مربوط میشوند میتوان به مباحثی مانند هوش مصنوعی، کلان داده، اینترنت اشیا، هوشمندسازی، رایانش ابری اشاره کرد.
منکرسی همچنین درباره روال اجرایی توضیح داد: سند باکس به کسب و کارها این امکان را می دهد که با سرعتی بی سابقه به بازار وارد شوند. کسب و کارها معمولا برای آزمایش محصولات یا خدماتشان باید مجوز خدمات را دریافت کنند که این فرآیند تا چند ماه طول می کشد. معافیتهای سندباکس به کسب و کارها این امکان را میدهد که بیدرنگ آزمایش محصولاتشان را آغاز کنند و به بازار وارد شوند و همزمان برای کسب مجوزهای لازم درخواست بدهند. همچنین کسب و کارها میتوانند پیش از صرف هزینه و زمان برای کسب مجوز، محصولات و خدماتشان را توسعه دهند و بهبود ببخشند.
معاون سیاست گذاری و اعتبار بخشی سازمان فناوری اطلاعات ایران درباره تفاوت سندباکس با روند معمول تنظیمگری تصریح کرد: کسبوکار سنتی برای اخذ مجوز برای یک محصول یا خدمت جدید، باید مدت زمان بسیاری را سپری کند و بعد از فرآیند طولانی اخذ مجوز، تازه به مرحله ورود به بازار رقابتی میرسد، درحالی که کسبو کاری که در سندباکس است، از همان ابتدا مواجهه با بازار واقعی و مشتریان واقعی و البته محدود و کنترل شده را تجربه میکند و خدمات و محصولات خود را به مشتری واقعی عرضه و تمامی نقاط ضعف و قوت خود را در سریع ترین زمان ممکن شناسایی کرده و بهبودهای مورد نیاز را اعمال میکند.
انتهای پیام