تشکل‌های دانشجویی در میزگرد انتخابات:

نقش تشکل‌های دانشجویی در انتخابات، جهاد تبیین است

در میزگرد «نقش تشکل‌های دانشجویی در انتخابات مجلس شورای اسلامی» که با حضور تعدادی از نمایندگان تشکل‌های دانشجویی دانشگاه‌های تبریز در تحریریه ایسنا برگزار شد، مسائل مختلفی در خصوص نقش دانشجویان در انتخابات پیش رو مورد بررسی قرار گرفت.

این میزگرد دانشجویی با حضور علیرضا اسمعیل زاده، دبیر تشکیلات جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه تبریز، علیرضا محمدی، دبیر انجمن اسلامی دفتر تحکیم وحدت دانشگاه فرهنگیان تبریز، سحر نظامی، مسئول واحد خواهران بسیج دانشجویی دانشگاه تبریز و بهزاد رضایی، قائم مقام واحد سیاسی جامعه اسلامی دانشگاه تبریز برگزار شد.

در این میزگرد چهار محور «چرا باید رای بدهیم»، «چرا باید دانشجویان در عرصه انتخابات مشارکت پرشور داشته باشند؟»، «چرایی انزوای فعالیت‌ها و اثرگذاری تشکل‌های دانشجویی در جریان انتخابات» و «تشکل‌های دانشجویی چه نقشی می‌توانند در جریان شکل‌دهی به انتخاب گزینه اصلح مردم برای نمایندگی در مجلس شورای اسلامی داشته باشند؟» مطرح شد.

علیرضا اسمعیل زاده، دبیر تشکیلات جامعه اسلامی دانشگاه تبریز در ابتدای این نشست، در خصوص لزوم رای دادن در جمهوری اسلامی ایران، اظهار کرد: جامعه ما یک جامعه اسلامی و مردم سالار است که بر مبنای رای دادن پیش می‌رود و سوال اینجاست که در چنین جامعه‌ای چرا نباید رای داده شود؟ هرچقدر که مشارکت و حضور مردم در انتخابات کم باشد و مردم رای ندهند، قدرت مانور کاندیداها بیشتر شده و خودشان اقدام به جمع کردن رای کرده و پس از انتخاب نیز به راحتی هیچ یک از وظایف نمایندگی و مطالبه گری درخواست‌های مردم را انجام نخواهند داد.

وی با اشاره به بیانات اخیر رهبر معظم انقلاب در خصوص اهمیت شرکت در انتخابات اسفندماه، خاطرنشان کرد: ایشان در دوران پیش از فتنه ۸۸ و انتخابات  آن زمان، بیانیه‌ای صادر کردند که لحن این بیانیه در بیانیه اخیر نیز تکرار شده است. از این رو می‌توان شرایط کنونی را به یک فتنه تشبیه کرد.

وی افزود: حضور در انتخابات امسال از سوی مقام معظم رهبری بسیار تاکید شده و حضور نداشتن در آن به منزله فتنه تلقی می‌شود. حضور در انتخابات پیش رو به این معنی است که مردم کشورمان مثل همیشه علی رغم مشکلات و شرایط جامعه، همچنان پای حکومت و آرمان‌های انقلاب و امام راحل هستند و می‌خواهند با دست خودشان، نماینده اصلح انتخاب کنند. قطعا پس از رای دادن هم می‌توانند از نماینده انتخاب شده مطالبه گری داشته باشند.

اسمعیل زاده با اشاره به مشارکت دانشجویان در انتخابات، اظهار کرد: قشر دانشجو همواره یک قشر آگاه بوده و حتی مقام معظم رهبری نیز دانشگاه‌ها را مبدا تحولات عنوان کرده‌اند. دانشجویان در دولت بازرگان، سفارت آمریکا را تسخیر کرده و اسناد جاسوسی را افشا کردند و رهبری نیز این اقدام را انقلاب دوم نامیدند، از این رو دانشجویان همواره نسبت به تهاجم فرهنگی داخلی و خارجی آگاهی داشته و دارند. 

اگر دانشجویان در انتخابات شرکت نکنند به ضعف تشکل‌های دانشجویی بازمی‌گردد

وی با بیان این‌که اکنون انتخابات نیز نوعی انقلاب است، گفت: اگر دانشجویان در انتخابات شرکت نکنند، این موضوع به ضعف تشکل‌های دانشجویی بازمی‌گردد که نتوانسته‌اند نقش تبیینی خود را انجام دهند، در حالی که دانشجویان باید در عرصه‌های مختلف سیاسی و .. در جامعه فعال تر باشند و برای تحقق آن نیز دانشگاه باید به فکر جذب اساتید توانمند و آگاه به علم و تحولات روز جامعه باشد. 

وی با اشاره به این‌که رشته‌های علوم انسانی در جامعه مورد غفلت قرار گرفته، در حالی که می‌تواند مبدا تحولات جامعه باشد، گفت: زمانی که عامه مردم قبول کرده‌اند افرادی به سمت رشته‌های علوم انسانی می‌روند که تنبل هستند، از حکومت نیز نباید انتظار دیگری داشت. اکنون در کشوری مثل آمریکا، افرادی که دارای استعدادهای درخشان هستند به سمت رشته‌های علوم انسانی سوق می‌یابند و برای رشته‌های زیرشاخه تجربی بیشتر به سمت جذب از سایر کشورها می‌روند. 

دبیر تشکیلات جامعه اسلامی دانشگاه تبریز در خصوص انزوای تشکل‌های دانشجویی در فعالیت‌های سیاسی و انتخاباتی، تشریح کرد: ماهیت تشکل‌ها، مطالبه گری است. وقتی فردی که وارد تشکل می‌شود، وابسته به یک گزینه باشد، ماهیت تشکل را از بین می‌برد زیرا باعث ایجاد یک جانبه نگری در تشکل خواهد شد. این گروه از افراد که بیشتر به مادیات و منفعت شخصی فکر می‌کنند، نگاه و تفکر آن‌ها در بدنه دولت تاثیرمی‌گذارد و تاثیر می‌پذیرد. 

از برنامه‌های مطالبه‌گری در دانشگاه از سوی‌ نامزدها و نمایندگان استقبال نمی‌شود

وی تاکید کرد: وجود برخی افراد در سمت‌های مختلف باعث انزوال فعالیت تشکل دانشجویی شده و قطعا مسئول اصلح متفاوت از این موضوع است.

وی ادامه داد: گاه مادیات از معنویات برای افراد پیش تر حرکت می‌کند و با تشکیل ائتلاف در یک شورای تشکل به روی کار می‌آیند و هرچقدر این تشکل به فرد یا گزینه‌ای وابسته باشد، آزادی بیان آن از بین می‌رود. این موضوع، یک بحث رادیکالی و یا ریشه‌ای نیست ولی رایج شده است و جلسات مطالبه گری صرفا تبدیل به جلسات یک طرفه شده که فرد مطالبه شونده از قبل سوالات را می‌داند.

اسمعیل‌زاده با اشاره به سخن یکی از نماینده‌ها که می‌گفت دانشگاه‌ها جریان‌ساز هستند، نه رای جمع کن، گفت: اگر نماینده‌ای در یک جلسه مطالبه‌گری دانشجویی شرکت کند و نتواند به سوال دانشجویان پاسخ بدهد، قطعا باعث اطلاع مردم از عدم صلاحیت و تخصص وی شده و او را برای نمایندگی برنمی‌گزینند ولی متاسفانه از برگزاری چنین برنامه‌های مطالبه‌گری در دانشگاه از سوی‌ نامزدها و نمایندگان استقبال نمی‌شود.

وی در خصوص حیطه فعالیت تشکل‌های دانشجویی در انتخابات، اظهار کرد: اولین گام فعالیت تشکل‌ها، مطالبه گری است و باید آنقدر در این حوزه پرقدرت وارد شویم که نماینده بداند یک جمع دانشجویی حضور دارد که دائما در حال رصد فعالیت‌های او بوده و باید همواره به وظایف خود عمل کند.

وی با بیان این‌که اکنون میدان برای فعالیت تشکل‌ها وجود دارد ولی استقبال و میدان داری نیست، گفت: اکنون در شرایط بسیار حساسی قرار داریم و  تشکل‌های دانشجویی در راستای تبیین و روشنگری بین دانشجویان و مردم باید حضور چشمگیری داشته باشند.

علیرضا محمدی، دبیر انجمن اسلامی دفتر تحکیم وحدت دانشگاه فرهنگیان تبریز نیز در ادامه اظهار کرد: دانشجو به عنوان قطب و مرکز جمهوریت شناخته می‌شود، بگذارید با ادبیات بهتر بگوییم که کار دانشجو، تفکر برای آفرینش جامعه‌ای بهتر است؛ دانشجو باید فکر کند و آحاد مردم را به سمت بهتر و با رویکرد عمل گرایانه تری راهنمایی کند.

وی افزود: اصولا کار دانشجو، رهبری به عنوان رهبری یک سطح از فکر و ایده در ملت است. اگر دانشجو، خواب باشد و فراموش کند که باید برای آفرینش یک ایده و فکر تلاش کند، جامعه تبدیل به جامعه متقلب می‌شود و همه برای رسیدن به جایگاه بالاتر به هر کاری دست می‌زنند.

وی تاکید کرد: کارکرد دانشجو، تسهیل گری نیست بلکه باید رویکرد رهبری و ایجاد فضای آرمانی را داشته باشد. متاسفانه فضای دانشجویی، فضای «بخوان و پاس شو» شده است. دانشجو برای هویت خود و مرجعیت خود، ارزشی قائل نیست و این رویکرد به دلیل مشکلاتی است که در جنبش‌ها و تشکل‌های دانشجویی ایجاد شده است.

محمدی گفت: متاسفانه تشکل‌های دانشجویی طی سال‌های اخیر نه تنها مرجعیت خود را به دلیل انفعال در انتخابات از دست داده‌اند بلکه در این میدان نیز کوچک ترین تاثیری ندارند. دیگر نمی‌شود با برگزاری یک تریبون آزاد و ... بین دانشجویان تاثیر ایجاد کرد.

وی با بیان این‌که مردم، دنبال ایجاد تغییر و تاثیر موثر در رویکرد و عملگرایی هستند، افزود: متاسفانه تشکل‌های دانشجویی هیچ پیشرفتی در ۱۰ سال اخیر نداشته‌اند و از مطالبه گری تا ایجاد رویکرد رقابتی در انتخابات، تقریبا تبدیل به عنصری بی خاصیت شده است که نه تاثیر می‌پذیرد و نه تاثیر می‌گذارد.

وی ادامه داد: تشکل‌های دانشجویی در یک فضای بسته با سقف کوتاه قرار دارند. برای رسیدن و ایجاد تغییر باید به مسیری برویم که تاکنون نرفته‌ایم و در یک کلام ما باید برای جمهوریت و اسلامیت و برای مشارکت بیشتر از خود هزینه کنیم. ما برای جمهوری اسلامی باید از مال، آبرو و اعتبار و امکانات تام و تمام خود استفاده کنیم.

شکل دهی در انتخابات، مستلزم وجود یک رویکرد رهبری و راهبری است

دبیر انجمن اسلامی دفتر تحکیم وحدت دانشگاه فرهنگیان تبریز با اشاره به تاثیرگذاری تشکل‌های دانشجویی در انتخابات، اظهار کرد: شکل دهی در انتخابات، مستلزم وجود یک رویکرد رهبری و راهبری است که متاسفانه دانشجویان طی ۱۰ سال اخیر، هیچ یک از این موارد را دارا نبودند. وقتی چیزی نیست نمی‌توانیم از آن سخن بگوییم.

وی اظهار کرد: اصولا یک نوع ترس برای شناساندن کاندیداها ایجاد شده است. ترس از اشتباه و این ترس نشان دهنده تشکیلاتی نبودن تشکل‌های انقلابی است. ما باید قبول کنیم که باید اشتباه کنیم ولی یاد بگیریم و ادامه دهیم. اگر دانشجو، خواب باشد که خواب هم هست، مجلسی بی تاثیر و با رویکرد منفعل را شاهد می‌شویم. مردم، منتظر خط دهی هستند و این دانشجو باید نفر اصلح را به آن‌ها بشناساند.

وی تاکید کرد: اگر دانشجو به وظیفه خود خوب و درست عمل کرد، رسیدن به آرمان‌ها و اهداف انقلاب، دور از دسترس نیست. در اصل، مسئله هزینه دادن است و باید انتخاب کنیم که انقلابی باشیم و هزینه بدهیم یا منفعل باشیم و محافظه کار باقی بمانیم.

سحر نظامی، مسئول واحد خواهران بسیج دانشجویی دانشگاه تبریز نیز در ادامه اظهار کرد: چرایی رای دادن مردم به اصل تعیین سرنوشت به دست مردم بازمی‌گردد. این سرنوشت نیز به دو حوزه کلیات و تخصص تقسیم می‌شود. برخی مباحث کلی مثل امنیت و جمهوری وجود دارد که بر اساس آن، هرفردی با هر عقیده‌ای اگر امنیت برایش مهم است، حتی اگر گزینه‌ها باب میلش نباشند و مجبور به رای خالی دادن شود، باید رای بدهد چرا که رای خالی بهتر از رای ندادن است. در مباحث تخصصی نیز نوع دیدگاه فرد به آینده نشاندهنده گزینه انتخابی وی برای نمایندگی است.

وی با بیان این‌که پیش از ارزش گذاری، علوم و مطالب علمی ارائه شده در دانشگاه مشکل دارند، گفت: مطالبی که توسط دانشجویان برای درس در دانشگاه مطالعه می‌شود بیشتر مطالب غربی و یا متعلق به متفکران قدیمی هستند که نمی‌توان آن‌ها را با زمان حال کشور تطبیق داد. پیش از آن نیز، با این‌که کلیشه شده ولی دانشجو به عنوان موذن جامعه است و ارزش اجتماعی خاصی دارد. چه اذان خوب و چه اذان بد بگوید.

وی ادامه داد: بحث مشارکت پرشور دانشجویان در انتخابات با هر عقیده‌ای اهمیت زیادی دارد. تک به تک دانشجویان موظف به حضور و مشارکت پرشور با هر عقیده‌ای هستند چرا که این امر باعث می‌شود تا دانشجویان از طیف‌های مختلف برای این‌که از غافله جا نمانند هم وارد میدان شوند و شاهد فعالیت تشکل‌های دانشجویی در بحث جریان سازی باشیم.

تشکل‌های دانشجویی درگیر ایدآل گرایی است

نظامی با بیان این‌که دلیل انزوای تک به تک تشکل‌های دانشجویی قابلیت بحث دارد، اظهار کرد: اغلب تشکل‌ها درگیر برخی مسائل مشابه هستند. یکی از این موارد، بحث ایده آل گرایی است که به شدت بین تشکل‌ها رواج یافته است. به گونه‌ای که یا کاری انجام می‌دهند که تاثیرداشته باشد و یا هیچ کاری انجام نمی‌دهند و رفع این موضوع نیازمند آموزش بین اعضای یک تشکل است.

وی ادامه داد: موضوع دیگر این است که برخی مسائل، اولویت ما نیستند و یک تشکل، ظرفیت رسیدگی به کل مسائل را ندارد ولی همان طور که یک نماینده یک ماه مانده به انتخابات به تکاپو می‌افتد، ما نیز یک مانده به مردم می‌گوییم که بیایند و رای بدهند.

وی افزود: مردم چرا رای نمی‌دهد؟ می‌گویند آن نماینده‌ای که انتخاب شده برای یک طیف خاص است و یک تشکل هم عملکردی نداشته که مردم فکر کنند به عنوان حلقه میانی و طرف او است. در حالی که یک تشکل مثل بسیج باید در طول سال، مردمی بوده و پیگیر مطالبات مردم باشد. تا وقتی تشکل‌ها مردمی نشوند، نمی‌توانند بین مردم تاثیرگذار باشند. تشکل‌ها فقط به داخل دانشگاه و برخی فعالیت‌های فرهنگی مختص شده و وارد ادبیات مردم نشده است، بنابراین نمی‌توانند در برنامه‌ها با آن‌ها صحبت کنند. تشکل و مردم در لایه‌های جدا از هم قرار دارند و مخاطب شناسی در برگزاری برنامه‌ها و به خصوص در داخل دانشگاه انجام نمی‌گیرد.

مسئول واحد خواهران بسیج دانشجویی دانشگاه تبریز با اشاره به نبود اتحاد میان تشکل‌های دانشجویی یک دانشگاه و حتی بین دانشگاه‌های مختلف، گفت: تنها زمانی که اتحاد بین تشکل‌های دانشجویی دیده شد، اغتشاشات سال گذشته و زمان اضطرار بود. در آن زمان، بچه‌های دغدغه‌مند از هر تشکلی جمع می‌شدند و برای کلاس و تریبون آزاد برنامه می‌نوشتند. اکنون اگر اولویت ما، انتخابات بود و احساس اضطرار داشتیم قطعا این اتحاد بار دیگر برقرار می‌شد. پیش از ساختارها باید رفاقت بین تشکل‌ها وجود داشته باشد و نمی‌توان با صرف رقابت به جلو رفت.

دانشجو برای رای عقاید خود خون داده‌است

وی با اشاره به بحث کوتوله پروری به جای مقابله با آن، اظهار کرد: سطح مطالعه تشکل‌ها و ارزش دادن به فرهنگ کتابخوانی و مقاله نویسی در تشکیلات مورد توجه واقع نشده و هیچوقت به دنبال آن نرفته‌ایم. گاه برای عقایدمان نمی‌خواهیم هزینه بدهیم، در حالی که در دوران گذشته که دانشجویان به معنای واقعی موذن جامعه بودند در رای عقاید خود خون دادند.

وی تاکید کرد: اکنون دانشجویان در دنیا برای حمایت از فلسطین اخراج می‌شوند ولی باز از حرکات حمایتی خود دست برنمی‌دارند اما مسئله فلسطین برای یک دانشجوی ایرانی حتی در پنج دغدغه اولش نیست.

نظامی با بیان این‌که مهمترین نقش یک تشکل، گفتمان سازی است تا ذهنیت غالب جامعه را به سمت صحیح سوق دهد، اظهار کرد: معمولا نمایندگان بین مردم، کلی گویی می‌کنند و مردم سواد حقوقی ندارند که درستی آن سخنان را بدانند و در نهایت از کمبود سواد حقوقی مردم سواستفاده می‌کنند. مردم باید به حقوق شهروندی خود آگاه شوند و از وظایف نمایندگان که طبق آیین نامه داخلی مجلس تدوین شده است، اطلاع یابند.

ما مخاطب شناسی نداریم 

وی در ادامه با اشاره به برگزاری تریبون‌های آزاد سال گذشته دانشگاه تبریز که برای اولین بار در سطح کشور طی دوران اغتشاشات انجام گرفت و ادامه داشت، اظهار کرد: تریبون‌های سال گذشته، تجربه بسیار خوبی بود. وقتی که در محیط آمفی تئاتر روباز دانشگاه برگزار می‌شد، استقبال بالا بود ولی از وقتی که این تریبون‌ها وارد سالن و یک محیط بسته شد، استقبال‌ها نیز از بین رفت و اغلب از طیف خودمان می‌آمدند که این اقدام نشان می‌دهد ما مخاطب شناسی نداریم و هنوز برای دانشجو اعتمادسازی نکردیم که صحبت ما برایش مهم باشد. باید به گونه‌ای اقدام کنیم که ما به پیش دانشجو برویم و نه اینکه منتظر باشیم او بیاید.

بهزاد رضایی، قائم مقام واحد سیاسی جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه تبریز نیز اظهار کرد: باید بررسی کنیم که مشکل رای دادن است و یا این‌که افراد ناشایست وارد کرسی‌ها می‌شوند و به مسئولیت خود عمل نمی‌کنند؟ روی کارآمدن افراد ناشایست دارای ابعاد مختلفی است که یکی از آن‌ها به عدم آگاهی مردم بازمی‌گردد. چند درصد از مردم به سیاست‌های کلی انتخابات به عنوان یکی از اسناد مهم بالادستی و حقوق خود آگاه هستند؟ و اینکه چقدر این سیاست‌ها در قانون انتخابات اعمال شده و یا صداوسیما در تبیین گزینه اصلح به مسئولیت خود عمل کرده است؟

وی با بیان این‌که یکی از ضعف‌های ما، عدم آگاهی مردم به تکلیف خود در جریان انتخابات، اظهار کرد: یک قاعده عقلی است که هرجا حقی، باشد تکلیف هم وجود دارد. اگر مردم در انتخابات شرکت نکنند، قطعا افرادی هستند که با رای جمع کردن به قدرت برسند.

دانشگاه محل آموزش تمامی مسائل مطرح در دنیا است

وی با اشاره به نقش آموزش در جامعه، گفت: آموزش، مبدا تمامی تحولات جامعه است و شاید برای همین نیز مقام معظم رهبری فرمودند دانشگاه مبدا همه تحولات است. تا زمانی که آموزش داده نشود، نمی‌توان از جامعه انتظار تغییر بنیادی داشت. تغییر بنیادی با آموزش، دیر به دست می‌آید ولی تاثیری مستمر دارد. دانشگاه نیز محل آموزش تمامی مسائل مطرح در دنیا است و دانشجویان نیز به عنوان قشر جوان در جامعه‌ای با مسائل آشکار و تاثیرگذار اقتصادی و ... زندگی می‌کنند پس نسبت به مسائل آگاه هستند.

رضایی با تاکید بر این‌که دانشجویان باید برای ارائه این نوع آموزش‌های روز دنیا از اساتید مطالبه گری کنند، اظهار کرد: این دانشجویان در آینده کرسی‌های تصدی جامعه را به دست خواهند گرفت. بنابراین باید از همین الان به مشکلات جامعه فکر کنند و راهکار آن‌ها را بیابند تا بتوانند در آینده عملکرد بهتری داشته باشند. الان زمان خوبی برای پختگی و آگاهی بیشتر است.

وی افزود: دانشجویان در دانشگاه به علم دسترسی داشته و فرصت برای آزمون و خطا می‌یابند که قطعا آسیب آن کمتر از آزمون و خطا در نقش یک مسئول است. اکنون اساتید دانشگاه باید حق خواهی را به دانشجویان یاد بدهند، همان چیزی که در رفتار امام علی(ع) نیز دیده می‌شود ولی در شرایط کنونی دانشگاه‌ها بیشتر به  سمت یاد دادن علم هستند و روح دانشجویان را رشد نمی‌دهند.

قائم مقام واحد سیاسی جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه تبریز در خصوص فعالیت تشکل‌های دانشجویی، تشریح کرد: تشکل‌ها بدون فعالیت نیستند و آنقدرها هم بی میل به فعالیت نیستند اما متاسفانه برخی موانع بیرونی برای آن‌ها وجود دارد. مثلا اخیرا جامعه اسلامی دانشگاه تبریز یک پرسشنامه‌ای برای طرح‌های کاندیداها طراحی کرد تا به همراه اساتید دانشگاه، طرح‌های آن‌ها را به صورت علمی مورد بررسی قرار دهیم و نتایج آن‌ها را به مردم بازگو کنیم ولی هیچ استقبالی از آن انجام نگرفت.

وی تاکید کرد: وظیفه یک تشکل دانشجویی، جهاد تبیین است. ما می‌خواستیم به صورت علمی و دقیق نمایندگان اصلح را شناسایی و به مردم معرفی کنیم که مورد استقبال واقع نشد. از سوی دیگر قرار بود تا یک گردهمایی با حضور اساتید مطرح کشور در باب مسائل حقوقی و اقتصادی برگزار کنیم که پروسه مجوز گرفتن آن، سه ماه طول کشید و در نهایت اساتید از حضور در گردهمایی منصرف شدند. این گونه برخوردها باعث دلسرد شدن ما می‌شود.

مهمترین نقش تشکل‌های دانشجویی در انتخابات، جهاد تبیین است

وی ادامه داد: مهمترین نقش تشکل‌های دانشجویی در انتخابات، جهاد تبیین است و باید نامزدهای انتخاباتی را از جنبه‌های مختلف بررسی و نتایج را به مردم اطلاع دهند. اول و آخر، مردم هستند که باید تصمیم بگیرند.

رضایی گفت: مقام معظم رهبری در سخنان خود تاکید دارند که اول تخصص و سپس تعهد مطرح است. بنابراین اولین بحث برای نمایندگی مردم، تخصص است که شناخت آن نیز می‌تواند به صورت علمی توسط دانشگاهیان انجام گیرد.

وی خاطرنشان کرد: میدان مبارزه اول تشکل‌های دانشجویی، دانشگاه است. باید اول بتوانیم آن را احیا کنیم و این امر نیز به تنهایی قابل انجام نیست و نیازمند اتحاد بین تشکل‌ها و یک قدرت جمعی است. به اشتباه فکر می‌کنیم که ما باید برای دانشجو تصمیم بگیریم در حالی که باید همراه با دانشجویان تصمیم بگیریم.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۱ اسفند ۱۴۰۲ / ۱۰:۵۱
  • دسته‌بندی: آذربایجان شرقی
  • کد خبر: 1402120100195
  • خبرنگار : 50256