سایه سنگین غزه و اوکراین بر نشست گروه ۲۰ در ریو

وزیران خارجه گروه ۲۰ از امروز (چهارشنبه) نشست دو روزه‌ای را در برزیل با دستور کار درگیری‌ها و بحران‌ها در جهان، از جنگ غزه و اوکراین گرفته تا دو قطبی شدن فزاینده فضای بین‌الملل آغاز می‌کنند.

به گزارش ایسنا، انتظار می‌رود آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا و سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، برای اولین نشست اعضای بلندپایه گروه ۲۰ در سال جدید (میلادی) در ریودوژانیرو حضور داشته باشند – البته بدون وانگ یی، همتای چینی.

برزیل که در ماه دسامبر ریاست دوره‌ای گروه ۲۰ را از هند برعهده گرفت، ابراز امیدواری کرده «مجمعی با بیشترین ظرفیت برای تأثیرگذاری مثبت بر دستور کار بین‌المللی» ترتیب دهد. اما تلاش‌های ایناسیو لولا داسیلوا، رئیس‌جمهور برزیل برای تبدیل G۲۰ به فضایی برای یافتن زمینه‌های مشترک زمانی آسیب دید که این چپگرای کهنه‌کار، رژیم صهیونیستی را به دلیل «نسل کشی» محکوم کرد و حملات این رژیم در نوار غزه را با هولوکاست مقایسه و طوفان دیپلماتیک بپا کرد.

 این اظهارات خشم تل‌آویو را برانگیخت تا جاییکه داسیلوا را «عنصر نامطلوب» خواند. ایگور لوسنا، کارشناس روابط بین‌الملل به خبرگزاری فرانسه گفت: «اگر لولا تصور می‌کرد که می‌خواهد قطعنامه‌های صلحی درباره اسرائیل یا اوکراین پیشنهاد کند، از روی میز برداشته شد.»

بیش از چهار ماه پس از آغاز جنگ غزه و شهادت ۲۹ هزار غیرنظامی نشانه‌ای از پیشرفت به سوی صلح وجود ندارد. قطعنامه جدید شورای امنیت سازمان ملل متحد در مورد آتش بس روز سه شنبه توسط ایالات متحده به این بهانه که «این متن مذاکرات جاری از جمله در مورد آزادی اسیران حماس را به خطر می‌اندازد» وتو شد.

چشم انداز جنگ روسیه در اوکراین که اعضای گروه ۲۰ نیز در آن دارای اختلاف نظر هستند، به همین ترتیب ضعیف است. علیرغم فشار کشورهای غربی برای محکوم کردن این حمله، آخرین اجلاس سران گروه ۲۰ که در ماه سپتامبر در دهلی نو برگزار شد، با بیانیه‌ای ضعیف پایان یافت که استفاده از زور را محکوم کرد، اما به صراحت از روسیه نام نبرد.

با تاکید بر بن بست G۲۰، گروه G۷ متشکل از اقتصادهای برتر - متحدان اوکراین، بریتانیا، کانادا، فرانسه، آلمان، ایتالیا، ژاپن و ایالات متحده - نشست مجازی خود را در روز شنبه، در دومین سالگرد جنگ برگزار خواهند کرد.

 نشست گروه ۲۰ که در استراحتگاه ساحلی ریو برگزار می‌شود، با نشستی با موضوع «بررسی تنش‌های بین‌المللی» آغاز می‌شود. وزیران روز پنجشنبه در مورد اصلاحات حکمرانی جهانی بحث خواهند کرد - موضوع مورد علاقه برزیل، که می‌خواهد صدای بیشتری برای جنوب جهانی در نهادهایی مانند سازمان ملل، صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی داشته باشد.

مائوریسیو لیریو، دیپلمات ارشد برزیل برای مذاکرات سیاسی گروه ۲۰، گفت: تعداد و شدت درگیری‌ها به سطح جنگ سرد بازگشته است. این امر فوریت جدیدی را برای این موضوع به ارمغان می‌آورد.

او به خبرنگاران گفت: «ما باید سیستم بین‌المللی را برای جلوگیری از درگیری‌های جدید تطبیق دهیم. اکنون، ما فقط آتش را خاموش می‌کنیم.»

برزیل همچنین می‌خواهد از ریاست G۲۰ برای پیشبرد مبارزه علیه فقر و تغییرات آب و هوایی استفاده کند. همچنین فضایی برای دیدارهای دوجانبه در حاشیه این گردهمایی وجود خواهد داشت - اگرچه با توجه به تنش‌ها بر سر مرگ الکسی ناوالنی، رهبر مخالفان روسیه در زندان در روز جمعه، دیدار بلینکن و لاوروف بعید به نظر می‌رسد.

بلینکن و لاوروف آخرین بار در یک گردهمایی گروه ۲۰ در هند در مارس ۲۰۲۳ با یکدیگر ملاقات کردند.

گروه ۲۰ که در سال ۱۹۹۹ تأسیس شد، اکثر اقتصادهای بزرگ جهان را گرد هم می‌آورد. این انجمن که در اصل یک مجمع اقتصادی بود، به طور فزاینده‌ای در سیاست بین‌الملل درگیر شده است. اما چشم انداز پیشرفت‌های بزرگ از طریق این گروه در سالی که انتخابات در حدود ۵۰ کشور از جمله اعضای کلیدی گروه ۲۰ مانند ایالات متحده و روسیه برگزار می‌شود، ضعیف است.

یک منبع دولتی برزیل گفت که پس از کشمکش‌های اخیر گروه ۲۰ برای اجماع، میزبانان این الزام را حذف کردند که هر جلسه بیانیه‌ای مشترک ارائه کند - به استثنای نشست سالانه رهبران که برای نوامبر در ریو برنامه‌ریزی شده است.

انتهای پیام

  • چهارشنبه/ ۲ اسفند ۱۴۰۲ / ۱۲:۰۳
  • دسته‌بندی: آمریکا و اروپا
  • کد خبر: 1402120201074
  • خبرنگار : 90057