به گزارش ایسنا، نشریه آمریکایی در گزارشی به مناسبت پایان کنفرانس امنیتی مونیخ، به سایهافکندن شبح جنگ بر سر اروپا پرداخته است.
به گزارش فارن پالسی، کنفرانس امنیتی مونیخ در حال به پایان رسید که «تهدید قریبالوقوع درگیری روسیه با اروپا رهبران جهان را دچار نوعی پریشانی ملموس کرده است». با تشدید تنشها میان روسیه و غرب، بحثها در کنفرانس مونیخ بر آمادگی اروپاییها در مقابله با چالشهای ناشی از اقدامات روسیه متمرکز بود.
یکی از مهمترین لحظات این کنفرانس زمانی بود که در روز شنبه نخستوزیر دانمارک خبری غیرمنتظره را اعلام کرد؛ اینکه دانمارک قرار است تمام تسلیحات توپخانهای موجود در انبارهای خود را به اوکراین ارسال کند. این اقدام نهتنها در جنگ با روسیه به یاری اوکراین میآید، بلکه تلنگری است برای دیگر کشورهای اروپایی تا حمایتهای خود از اوکراین را تسریع و تقویت کنند.
دیگر مقامات دفاعی مانند وزیر دفاع استونی هم با هشدار نسبت به قصد روسیه برای برهمزدن ثبات اروپا، وضعیت را پرتنشتر از قبل کردند. وزیر دفاع سوئد در اوایل سال میلادی جاری اظهاراتی درباره لزوم آمادگی برای حمله روسیه مطرح کرد و همتای انگلیسی او نیز نسبت به تلاشهای روسیه برای تضعیف دموکراسیهای غربی هشدار داد.
به گزارش فارن پالسی، با وجود مطرحشدن درخواستهایی برای افزایش حمایت نظامی از اوکراین، هنوز چالشهای چشمگیری در افزایش تولید تسلیحاتی اروپا وجود دارد که برآوردهکردن نیازهای تسلیحاتی و تجهیزاتی اوکراین را ناممکن کرده است. رهبران اروپایی برای تقویت تواناییهای دفاع کییف در حال بررسی گزینههای مختلفی هستند، از جمله صدور اوراق قرضه جنگی. بااینحال، برخی تحلیلگران نسبت به موثر بودن این اقدامات ابراز تردید کرده و خواستار یک استراتژی جامعتر برای رسیدگی به تنشهای فزاینده و تضمین امنیت این منطقه شدهاند.
یکی دیگر از بحثهای داغ حاکم بر کنفرانس امنیتی مونیخ مسئله مقابله با دولتهایی مانند «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه بود که غرب آنها را «مستبد» میداند. «ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین با انتقاد از استراحت دوهفتهای کنگره آمریکا آن هم بدون اینکه بودجه ۶۰ میلیارد دلاری اوکراین تصویب شده باشد، گفت «دیکتاتورها به تعطیلات نمیروند» و خواستار تصویب هرچه سریعتر بودجه حمایتی کاخ سفید برای اوکراین شد.
تاخیر پیشآمده در تصویب بودجه حمایتی اوکراین در کنگره آمریکا که شامل کمکهایی حیاتی برای ارتش این کشور است، موجب نگرانی و استیصال متحدان اروپایی ایالات متحده شده است. این لایحه حاوی حمایتهایی است که نقش کلیدی در توان اوکراین برای مقابله با روسیه داشته و تصویبنشدن آن کییف را در موقعیت آسیبپذیری داده است.
بر اساس این گزارش، نقش چین بیشازپیش بر پیچیدگی این وضعیت افزوده و نگرانی از درگیرشدن این کشور در مناقشه اوکراین مقامات غرب را نگران کرده است. این در حالی است که مقامات چین متذکر شدهاند به هیچ یک از طرفین درگیر در این جنگ سلاح ارسال نخواهند کرد. بااینحال، چین تبادلات تجاری خود را با روسیه حفظ کرده و از این راه به توان اقتصادی مسکو برای ادامه جنگ کمک کرده است.
در میان این چالشها، نشانههایی از پیشرفت کشورهای ناتو در زمینه تصویب بودجههای دفاعی استاندارد مشاهده میشود. کشورهای ناتو استاندارد خود در بودجه نظامی را ۲ درصد تولید ناخالص داخلی میدانند که البته تا امروز کشورهای اندکی در عمل این استاندارد را محقق کردهاند؛ اما نگرانی از بروز جنگ در اروپا و حمله روسیه کشورهای عضو ناتو را بر آن داشته تا بهسوی تحققبخشیدن به این استاندارد حرکت کنند.
با تداوم تشدید تنشها، اروپا حالا خود را در یک مقطع حساس دیده و با چشمانداز درگیری قریبالوقوع دستوپنجه نرم میکند. تصمیماتی که قاره سبز در روزها و هفتههای آتی میگیرد، چشمانداز امنیتی این منطقه را در سالهای آینده شکل خواهد داد.
انتهای پیام