جلیل سحابی در گفت و گو با ایسنا، با تاکید بر اینکه باید تصمیمهای گرفتهشده درباره انتخابات تاثیرات با دوام داشته باشد، اظهار کرد: این امر در بستر ارتباط مداوم با دانشگاه امکانپذیر است و ایجاد گفتمانهای مختلف میتواند نسل جدید را که بیشتر هویتخواه است، پوشش دهد.
وی افزود: رای دادن تابع شرایط مختلف اقتصادی، اجتماعی و سیاسی است و مبتنی بر همین ویژگیها میتوان نمایندگان را انتخاب کرد.
این جامعهشناس بیان کرد: اگر بهدنبال بهبود وضعیت هستیم باید در این کنش سیاسی شرکت کنیم، چراکه رای ندادن تنها چیزی است که تضمینکننده عدم تغییر وضعیت است. بنابراین مشارکت مبتنی بر آگاهی و تصمیمهای منطقی میتواند تغییرات مورد نظر را برای مشارکتکنندگان به دنبال داشته باشد.
او معتقد است: به انتخابات بهعنوان یک حق سیاسی و مدنی نگریسته میشود، مردم باید بدانند رای آنها در برابر دشمنان انتخابات و دموکراسی که میخواهند تاثیر انتخابات را کمرنگ کنند، بسیار مهم و تاثیرگذار است و ارزش خاصی دارد و بهعنوان یک حق و مسأله شهروندی باید به آن نگریسته شود.
رای سفید، یک بازی عریان و بیارزش است
سحابی درباره "رای سفید" نیز گفت: رای سفید اگرچه مشارکت محسوب میشود، اما یک بازی عریان است؛ از یک طرف اعتراض به نمایندگان و برنامههای آنهاست و از طرفی هم محروم شدن فرد از رای واقعی خود است.
وی اظهار کرد: ما با رای دادن نقش مطالبهگری داریم و رای ندادن یا رای سفید به معنی عدم مطالبهگری است و ادعایی هم نباید داشته باشیم. بر همین اساس، نقش دانشگاه در نشان دادن اهمیت رای افراد و رایهای مبتنی بر انتخاب عقلانی و مطالبهگری بسیار مهم است.
این جامعهشناس بیان کرد: رای دادن مبتنی بر یک گذشته تاریخی است و در جامعه ما تاکنون به شیوههای مختلفی تداوم داشته است. بنابراین رای دادن پاسداشت اتفاقهای گذشته و احترام به آرمانها و همچنین دموکراسی و مردم است.
انتخابات منطقیترین و مدرنترین شیوه احترام به مردم و دموکراسی است
وی با اشاره به اهمیت فضای مجازی و رسانهها در انتخابات، گفت: اگر در گذشته دانشگاه مکانی برای تضارب آرا تلقی میشد، امروز فضای مجازی این بستر را مهیا کرده است و واکنش و تبادلی مبتنی بر همین ابزار رسانهای میتواند برای تاثیرگذاری بیشتر در جامعه شکل گیرد.
سحابی بیان کرد: آگاهی طبقاتی، اهمیت نخبگان و دانشگاه، ارزش گذاشتن به گروههای مرجع مبتنی بر نهاد علم میتواند در به رسمیت شناختن استقرار نهاد علمی تاثیرگذار باشد و تصمیمهای گرفتهشده را بین مردم قابل پذیرش و تغییرات مهمی در زندگی ما ایجاد کند.
وی درباره انتخاب فرد اصلح، خاطرنشان کرد: افرادی که ذهنی توسعهگرا داشته باشند و بتوانند در اجتماع و نه در اقتصاد زیست کنند، موفق به کسب رای مردم خواهند شد. اگر بتوانیم فردی را که مبتنی بر تغییرات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی در سطح کلان کارایی داشته باشد، معرفی کنیم، میتوانیم مشارکت مردم را تضمین کنیم.
این جامعهشناس یادآور شد: ما نیازمند افراد سالم، متشخص و دارای باورهای عقلانی هستیم که بتوانند زندگی مردم را تحت تاثیر قرار دهند و ارتباط موثری با طبقات پایین، زنان و سایر اقشار داشته باشند.
انتهای پیام