به گزارش ایسنا، فرهیختگان نوشت: یمن در دریای سرخ گلوی رژیمصهیونیستی را به سختی میفشارد و حامیان این رژیم که با وجود حمله نظامی نتوانستهاند از اقدامات نیروهای یمنی جلوگیری کنند اکنون رو به تهدید ایران آوردهاند. تهدیدی که البته با پاسخ قاطعی از جانب ایران مواجه شد. پس از آنکه سردار سلامی اعلام کرد برای جنگ دریایی آمادگی کامل داریم، نیروی دریایی سپاه برای افزایش استحکامات دفاعی جزایر سهگانه از شناورهای تندرو پیشرفته جدیدی رونمایی کرد که قابلیت حمل موشک دارند. همچنین سامانههای پدافندی نیز رونمایی شد که دیگر حالت ایستا نداشته و میتوانند درحال حرکت اقدام به شلیک موشک کنند. این اقدام نیروی دریایی سپاه در جزیره ابوموسی یک پیام روشن نیز به امارات دارد مبنیبر اینکه عواملی غیر از امضاهای روی کاغذ حاکمیت بر این جزایر را تعیین میکنند. همزمان با این اقدام همچنین قرار است ترمینال دریایی جزیره ابوموسی نیز افتتاح شود تا به این ترتیب گردشگری در این منطقه تحت مالکیت ایران نیز رونق پیدا کند. در ادامه ضمن بررسی جزئیات این موارد اثرات اقدامات ایران را مورد بررسی قرار میدهیم.
اهداف غربیها از انتشار اخبار جعلی
فرماندهی مرکزی ایالات متحده (سنتکام) در حساب کاربری شبکه اجتماعی ایکس (توییتر سابق) خود پس از آنکه با هدف وابسته نشان دادن نیروهای یمنی به ایران این نیروها را مورد حمایت ایران خواند اعلام کرد یمنیها دو موشک از مناطق تحت کنترل خود در یمن بهسمت بابالمندب شلیک کردند. در ادامه این ادعا آمده است که هر دو موشک بهسمت کشتی MV Star Iris، که یک کشتی باری متعلق به یونان و با پرچم جزایر مارشال که از دریای سرخ عبور میکرد، پرتاب شد. خبرگزاری رویترز در تکمیل این خبر این کشتی را حامل محموله ذرت برزیلی دانسته و مدعی شد که بهسمت ایران در حرکت بوده است.
این ادعایهای جعلی که حتی در آن نامی از فرد مدعی مطرح نمیشود دو هدف را دنبال میکند.
۱- غربیها که با وجود اتخاذ راهبرد نظامی از مهار اقدامات نیروهای یمنی ناتوان ماندهاند اکنون قصد دارند این شکست را با آغاز یک مسیر دیگر دنبال کنند. انتشار چنین اخباری ممکن است منجر به ایجاد نارضایتی در بخشی از بدنه افکار عمومی داخل ایران شود. غربیها سعی دارند از این طریق افکار عمومی را در مقابل سیاستهای رسمی ایران قرار داده و ایران را مجبور به مذاکره با یمنیها برای توقف اقدامات نظامی کنند.
۲- هدف اصلی که از انتشار چنین اخباری برداشت میشود رساندن پیامی تهدیدآمیز به ایران است. با این مضمون که اگر حملات یمنیها ادامه پیدا کند، ایران نیز باید منتظر هدف قرار داده شدن کشتیهای خود شود. چنین تهدیدی اگر با پاسخ قاطعی از جانب ایران مواجه نشده و موضعی انفعالی در قبال آن اتخاذ شود، میتواند منتشرکنندگان آن را برای عملیاتی کردن ایدههای خصمانه ترغیب کند.
واکنش رسمی ایران و اقدامات عملی برای مقابله با تهدیدها
فرمانده کل سپاه در همایش ملی شناورهای تندرو ضمن اشاره به این نکته که برای جنگ دریایی کاملا مهیا هستیم و در آمادگی صددرصدی به سر میبریم و به امکانات جنگ از دور دست یافتهایم، گفت: «در جنگ دریایی میدان نبرد حساس و متفاوت است؛ چراکه باید یک نقطه را دقیقا هدف قرار داد و قادریم از ابعاد دور دشمن را نابود کنیم.» سلامی با بیان اینکه ناوبری دریایی در جنگ دریایی باید کاملا قوی و متفاوت باشد، اضافه کرد: «در جنگ دریایی نبرد فناوریهاست؛ جایی که به ما تعرضی شود بدون پاسخ نگذاشتهایم و منبعد هم بدون پاسخ نخواهیم گذاشت و شاید در برخی مواقع اطلاعرسانی نکنیم. در شناورهای تندرو سرعت بسیار تعیینکننده است، به بسیاری از قابلیتهای دریایی دست یافتهایم که قابل گفتن نیست، ولی این را بگویم که به قدرتمندیهای بینظیری دست یافتهایم. رونماییهای جدیدی از ایران «قدرتمند، مدرن و پیشرفته» در عرصه نظامی بهزودی برای مردم خواهیم داشت. بارها مستقیما با آمریکا درگیر شدهایم، ولی به حول و قوه الهی همیشه تیر آخر را ما شلیک کردهایم و پیروز میدان بودهایم؛ نمونه آن هم دستگیری تفنگداران آمریکایی با آن وضعیت بود.»
نیروی دریایی سپاه برای افزایش استحکامات دفاعی در جزایر سهگانه خلیجفارس تجهیزات جدیدی را رونمایی کرد. نیروی دریایی از قایقهایی رونمایی کرد که مجهز به موشکهای نقطه زن شدهاند تا پیش از این، این قایقها مجهز به تیربار بودند. همچنین برای نخستینبار سامانههای موشکی کروز با بردی بین ۳۰۰ تا ۷۰۰ کیلومتر بهجای پرتاب ایستا درحال حرکت موشکهای خود را شلیک کردند. این امر باعث میشود سامانههای موشکی قابلیت جابهجایی لحظهای پیدا کرده و هدف قرار گرفتن آنها برای نیروهای متخاصم دشوار شود. سردار تنگسیری، فرمانده نیروی دریایی سپاه در مورد قابلیتهای موشکهای نسل جدید رونمایی شده، گفت: «این موشکها دارای قابلیت فرمانپذیری در ارتفاع هستند.» فرمانده نیروی دریایی سپاه ویژگیهای شناورهای جدید را نیز اینگونه تشریح کرد: «سه فروند شناور پیشرفته تندرو با قابلیت نصب موشکهای با برد بالا توسط متخصصان داخلی طراحی و ساخته شد. در طراحی و ساخت شناورهای پیشرفته تندرو به موضوعات تابآوری، دریامانی و دریانوردی توجه شده و جنس شناورها از فایبرگلاس به آلومینیومی تغییر یافته است.»
سردار تنگسیری در ادامه افزود: «قابلیت این شناورها بهگونهای است که برای نخستینبار در جهان روی یک شناور هشت متری موشک با برد ۳۰ کیلومتری با قدرت تخریب و دقت بالا نصب شده است.» اضافه شدن چنین قابلیتی به شناورهای ایرانی پاسخ جالب توجهی به تهدیدات دریایی علیه ایران محسوب میشود. در کنار نیروی دریایی سپاه، نیروی زمینی هم از بمبهای جدیدی که برای دفاع در ساحل جزایر مورد استفاده قرار میگیرند، رونمایی کرد. این بمبها که برای نخستینبار در جزیره ابوموسی ایران رونمایی شدند، میتوانند دو الی سه نفربر خاکی را منهدم کنند. فرماندهان نیروی دریایی سپاه اعلام کرده که همچنان برای حفاظت پایدار از جزایر سهگانه در عمق بیش از ۱۵۰۰ کیلومتر به افزایش استحکامات خود در این جزایر ادامه میدهند.
اتفاقات دیگری نیز در جزایر سهگانه درحال رقم خوردن است
توسعه سامانههای دفاعی تنها اقدام درحال انجام در جزایر سهگانه نیست. ایران برای تثبیت حاکمیت خود در این منطقه اقدامات دیگری را در دستورکار قرار داده است. امروز قرار است وزیر راه و شهرسازی به جزیره ابوموسی سفر کند. مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی مهمترین هدف این سفر را اینگونه تشریح کرد: «در بنادر کیش، قشم، هرمز و لارک برخی امکانات فراهم شده و اخیرا امکانات مناسبی در جزیره ابوموسی نیز برای گردشگری دریایی فراهم شده است. اخیرا اسکله و ترمینال مسافری در بندر بوموسی ساخته شد تا مسافرانی که در تردد به این جزیره هستند از امکانات بندری مناسب بهرهمند شوند. قرار است در بندر بوموسی، ساختمان مرجع دریایی برای ارائه خدمات مطلوب و افزایش ضریب ایمنی شناورها در منطقه، اسکله پهلودهی شناورها بهمنظور سرعت بخشی در تخلیه و بارگیری و افزایش ایمنی بندری و همچنین پایانه و راهگذر مسافری با هدف ایجاد رفاه در تردد مسافران به بهرهبرداری برسد.» ادهم رضوانی، مدیر روابط عمومی اداره کل بنادر و دریانوردی هرمزگان در گفتگو با «فرهیختگان» اظهارات مدیرعامل سازمان بنادر را اینگونه تکمیل کرد: «ساختمان مرجع دریایی وظیفه کنترل ترافیک دریایی را برعهده دارد و مخاطرات دریایی که برای کشتیهای درحال تردد ایجاد میشود را مدیریت میکند. در کنار این ساختمان مرجع دریایی برای رفاه حال ساکنان جزیره و همچنین ترددهای بینالمللی گسترش ترمینال مسافری در دستورکار قرار گرفته تا هم گردشگری را تسهیل کرده و هم فضای مفرحی را ایجاد کند تا به این ترتیب حضور مردم در جزیره پر رنگتر شود.» محمد محسنی، مدیرکل میراث فرهنگی استان هرمزگان نیز در گفتگو با «فرهیختگان» جزئیات طرحهای گردشگری این جزیره را اینگونه تشریح کرد: «ابوموسی پایانه دریایی دارد، ترمینال دریایی بندرعباس به ابوموسی فعال است و در هفته دو روز سفر رفت و برگشت به این جزیره داریم. آقای بذرپاش بحث تقویت و توسعه را مطرح کرده است. ما با توسعه این ترمینال افزایش حضور گردشگران را هدف قرار دادهایم. یک کمپ گردشگری قرار است احداث شود. برای تکمیلش ۴ میلیارد تخصیص دادیم، ۶ میلیارد هم وزارت کشور میگذارد تا این طرح چند هکتاری تکمیل شود. با موافقت نیروی دریایی سپاه قرار است ۳۰ هکتار زمین برای ایجاد پهنه گردشگری ساحلی را تحویل بگیریم تا بتوانیم زیرساختهای اقامت و تقریح در ساحل را ایجاد کنیم. این امر موجب افزایش تردد گردشگر به این جزیره شده و منافعی هم برای جامعه محلی ایجاد میکند.» علاوهبر این طرحها یکی از اهداف سفر وزیر راه به ابوموسی کلنگزنی پروژههای مسکن ملی وعده داده شده در این جزیره است. چند ماه پیش بود که موضوع اهدای زمین رایگان در جزیره ابوموسی مطرح شد. بر این اساس قرار شد دولت به کسانی که قصد سکونت دائمی در این جزیره را دارند در قالب طرح نهضت ملی مسکن زمینهایی با متراژ ۳۰۰ متر بدهد. در این راستا بنا شد فرم «ج» نیز برای این دسته از متقاضیان حذف شود.»
پیام توسعه ابوموسی به ابوظبی
کشور امارات که سالهاست ادعاهایی مبنیبر مالکیت جزایر سهگانه ابوموسی، تنببزرگ و تنبکوچک مطرح میکند، مدتی است با گنجاندن این ادعا در بیانیههای شورای همکاری خلیجفارس و گرفتن امضاهای حمایتی کشورهای مختلف سعی در ایجاد مشروعیت بینالمللی برای ادعای خود دارد. اقدامات توسعهای ایران در جزایر سهگانه باعث تثبیت حاکمیت ایران بر این مناطق میشود. همچنین انجام مانورهای نظامی متعدد در این منطقه این پیام را به طرف اماراتی میدهد که عواملی بیشتر از چند امضا و بیانیه برای تعیین مرزهای بینالمللی نیاز است. عواملی که ایران آنها را در اختیار دارد و دهههاست بهخوبی توانسته از ابزارهای دفاعی خود مرزهای سرزمینی را صیانت کند. این اقدامات نشان میدهد امارات از بیانیهخوانیهای خود اتفاقا نتایج معکوسی گرفته است. درحالیکه این کشور با بیانیههای متعدد سعی در ایجاد تزلزل در حاکمیت ایران بر جزایر سهگانه داشت. این ادعاها باعث شد ایران جدیت بیشتری برای صیانت از مرزهای خود نشان داده و ابزارهای دفاعی خود در این مناطق را تقویت کند. امری که مهمترین عامل در تضمین حکمرانی سرزمینی یک کشور محسوب میشود.
انتهای پیام