به گزارش ایسنا، یک روزنامه انگلیسی درباره لزوم استقلال اروپا از آمریکا در مسائل دفاعی نوشته بسیاری از اعضای ناتو هنوز نه از لزوم سرمایهگذاری عمده در فناوری، افزایش ظرفیت تولید دفاعی خود اطمینان دارند و نه از گسترش ارتشهای خود بهعنوان یک نیروی بازدارنده علیه روسیه.
روزنامه فایننشال تایمز مینویسد: «کابوس اروپا از روی کار آمدن دوباره ترامپ و سیاستهای انزواگرایانهاش در حال بدلشدن به واقعیت است. ترامپ هنوز در انتخابات درونحزبی جمهوریخواهان پیروز نشده و تا انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۴ ایالات متحده چندین ماه باقی مانده، اما او از همین حالا شروع به تضعیف ناتو و امنیت نزدیکترین متحدان واشنگتن کرده است».
ترامپ روز شنبه گفت اگر اعضای ناتو استاندارد ۲ درصد از تولید ناخالص داخلی را به مسائل نظامی اختصاص ندهند، در صورت حمله روسیه، او اجازه خواهد داد مسکو «هر غلطی که میخواهد» با آنها بکند! ترامپ به همین اظهارات جنجالیاش در کارزارها معروف است، اما شنیدن چنین گزارهای حتی از زبان او هم عجیب است.
روزنامه انگلیسی نوشته است: «روسیه با جنگ اوکراین، بزرگترین حمله به خاک اروپا از ۱۹۴۵ را رقم زده است. مسکو بزرگترین تهدید برای امنیت متحدان ناتو در چند دهه گذشته است. ایالات متحده هنوز دهها هزار سرباز در اروپا مستقر دارد که امروزه بیش از هر زمان دیگری در خطر هستند. اگر نگوییم ترامپ با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه همدست است، بیشک دارد به او نفع میرساند.»
بر اساس این گزارش، «وعده دفاع مشترک ناتو بر این باور اساسی استوار است که به این وعده بیش از هر تعهد حقوقی دیگری ارج نهاده خواهد شد؛ اما ترامپ این باور را از بین برده و حتی اگر از فردا بودجه دفاعی ناتو ۲ برابر شود، این باور احیا نخواهد شد».
فایننشال تایمز نوشته چند نفر از چهرههای حزب جمهوریخواه هم بر سر کمارزش بودن اتحاد نظامی ناتو با ترامپ همنظر هستند و این تمامی متحدان آمریکا در چهارگوشه جهان را نگران و دشمنانش را تقویت خواهد کرد. تنها نکته مثبت این پیام ترامپ به اروپا این بود که لحن شفافی داشت. او پیامی کاملاً واضح و بدون ابهام به اروپاییها داد که باید برای تامین امنیت خود بدون دخالت آمریکا آماده باشند.
این روزنامه نوشت: «حقیقت این است که زنگ خطر از مدتها قبل به صدا درآمده است. پس از حمله روسیه به اوکراین، دولتهای اروپایی وعدههایی برای افزایش بودجه نظامی و پرکردن انبارهای تسلیحاتی دادند؛ وعدههایی که گاهی عظیم به نظر میرسید. گرچه این امیدبخش به نظر میرسد، اما هنوز بیشتر کشورهای اروپایی نمیدانند چطور این روند افزایشی را در درازمدت حفظ کنند. بسیاری از اعضای ناتو هنوز نه از لزوم سرمایهگذاری عمده در فناوری، افزایش ظرفیت تولید دفاعی خود اطمینان دارند و نه از گسترش ارتشهای خود بهعنوان یک نیروی بازدارنده علیه روسیه».
به گزارش این روزنامه انگلیسی، اروپاییها باید به این امر اجتنابناپذیر فکر کنند که چطور قرار است برای جنگ بدون آمریکا آماده شوند. این امر «مستلزم یک ستون و رکن اروپایی در داخل ناتو است» که بتواند داراییهای نظامی ضروری مانند تسلیحات و ادوات سنگین را تهیه کرده و اطلاعاتی را که در حال حاضر فقط آمریکا در اختیار دارد، فراهم کنند.
این طرح همچنین میتواند شامل استفاده اروپا از داراییهای ناتو برای اجرای ماموریتهایی فراتر از عملیاتهای صلحبانی باشد. اروپا همچنین باید در پیشبرد پروژههای مشترک از جمله برای خرید و توسعه سامانههای تسلیحاتی نقش گستردهتری داشته باشد. انگلیس و دیگر اعضای ناتو که عضو اتحادیه اروپا نیستند نیز باید مشارکت زیادی داشته باشند. این کار چندین دهه طول میکشد، اما اروپاییها باید از همین حالا عزم خود را نشان دهند تا دستکم با این کار به کرملین پیغامی ارسال کنند.
در پایان این گزارش آمده است: «نخستین قدم، مسلح کردن اوکراین است و این باید اولویت کوتاهمدت اروپا باشد. تا امروز با وجود تلاشهایی از سوی آلمان و کمیسیون اروپا، رویهمرفته عملکرد اروپا ناامیدکننده بوده است. دولتهای اروپایی در امضای قراردادهای تسلیحاتی و حمایت از افزایش ظرفیت تولید تسلیحاتی سرعت خوبی نداشتهاند؛ خصوصاً در تولید مهمات توپخانه. آنها باید این نکات را در سامانههای پدافند هوایی و پهپادها لحاظ کرده و فناوری جنگافزارهای الکترونیک را با نیروهای اوکراینی به اشتراک بگذارند. شاید با این کار، اروپا بتواند تصویر ترامپ را از ناتو بهبود دهد؛ اما نباید روی آن حساب کنند. اروپا باید برای جهانی جدید آماده شود که در آن خودش بهتنهایی مسئول تامین امنیت خود است».
انتهای پیام