سید کاظم موسوی امروز، ۲ اسفندماه با حضور در خبرگزاری ایسنا به بیان شرح وظایف و حوزههای متعدد مسئولیت سازمان تعاون روستایی استان فارس پرداخت و از اقدامات موثر دولت سیزدهم در زمینههای مختلف سخن گفت.
وی با بیان اینکه در طرح کشت قراردادی ۳۲ هزار و ۷۰۰ کشاورز وارد شدهاند، گفت: در سال جاری ۱۹۵ هزار هکتار کشت قراردادی انجام شده است و کشاورزان به ازای هر تُن، ۱۵۰ هزارتومان دریافت میکنند.
مدیر سازمان تعاون روستایی استان فارس افزود: علاوه بر این، کشاورزان از بیمه محصولات کشاورزی برخوردار میشوند. این بیمه با تخفیف ۲۰ درصد در اختیار آنها قرار میگیرد و نیازی هم نیست که در زمان انعقاد قرارداد، مبلغی پرداخت کنند.
موسوی با بیان اینکه عمدهترین ماموریتی که در بحث محصولات کشاورزی برعهده تعاونیها قرار گرفته، خریداری یا بازاریابی برای محصولات است، گفت: سازمان تعاون روستایی تقریبا یک میلیون تُن محصولات کشاورزی را از کشاورزان خریداری کرده و یا برای آنها بازار رسانی یا بازاریابی انجام دهیم که تاثیر بسزایی در قیمت برای تولید کننده دارد و به حذف واسطههای غیرضرور منجر میشود.
وی در ادامه به بحث مکانیزه کردن کشتها، افزایش ماشینآلات کشاورزی، ورود تکنولوژی جدید، معرفی واریتههای جدید به کارهای ترویجی و پژوهشی، در استان کارهای متنوعی انجام میشود اشاره کرد و افزود: تسطیح اراضی کشاورزی نیز با ۳۰۰ ناوگان توسط تعاونیها انجام شده است.
موسوی در ادامه به تاکید دولت بر تولید محصول سالم اشاره کرد و گفت: کشاورزان را آموزش میدهیم که چگونه محصول سالم و با کیفیتی تولید کنند که هم مردم ما از آن بهرهمند شوند و هم قابلیت صادرات داشته باشد. با توجه به مسائل و مشکلاتی که در حوزه بهداشت با آنها مواجه هستیم، این نیاز امروز ماست.
مدیر سازمان تعاون روستایی با بیان اینکه تعداد زیادی اتحادیه صنفی و اتاق اصناف کشور در استان فارس قرار دارد، گفت: دلیل این امر این است که کشاورز به دلایل گوناگونی، همواره نیاز به سازمانی دارد که از حقوقش دفاع کند و به او هویت بدهد. بخش صنفی ما در حال انجام همین کار است.
وی همچنین به کمک دولت در کمک به کشتکاران گندم اشاره کرد و گفت: در این دولت، قیمت گندم که سال سال پیش ۵ هزار و ۵۰۰ تومان بود، امروز به ۱۷ هزار و ۵۰۰ تومان رسیده است. نگاه دولت به این مساله بود که کشاورز به عنوان تولید کننده گندم، هزینههایی را متحمل میشود و باید محصولش با قیمت مناسبتری خریداری شود. یک پایه این اتفاق، اتاق اصناف کشاورزی کشور بود که فارس هم در آن نماینده دارد و در هیئت رئیسه اتاق اصناف کشور دارای کرسی هستیم.
موسوی افزود: از اتحادیههای تعاونیهای تولید و روستایی، دامدارن و مرغداران، ما ۹ اتحادیه استانی داریم که ذیل این اتحادیهها، شرکتهای تعاونی تشکیل شدهاند. در تمام این بخشها، استان فارس نمایندگانی در اتحادیههای کشوری دارد و این ظرفیت باعث شده است که استان فارس بتواند از پتانسیلهای ملی بهرهبرداری و استفاده کند. در صندوق تعاون روستایی ایرانیان که صندوق مختص شبکه تعاونی روستایی است، ما هم مدیر منطقه ۳ کشور هستیم و هم در کشور دارای کرسی هستیم. بالغ بر ۵۰۰ میلیارد تومان از منابعی که در تعاونی تزریق شده است، از طریق صندوقهای حمایت از توسعه کشاورزی و صندوقهای روستایی تامین شده است که خروجی اینها باعث شده که محصولات کشاورز به موقع خریداری شود و کشاورز با ضرر و زیان مواجه نشود. این کار با ۱۳۰ مرکز خرید در استان انجام میشود.
وی با بیان اینکه در این دولت ردیف بودجهای تعریف شده است به عنوان تعمیر و تجهیز انبارهای تعاون روستایی که ۳۰ میلیارد تومان در همین یکی دو سال اخیر به آن اختصاص دادهاند، اضافه کرد: بحث تعمیر و تجهیز انبارها را انجام دادیم تا محصولاتی که ذخیرهسازی میشوند، با افت ضایعات مواجه نشوند. این اقدام خوبی بود که دولت با توجه به سند توسعه تعاون تنظیم کرده بود. در این راستا حمایت مالی هم از سوی دولت انجام شد تا تعاونیها بتوانند مسائل و مشکلاتشان را حل و فصل کنند.
موسوی در خصوص صندوق بیمه تامین اجتماعی روستایی و عشایری نیز توضیح داد: سازمانی زیرمجموعه وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی قرار دارد و تقریبا ۱۸۵ هزار نفر بیمه شده روستایی و کشاورز دارد که این هم از خدمات دولت است. دولت با تخصیص یارانه و پرداخت دو سوم مبلغ بیمه، کاری کرده که کشاورز با پرداخت یک سوم از این مبلغ، بتواند از مستمری پس از بازنشستگی برخوردار شود.
وی با بیان اینکه دامنه کار در حوزه تعاونیها بسیار گسترده است، به کارهای زیست محیطی در حوزه بختگان در حال انجام است اشاره کرد و گفت: طبق قراردادی که با سازمانهای بینالمللی و اداره کل محیط زیست منعقد شده سات، بحث احیای تالاب بختگان توسط شرکتهای تعاون روستایی در شهرستانهای استهبان و ارسنجان در حال انجام است.
موسوی ضمن اشاره به اینکه تقریبا در هر روستا، یک تعاونی وجود دارد که خدمات دولت را به روستاییان میرساند، در ادامه از ایجاد پایانههایی برای فروش محصولات کشاورزی خبر داد و گفت: در سال ۱۴۰۲ پایانه گل و گیاهان گلخانهای را در شیراز ایجاد کردیم که تقریبا در جنوب کشور با چنین ظرفیتی موجود نبوده است.
مدیر سازمان تعاون روستایی فارس با بیان اینکه کارخانجات تولید خوراک دام، کشتارگاههای طیور، کارخانههای تولید کود و ۱۲ واحد تولید بذر در استان مشغول به کار هستند، افزود: سه کارخانه تولید پنبه در داراب، زرین دشت و فسا که ۳۵۰ هزار هکتار کشت قراردادی پنبه را تعاونیهای پنبه استان انجام دادهاند. مساعدهای که در سال جاری به کشاورزان پرداخت شده، تقریبا ۱۰۰ میلیارد تومان بوده است.
موسوی گفت: ظرفیتی که در حوزه تعاونیها وجود دارد، منجر به این شده که تولید رونق پیدا کند. این حلقههایی که به تولید کمک میکند، حلقههای پشتیبانی کننده است و تامین محصولات کشاورزی و دامی در حوزه تعاونیها به خوبی انجام شده است. در زمینه تولید گوشت قرمز و گوشت مرغ، اتحادیه تعاون روستایی در تلاش است که زنجیره تولید را به هم پیوسته کرده و ارزش افزوده خوبی را هم برای کشاورز و هم برای تعاونیها داشته باشد.
وی با بیان اینکه ستاد گیاهان دارویی به ریاست استاندار فارس تشکیل و جلسات مستمری نیز برگزار شده است، اظهار کرد: سیاستگذاری در حوزه گیاهان داروی شکل گرفته است و برخی دستگاهها که در این زمینه دارای وظیفهای هستند، اقداماتی را انجام و گزارش میدهند. گیاهان دارویی یکی از الگوهایی است که میتواند به اقتصاد روستایی و کشاورزی، با توجه به شرایط خشکسالی و کمبود منابع مالی کمک کند.
موسوی افزود: البته صنایع و پالایشگاههای گیاهان دارویی باید در استان فارس حتما شکل بگیرد، چون ارزش افزوده از ترکیبات اسانس و مواد دیگری که در آن است و حجمی هم ندارد، در عوض قیمت بسیار زیادی و خواهان فراوانی هم دارد. اما تا زمانی که به صورت پخش بوتهای و خشک باشد، ارزش افزوده آن بسیار پایین است و نیاز است که سرمایهگذاری در این زمینه انجام شود. این هم جزو دستور کار و سیاستهای ستاد گیاهان دارویی استان است.
این مسئول حوزه تعاونی روستایی ادامه داد: یکی از چیزهایی که سازمان تعاون روستایی آن را دنبال میکند، تشکلسازی تولید کنندگان است که در استان هم در قالب یک تعاونی ساماندهی میشوند، قدرت پیدا کرده و به تولید انبوه میرسند تا بتوانند بسته بندی، بازاریابی و صادرات را انجام دهند.
وی با تاکید بر لزوم رشد فرهنگ تعاون در کشور، گفت: اگر این فرهنگ رشد نکند، باعث افزایش فاصله طبقاتی در کشور میشود. بخش سرمایهداری، فرصتهای اقتصادی را شکار میکند و قشر ضعیف، نقشی در تولید و ارزش افزوده ندارد. این قشر فقط میتواند کارگر این سیستم باشد و طبیعتا فاصله طبقاتی زیاد میشود. اگر تعاونیها رشد کنند، کارخانه تولیدی بزنند و صادرات هم بکنند، این ارزش افزده متعلق به یک جامعه و تعداد کثیری از انسانهاست. در این زمینه رسانهها هم کمک کنند تا فرهنگسازی لازم صورت پذیرد.
مدیر سازمان تعاون روستایی استان فارس در پایان با تاکید بر مفید و موثر بودن سند توسعه تعاون، گفت: اعتبارات، برنامهها، سیاستها، اولویتها هم متناسب با سند در لایههای پایینی چه در استانها و شهرستانها باید ایجاد شود. با توجه به رویکرد دولت، امیدواریم که شکل بگیرد، چون بیشتر از یکسال نیست که سند ابلاغ شده است و رویکرد مثبتی در این زمینه وجود دارد و امیدواریم با همکاری همه، این کار سرعت بگیرد.
انتهای پیام