به گزارش ایسنا، در ابتدای این مناظره که در غرفه ایسنا در نمایشگاه مطبوعات برگزار شد، شایان طهماسبی درباره نظارت استصوابی در انتخابات اظهار کرد: اینکه کاندیداهای ادوار مختلف انتخابی کشور بخواهند از یک صلاحیتی و سنجش عبور کرده و بتوانند از یک اعتبار حداقلی در فضای سیاسی کشور برخوردار شوند، هم مزیت و هم افت دارد که باید این افت را نسبت به موجودیت بسنجیم.
در مقابل این مناظره طهرانی توضیح داد: در این امر با طهماسبی موافقم هستم. نظر بنده هم بر این است که نظارت استصوابی در مقام ثبوت و اثبات است؛ اما به نظرم نگاه نظارت استصوابی ما سیاست زده شده است. کما اینکه شاهدیم در انتخابات سال ۱۴۰۰ کسی مثل علی لاریجانی در کمال ناباوری رد صلاحیت میشود. دو دلیلی که برای رد صلاحیت ایشان از سوی شورای نگهبان اعلام شد؛ یکی بحث فرزند وی بود که اقامت یا تردد به کشور دیگر داشتند و دیگری دخیل بودن وی در شرایط کنونی بود.
وی ادامه داد: الان این سوال پیش میآید که چرا حتی در دورههای قبل کسانی که فرزندانشان در جاهای دیگر اقامت دارند، مشکلی ندارند و رد صلاحیت نمیشوند؟ در واقع بنا بر دلایلی مصلحت سنجی میکنیم که به نظر باعث سیاسی شدن نظارت استصوابی شده است.
طهماسبی در بخش دیگر این مناظره با بیان اینکه در برخی مسائل با طهرانی موافق هستم، در عین حال متذکر شد: من اینکه افراد رد صلاحیت شده حتما از جریان اصلاحات بودند را رد می کنم؛ چراکه سه شخصی که در امنیتی ترین منصب کشور حضور داشتند، نیز از سوی شورای نگهبان رد شدند و هر سه را باید از جبهه اصولگرایان رده بندی کنیم. اتفاقا من نیز به خاطر این امر از شورای نگهبان گله میکنم.
وی ادامه داد: یکی از مشکلات ما این است که افراد را نسبت به حوزه سیاسی ثابت گرا نگه نمیداریم. بر خلاف تعبیر طهرانی که موضوع را نسبت به جناح پیش میبرد، به نظرم باید فرا جناحی به شورای نگهبان نگاه کنیم.
طهرانی در واکنش به این سخن طهماسبی تاکید کرد: مگر آقای لاریجانی موقع ثبت نام کردن در انتخابات گفته بودند من اصلاح طلب هستم؟
وی در بخش دیگر سخنان خود درباره لزوم شرکت در انتخابات، ادامه داد: به زعم من اساسا دموکراسی به قول هانا آرنت، یک محتوا و نه روش است. روش نیست چون اگر روش بود به سمت تاکتیک پیش میرفت. دموکراسی یک محتواست و نیاز به آموزش دارد و اگر بتوانیم از ظرفیت رسانه های خود به درستی استفاده کنیم، دیگر با خیلی از مشکلات ایجاد شده دست و پنجه نرم نمیکنیم. بله اگر بدانیم در جامعهای هستیم که کسی میتواند قدمی را به جلو بگذارد، قطعا من نوعی پای صندوق رای میآیم.
طهماسبی در مقابل درباره لزوم شرکت در انتخابات تصریح کرد: ابتدا در پاسخ به آقای طهرانی باید بگویم هانا آرنت هم به روش و هم به محتوا اعتقاد داشت؛ چون وقتی به محتوا می رسی، باید روش و شیوه دموکراسی را هم به مردم هم عرضه کنید. شیوه نفی کننده محتوا نیست.
وی خطاب به طهرانی بیان کرد: اتفاقا آقایان شما بودند که به شراکت بسنده کردند و مردم را به خاطر وعده های دروغین خود در ادوار مختلف اصلاحات، پای صندوق رای آوردند.
طهرانی در مقابل این گفته خطاب به طهماسبی خاطرنشان کرد: مگر سال ۹۶ که آقای رئیسی نامزد ریاست جمهوری شد، نگفت چرا آقای روحانی تقصیر را گردن دولت دهم میگذارد و باید یک مناظره بین روحانی و احمدی نژاد بگذاریم تا موضوع مشخص شود؟ خب اگر این امر بد است چرا میگویید زمین سوخته تحویل گرفتیم؟ من طرفدار آقای روحانی نیستم؛ اما اگر رئیسی شرایط را نمیدانست و نامزد شد خیانات به کشور کرد. در شرایط فعلی ما اگر در انتخابات شرکت نکنیم، ضد انقلاب میشویم و اگر شرکت کنیم، شرایط به گونهای است که شما دو لیوان جلوی ما گذاشتید و میگویید مجبورید یکی را انتخاب کنید. وقتی هم انتخاب کنیم، میگویید اصلاحات دولت را خراب کرد.
طهماسبی در بخش دیگر سخنان خود یادآدور شد: مگر آقای هاشمی رفسنجانی در تلویزیون با صراحت لهجه نگفتند اگر حزب کارگزاران سازندگی در شهر و استان و حوزه انتخابیهای کاندیدی داشته باشد و آن از ناحیه کارگزاران مورد تایید قرار گیرد، ما انتخابات را تحریم نمیکنیم و اگر اینگونه نباشد انتخابات را تحریم میکنیم؟ خب این چه تحریمی است؟ ما جسد نمیخواهیم. تن بدون سر در انتخابات نمیخواهیم که آقایان دنبال آن هستند. ما میگویم مردم رای دهند و در صحنه حاضر باشند؛ اما آقایان میگویند اگر در حوزه انتخابیهای کاندید ما وجود نداشت، ما انتخابات را تحریم میکنیم.
طهرانی در واکنش به این سخنان طهماسبی توضیح داد: میگوییم اجازه دهید کاندیدای اصلح ما هم وارد انتخابات شود؛ اما بعضا شورای نگهبان این اجازه را به ما نمیداد. بر حسب مطالعه خفیف خود میگویم که من همیشه با سیاست آقای احمدی نژاد مخالف بوده و هستم؛ اما این حق را برای وی قائل بودم که به عنوان یک انسان و شهروند خود را در معرض آرا قرار دهد. اگر ما خود را قیم مردم در انتخابات سال ۱۴۰۰ نمیدانستیم و آقای لاریجانی و احمدی نژاد و... احراز صلاحیت میشدند، مطمئنا حضور مردم در انتخابات با شکوه تر میشد.
طهماسبی در پایان سخنان خود با بیان اینکه باید فرا جناحی عمل کنیم، تصریح کرد: ما نیاز به یک سنت جدید جایگزین به جای اصلاحات داریم. اصلاحات امروز یک جریان مرده در کشور است. به طوری که نه مردم و نه حاکمیت و نه اپوزوسیون غرب نشین اینها را گردن نمیگیرند. به اعتبار آن ها خدشه وارد شده است. امروز مردم نسبت به این جناح مطمئن نیستند. پنج درصد مطالبه مردم نسبت به عدم مشارکت این است که کاندیدای مورد نظر آنها حضور ندارد یا رد صلاحیت شده است؛ اما بیشترین میزان عدم حضور مردم در انتخابات مربوط به معیشت، اشتغال و اقتصاد است. پس مقداری از این بحث عبور کرده و سعی کنیم مشکلات مردم را حل کنیم.
انتهای پیام