شهردار منطقه ۱۲ تهران خبر داد

تدوین نقشه راه دقیق ایمن سازی بازار/ اختصاص ردیف بودجه ایمن سازی بازار برای اولین بار

با نزدیک شدن به پایان سال و شلوغی مراکز خرید و بازارها، بار دیگر مسئله ایمنی بازار بزرگ تهران مطرح می شود، بازاری که در روزهای پایانی سال، میزبان جمعیت میلیونی در بافت فرسوده و ناایمن خود است، در حالی که اگر خدایی ناکرده حادثه‌ای در طول روز رخ دهد قطعا اثرات مخرب زیادی خواهد داشت.

به گزارش ایسنا، محدوده ۱۱۲ هکتاری بازار تهران را قطب اقتصادی کشور می‌نامند، بازار بزرگی که در مرکز تهران قرار دارد و مملو از آثار و اماکن تاریخی تهران است، بازاری با مراجعه کنندگان زیاد بگونه‌ای که براساس آمارهای مدیران شهری در روزهای عادی حدود یک میلیون نفر، در آن تردد می کنند، بازار قدیمی که هر روز ممکن است در گوشه و کنارش حادثه‌ای رخ دهد و جان فرد یا افرادی را به خطر بیاندازد، نکته مهم این است که همگان از مردم، کسبه و مسئولان از اهمیت بازار تهران و همچنان فرسودگی شدید بافت آن باخبر هستند؛ اما اقدامات برای نوسازی و ایمن سازی بازار، به فراخور حجم تهدیداتی که در آن وجود دارد، نیست.

قدیمی ترین بخش تهران در حالی از حجم بالایی از فرسودگی رنج می‌برد که کسبه و مالکان بعضاً با پیگیری‌های قوه قضائیه پای کار نوسازی و ایمن سازی آمده‌اند، اما روند ایمن سازی کند است و آنگونه که محمدی شهردار منطقه ۱۲ می‌گوید باید دستگاه‌های دخیل همچون میراث فرهنگی، اوقاف و... پای کار بیایند تا نسخه عدم ناایمنی بازار پیچیده شود.

وحید رضا انارکی محمدی در گفت‌وگو با ایسنا، در خصوص ایمن سازی بازار و فرایند ایمن سازی در این بافت، اظهارکرد: تهران در دوران طهماسبی کلا در منطقه ۱۲ بوده و به عبارت بهتر، تهران قدیم در دوران طهماسبی، قسمتی از منطقه ۱۲ تهران قدیم بوده است و همچنین در دوره ناصری نیز تهران، ۷۳ درصد این شهر در منطقه ۱۲ بوده و مابقی در منطقه ۱۱ قرار داشته است؛ لذا قدمت ساختمان‌های منطقه ۱۲ از کل تهران بیشتر است و به دلیل مقررات و ضوابط ملک‌های میراثی، نوسازی منطقه ۱۲ با سایر مناطق شهر تهران متفاوت است و به موضوعات میراثی باید موانع حقوقی دیگر را نیز اضافه کرد.

وی ادامه داد: پارسل بازار نیز قسمتی از مجموعه منطقه ۱۲ و جزو قدیمی ترین بخش این منطقه است که در دل خود، هم آثار تاریخی بسیاری را جا داده و هم موانع بسیاری را برای ایمن سازی این بخش شاهد هستیم و اخیرا که فرسودگی ساختمان ها هم به یک معضل تبدیل شده، ما به دلیل محدودیت های ارتفاعی در ساخت و ساز که به دلایل میراثی در برخی محلات این بخش از جمله محله سنگلج، امامزاداه یحیی و ... ایجاد شده، ساخت و ساز و نوسازی املاک برای مالکین چندان از نظر اقتصادی ارزشمند نیست و توجیه اقتصادی ندارد.

شهردار منطقه ۱۲ با بیان اینکه ساخت و ساز در تهران برای آپارتمان‌های کمتر از ۴ طبقه توجیه اقتصادی ندارد، افزود: در بازار تهران نیز این موضوع در کنار مسائل دیگری همچون قرار داشتن بخش قابل توجهی از بازار در تملک اوقاف و یا بحث‌های حقوقی بین مالکان و صاحبان سرقفلی که بزرگترین چالش ما است و متاسفانه این چالش نیز متاثر از ضعف قوانین است، فرایند ایمن سازی را در منطقه بازار تهران بسیار متفاوت از سایر نقاط شهر تهران کرده است.

وی در تشریح مشکلات حقوقی میان مالکان و صاحبان سرقفلی گفت: به عنوان مثال مالک، اجاره ناچیزی را از صاحبان سرقفلی دریافت می‌کند و این مبلغ ناچیز اجاره، صرفه و صلاح اقتصادی برای نوسازی ملک را ندارد و این تضاد منافع باعث شده تا در ایمن سازی این منطقه دچار مشکل باشیم؛ البته ما در موضوع ایمن سازی، با هماهنگی که با مرجع قضائی انجام دادیم، مالک را مکلف کردیم که برای جلوگیری از حریق و یا هر نوع حادثه دیگر، در راستای اجرای دستورالعمل‌های ایمنی ساختمان‌های ناایمن که توسط سازمان آتش نشانی به ساختمان‌ها ابلاغ شده است، اقدام کند.

به عمده پاساژها و سراهای منطقه بازار تهران، اخطار ایمن سازی را داده‌ایم

انارکی با بیان اینکه ما به عمده پاساژها و سراهای منطقه بازار تهران، اخطار ایمن سازی را داده‌ایم، تصریح کرد: در پارسل ۱۱۲ هکتاری بازار که از شرق محدود به خیابان مصطفی خمینی(ره)، از جنوب به خیابان مولوی، از شمال به ۱۵ خرداد و از غرب به خیابان خیام محدود می‌شود، ۶۶ هزار مغازه موجود است و به بسیاری از این مغازه‌ها بارها اخطار داده‌ایم و مغازه‌هایی که به اخطارهای مکرر ما بی اعتنا بوده‌اند نیز به مرجع قضائی معرفی شده‌اند.

شهردار منطقه ۱۲ با تأکید بر اینکه ما برای ایمن سازی تلاش کرده‌ایم تا تمامی بهانه‌ها را از مالکان و دارندگان مغازه‌های ناایمن در بازار بگیریم، گفت: ما در هماهنگی با سایر دستگاه ها از جمله میراث فرهنگی، اوقاف و ...، تلاش کرده‌ایم تا ایمن سازی را منوط به کارهای دیگر نکنیم؛ چراکه از نگاه ما جان مردم از هر چیز ارزشمندتر و بالاتر است. لذا آنهایی که ابلاغ دستورالعمل ایمن سازی آتش نشانی را دریافت کرده‌اند مکلف به ایمن سازی هستند و سازمان اوقاف و سایر دستگاه‌ها نیز پای کار آمده اند.

تدوین نقشه راه دقیق ایمن سازی بازار

اختصاص ردیف بودجه ایمن سازی بازار برای اولین بار

عدم تغییر در ورودی‌های بازار به دلیل رعایت بند میراثی

وی با بیان اینکه این هماهنگی‌ها کفاف امر را نمی‌کند و لازم است ارگان‌هایی همچون شهرداری، اداره برق، سازمان اوقاف و ... نیز کار خود را کامل و با سرعت انجام دهند، افزود: به عنوان مثال یکی از مهمترین موضوعات ما در حوزه ایمن سازی بازار، بحث برق است، لذا برای ایمن سازی باید اداره برق که موظف به تأمین خطوط انتقال تا پشت کنتور برق مشترکان است، به موضوع ایمن سازی در حوزه وظایف خود توجه ویژه‌ای کنند. بر همین اساس ما نیز در شهرداری جلسه بسیار مهمی را داشتیم تا اعتبار ویژه‌ای را مختص ایمن سازی در بازار تهران درنظر بگیریم و برای اولین بار ردیف بودجه ویژه‌ای را مختص ایمن سازی بازار تهران اختصاص دهیم و در کنار آن، مشاوری را بکار بگیریم تا یک نقشه راه دقیق برای ایمن سازی ترسیم شده و ایمن سازی بر اساس این نقشه انجام شود.

بعضی از ورودی‌های اصلی ما در بازار مثل پاچنار اصلا ماشین رو نیستند

ماشین‌های امدادی یا آتش نشانی در مواقع حادثه با مشکل مواجه می‌شوند

ضوابط میراثی دست و پای ما را برای نوسازی و ایمن سازی در محدوده بازار بسته است

شهردار منطقه ۱۲ با اشاره به مشکلات «بدون رعایت اصلاحی» در املاک مستقر در بافت میراثی بازار ادامه داد: یکی از مشکلات دیگر ما این است که با توجه به بافت میراثی منطقه بازار تهران، معابر پس از بازسازی بافت فرسوده و یا نوسازی‌ها در این بافت، ورودی‌ها هیچ تغییری نمی‌کند، چراکه الزام "عدم رعایت اصلاحی" را داریم؛ لذا هرچه این محدوده بارگذاری در آن بیشتر می شود، نهایتا در ورود و خروج، با مشکلات مواجه هستیم. به عنوان مثال ضوابط معلولین در ساختمان‌های مهم، الزامی است، یا ورودی پارکینگ ها باید الزاماتی را بر اساس میزان تردد رعایت کنند، ولی بر اساس این الزام حتی بعضی از ورودی‌های اصلی ما در بازار مثل پاچنار اصلا ماشین رو نیستند و ماشین‌های امدادی یا آتش نشانی در مواقع حادثه با مشکل مواجه م‌ شوند. بر همین اساس ضوابط میراثی تا اندازه‌ای دست و پای ما را برای نوسازی و ایمن سازی در محدوده بازار بسته است.

وی درخصوص میزان همکاری اوقاف برای ایمن سازی محدوده بازار خاطرنشان کرد: اوقاف همکاری خوبی برای ایمن سازی محدوده بازار تهران داشته ولی نیاز است در اصلاح موضوعات حقوقی که مانع تسریع در روند ایمن سازی می شود کار جدی تری انجام دهد؛ چراکه موضوع ایمن سازی و جان مردم جای هیچ مماشاتی را باقی نمی‌گذارد و اوقاف باید به عنوان مالک، هرچه سریعتر مستأجرانش را برای اجرای دستورالعمل های ایمن سازی مجاب کند و اگر جایی هم نیاز به کمک باشد، ما یا مرجع قضائی برای کمک به تسریع اجرای ایمن سازی، پای کار هستیم.

بیمارستان‌های منطقه ۱۲ پیر و فرسوده هستند

۱۳ بیمارستان فرسوده در بافت منطقه ۱۲

شهردار منطقه ۱۲ درباره بیمارستان‌های ناایمن این منطقه نیز گفت: بیمارستان‌های منطقه ما مثل سایر ساختمان‌ها، معابر و زیرساخت‌های منطقه ۱۲ پیر و فرسوده هستند؛ شما نگاه کنید بیمارستان هایی مثل بیمارستان شفایحیاییان، امیراعلم، طرفه، سفیر، اکبرزاده و ... قدمتی بالاتر از ۵۰ سال دارند و ما بیمارستان جدیدالاحداث در این منطقه نداریم؛ ولی شما در مناطق دیگر شاهد بیمارستان‌های جدیدالاحداث همچون بیمارستان گاندی هستیم که حداقل از استحکام بنای خوبی برخوردارند و ممکن است نمای آنها یا موضوعات دیگری به غیر از سازه آنها، مشکلاتی را در حوزه ایمنی داشته باشد ولی ما در این منطقه با سازه‌های قدیمی مواجه هستیم؛ ما در حال حاضر ۱۳ بیمارستان داریم که عمدتا قدیمی هستند ولی با وجود این موضوع، خوشبختانه بیمارستان‌های این منطقه از جمله طرفه، امیراعلم، شفایحیاییان، سینا و ... درحال اجرای فرایند ایمن سازی و اخذ تأییدیه ایمنی از سوی آتش نشانی هستند.

پرکردن گود پرخطر کنار ایستگاه آتش نشانی امامزاده زید

تأمین زمین برای احداث اولین مرکز اورژانس بازار

وی درخصوص کمک به دستگاه‌های امدادی از جمله آتش نشانی برای خدمت رسانی بهتر در محدوده بازار نیز گفت: ما اقدامات مختلفی را در این بخش انجام دادیم از جمله پرکردن گود پرخطر کنار ایستگاه آتش نشانی امامزاده زید که با پرشدن و تسطیح آن، این محدوده به فضای ایستگاه اضافه شد و فضای ایستگاه آتش نشانی توسعه پیدا کرد؛ همچنین یک سری تجهیزات مخصوص برای آتش نشانی و اورژانس از جمله موتورلانس نیز خریداری شد تا بتوانند در معابر کم عرض بازار تردد کنند. همچنین با همکاری شهرداری، زمین برای احداث اولین مرکز اورژانس بازار را که قرار است توسط اصناف فعال در بازار احداث و تجهیز شود نیز تأمین شد.

انتهای پیام

  • چهارشنبه/ ۲ اسفند ۱۴۰۲ / ۱۱:۵۱
  • دسته‌بندی: جامعه، شهری
  • کد خبر: 1402120201059
  • خبرنگار : 71368

برچسب‌ها