به گزارش ایسنا، پژوهشگران قطب اقتصاد کشاورزی کشور در دانشگاه تهران در پژوهشی با عنوان «تأثیر سیاست تجاری و ارزی بر امنیت غذایی کشور»، در بازه زمانی ۱۳۶۹-۱۳۹۶ با استفاده از اطلاعات «هزینه – درآمد» خانوار و بانک مرکزی به نتایجی دست یافتند.
نتایج این تحقیق حاکی از آن است که سیاست ارزی اثری معکوس بر امنیت غذایی خانوارهای شهری و روستایی دارد؛ یعنی با افزایش نرخ ارز میزان واردات کاهش خواهد یافت و بالعکس تمایل فروشندگان برای صدور کالاها به کشورهای خارجی افزایش مییابد.
این پژوهشگران با توجه به تأثیرپذیری مستقیم امنیت غذایی از واردات، به این نتیجه رسیدند که افزایش نرخ ارز و نوسانات نامطلوب آن برای واردکنندگان باعث کاهش سطح امنیت غذایی خواهد شد، همچنین نتایج برای تأثیرسیاست تجاری بر امنیت غذایی خانوارهای روستایی و شهری نشان داد که آزادسازی تجاری باعث عرضه سریع غذا و تسریع در تولید داخلی بین کشورها میشود و بر امنیت غذایی اثر مثبت میگذارد.
با توجه به رشد سریع جمعیت در قرن حاضر، مسألهی غذا به یکی از چالشهای بسیارمهم و حیاتی تبدیل شده است. بر این اساس مفهومی تحتعنوان امنیت غذایی مطرح شده است، که تعریف آن عبارت از دسترسی فیزیکی و اقتصادی همهی مردم در همهی اوقات به غذای کافی، سالم و مغذی است. اهمیت این موضوع، دولتها را برآن میدارد که برای رویارویی با این نیاز مهم، راهکارها و سیاستهای خاصی اتخاد کرده و امنیت غذایی و نهایتاً، امنیت ملی کشور خود را تأمین کنند.
پژوهشگران برای تحلیل دادههای مورد نظر و بررسی هدف از مدل الجیت دوگانه استفاده کردند، در زمینه امنیت غذایی خانوارهای شهری و روستایی، هم از فاکتور انرژی که به تفکیک کالایی از ماتریس عملکرد تغذیهای بهدست آمده و در زمینه سیاست ارزی و تجاری از شاخص شکاف نرخ ارز بازار آزاد و شاخص آزادسازی تجاری بهعنوان شاخص اصلی استفاده شد.
انتهای پیام