خشم خود را سرکوب نکنید
«حسین رحمانی» در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: پرخاشگری که تنها یک دلیل ندارد به عنوان یک رفتار ناهنجار در جامعه تلقی میشود و باعث آسیبرساندن به خود شخص و دیگران میشود. پرخاشگری تنها یک دلیل ندارد.
وی با اشاره به اینکه ممکن است پرخاشگری یک دلیل ساده نداشته باشد، گفت: پرخاشگری فرد ممکن است ناشی از مشکلاتی باشد که در گذشته رخ داده است و فرد نتوانسته آنها را حل کند، در نتیجه این مشکل توانسته بعدها با ایجاد یک تکانه ناخوشایند ظهور پیدا کند و باعث آزار و اذیت دیگران و خود شخص شود. مدیریت خشم یک مسئله مهم است.
این کارشناسارشد روانشناسی ادامه داد: خشم یک احساس درونی است و نمود بیرونی آن تنها در حالتهای رفتار حرکتی و بدنی ما قابل مشاهده است. اینجاست که مدیریت خشم یک مسئله مهم است.
رحمانی تصریح کرد: خشمهای فرو خورده گاهی باعث میشود فرد با کوچکترین مسئلهای، رفتار نابهنجار پرخاشگرانه از خود نشان دهد. این میتواند به خاطر خشمهای گذشتهی دور یا نزدیکی باشد که فرد نتوانسته آنها را حل کند. پس نتیجه میگیریم خشم را در همان لحظهای که ایجاد میشود باید مدیریت کرد و به جهت درستی هدایت کرد.
وی با تاکید بر اینکه باید از سرکوب خشم جلوگیری شود، تصریح کرد: برای مدیریت خشم میتوان از دو ساز و کار دفاعی استفاده کرد؛ سازوکارهای دفاعی همان مکانیزمهای دفاعی هستند که فرد در جهت کاهش اضطراب خود در شرایط مختلف از آنها استفاده میکند. یکی از این سازوکارها جابجایی و دیگری والایش است. اینها به صورت کاملاً ناخودآگاه انجام میشوند.
خشم خود را بر سر دیگران خالی نکنید
این روانشناس تصریح کرد: انتقال تکانههای ناخوشایند از موضوع و مسئله اصلی، به موضوع، مسئله یا شخصی دیگر جهت مقابله با اضطراب ناشی از تکانه ناخوشایند را مکانیزم دفاعی جابجایی میگویند. به طور مثال وقتی فردی در خانواده با همسرش مشکل دارد ولی تکانه ناراحتی خود را به کسی که در خیابان در هنگام رانندگی به او بوق میزند، خالی میکند، این نوعی از مکانیزم دفاعی جابجایی است. یا مثلا کسی که به باشگاه میرود و به کیسه بوکس ضربه میزند نیز نوعی دیگر از این مکانیزم است.
وی تاکید کرد: ساز و کار دفاعی والایش شبیه به جابجایی است با این تفاوت که انتقال تکانه نداریم و فقط تغییر یا تعویض تکانهها به موضع یا موقعیتی که از نظر هنجارهای اجتماعی جامعه بهنجار تلقی میشود را شامل است. مثلا والایش تکانه جنسی به هنر، والایش تکانه پرخاشگری به رزمی کار شدن یا والایش پرخاشگری(علاقه به چاقوکشی) به یک جراح تبدیل شدن.
نفس عمیق بکشید و محل را ترک کنید
رحمانی افزود: در هنگام حملات خشم و هنگامی که میخواهد تبدیل به رفتار پرخاشگرانه شود، تنفس عمیق میتواند بسیار کمک کننده باشد چون باعث کاهش میزان استرس میشود. همچنین دور شدن از موقعیتی که باعث خشمگین شدن فرد میشود نیز میتواند کمک کننده باشد.
انتهای پیام