معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت:

اساتید موضوع پایان‌نامه‌ها را به دانشجویان تحمیل نکنند

معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت با تأکید بر اینکه باید موضوعات پایان‌نامه‌ها براساس نیاز کشور نوشته شود، گفت: برخی از موضوعات پایان‌نامه‌ها برگرفته از رفتارهای فردی اساتید است. اساتید موضوعی را که در خارج از کشور دیده‌اند به دانشجو تحمیل می‌کنند تا آن‌ها با هزینه شخصی خود آن را تدوین کنند. این به لحاظ شرعی و عرفی ایراد دارد.

به گزارش ایسنا، یونس پناهی، معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت در دومین اجلاس معاونین تحقیقات و فناوری دانشگاه های علوم پزشکی کشور بر تمرکز دانشگاه ها روی شاخص های برنامه هفتم توسعه کشور تأکید کرد و گفت: سالانه دو نشست معاونین تحقیقات و فناوری برگزار می شود که بر عملکرد و برنامه‌هایی که باید اجرا شود، اشاره می‌شود. در اولین نشست معاونین به تولید علم، استفاده پژوهش بر اساس نیاز کشور و جمعیت علمی صحبت شد. در این نشست هم صحبت ها براساس برنامه توسعه هفتم کشور است.

وی افزود: با توجه به شنیده‌ها که درباره برنامه توسعه ششم داشتم، نگرانی‌هایی وجود دارد. آنچنان که باید اجرای برنامه توسعه ششم مورد قبول نبوده است.

پناهی با اشاره به شاخص هایی برای اجرای برنامه توسعه هفتم کشور گفت: یکی از جدی‌ترین شاخص‌های سلامت در لایحه هفتم توسعه رتبه جهانی ایران است. در حال حاضر رتبه تولید علم در جایگاه پانزدهم قرار دارد. باید تا سال ۱۴۰۷ این رتبه در جایگاه ۱۴ قرار گیرد. در وزارت بهداشت رتبه تولید علم ۱۵ است. باید رتبه ۱۴ دنبال شود. باید آنالیز کنیم که چگونه دانشگاه های علوم پزشکی، مراکز تحقیقاتی و دانشگاه‌ها چگونه به این رتبه دست یابند.

وی ادامه داد: شاخص بعدی سرانه مقالات در پایگاه استنادی به تعداد نفر است. در حال حاضر هر یک هیأت علمی سالانه یک مقاله دارد که باید به عدد چهار برسد. برای مثال یکی از رقبای ما کشور ترکیه است. ما به لحاظ هیأت علمی اختلاف اندکی داریم و این اختلاف اندک به دلیل اعضای هیأت علمی خاموش است. تعداد دانشگاه‌های ایرانی در نظام رتبه‌بندی زیر ۵۰۰ باید ارتقا یابد. در حال حاضر هشت دانشگاه وجود دارد که باید طبق برنامه هفتم توسعه به ۱۳ دانشگاه برسد.

پناهی شاخص بعدی را تعداد نشریات نمایه شده دانست و گفت: باید این تعداد افزایش یابد. با توجه به محدودیت‌هایی که در این زمینه وجود دارد اما امسال تعداد ۱۰۰ مقاله از مقام معظم رهبری جایزه دریافت کردند. این نشان می دهد ما ظرفیت داریم تا تعداد زیادی از مقالات ایرانی را در پایگاه استنادی دنیا نمایه کنیم.

معاون وزیر بهداشت با اشاره به تولیدات علمی با ارتباطات بین‌المللی گفت: به صورت میانگین ۳۰ درصد از تولیدات کشور با ارتباطات بین المللی بوده است. طبق برنامه هفتم توسعه باید به ۳۹ درصد برسیم. در برخی رشته ها این قابلیت بیشتر است. همچنین تعداد شرکت های دانش بنیان در حوزه سلامت ۱۴۰۰ شرکت است. سالی که بنده مسئولیت را گرفتم نزدیک به ۷۰۰ شرکت وجود داشت. طی دو سال بیشتر شد و باید بیشتر از این نیز شود چون از خواسته های مقام معظم رهبری است. ما در کنار افزایش تعداد شرکت‌های دانش‌بنیان باید به کیفیت و تأثیری که در حوزه سلامت دارند، نیز توجه کنیم.

وی به ارتقا شاخص جهانی نوآوری نیز اشاره کرد و گفت: رتبه شاخص جهانی نوآوری ۶۲ است که باید به ۴۲ ارتقا پیدا کند. باید تولید علم را به شاخص های فناوری نزدیک کنیم. همچنین سهم پایان‌نامه‌های کاربردی باید افزایش یابد. پایان‌نامه ها باید براساس نیازها و تأثیرات حوزه سلامت تدوین شوند. در برخی از موارد پایان نامه ها به جای اینکه یک فرصت باشند یک تهدید هستند. پایان نامه باید به عنوان یک الزام برای دانشگاه باشد. عناوین پایان نامه ها باید در سایت های مراکز تحقیقاتی، پژوهشکده ها و دانشگاه ها براساس نیاز سلامت کشور فهرست شوند و دانشجویانی که این عناوین را انتخاب می کنند مورد حمایت قرار گیرند. متأسفانه برخی از اساتید با موضوعی که در یک کشور خارجی مواجه شدند تمایل دارند دانشجو پایان نامه آن را با هزینه شخصی انجام دهد؛ در حالی که موضوع آن نیاز جامعه ما نیست. این مسئله به لحاظ شرعی و عرفی ایراد دارد. نباید اساتید نظرات شخصی خود را در تدوین پایان نامه به دانشجویان تحمیل کنند. همچنین در سامانه نیما اعلام کرده ایم یک درصد پروژه ها برای پایان نامه های مسئله محور در راستای نیاز کشور است.

پناهی شاخص دیگر را درصد پژوهشگران دوره پسادکتری عنوان کرد و گفت: در حال حاضر سهم اعتبارات پژوهشی از کل اعتبارات دانشگاه ها دو درصد است. براساس اهداف کمی در پایان برنامه هفتم توسعه باید به ۱۵ درصد برسد. همچنین باید پژوهش هایی که پسادکتری انجام می دهند مسئله محور باشد؛ چون پسا دکترا مدرک نیست. در دوران سربازی هم باید پسادکترا دنبال شود.

وی تصریح کرد: سهم اعتبارات پژوهشی از کل اعتبارات دانشگاه است و مشخص نیست این سهم چقدر به پژوهش تعلق پیدا می کند. باید این موضوع هم در این نشست تعیین تکلیف شود.

معاون وزیر بهداشت در بخش دیگری از سخنان خود به سرباز نخبگان اشاره کرد و گفت: امسال تعداد ۲۵۰ سرباز نخبه جذب شده است و در نظر داریم تا سال آینده این تعداد به ۴۰۰ سرباز افزایش یابد.

 انتهای پیام

  • شنبه/ ۲۸ بهمن ۱۴۰۲ / ۱۷:۱۶
  • دسته‌بندی: پژوهش
  • کد خبر: 1402112820113
  • خبرنگار : 71970