رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی کاشمر در همین خصوص به ایسنا گفت: علی رغم قرار داشتن این منطقه در نزدیکی دومین گسل بزرگ کشور درونه و سستی بنای بیش از نیمی از مسکن روستایی شهرستان، روستاییان برای مقاومسازی منازل خود اقدامی نکردهاند.
احسان میری با بیان اینکه طی این سالها تنها به ۴۵ درصد روستائیان تسهیلات تخصیصی به امر مقاومسازی مسکن روستایی پرداخت شده است، اظهار کرد: امیدواریم با توجه به قرار داشتن شهرستان در نزدیکی دومین گسل بزرگ و فعال کشور و عدم مقاومسازی ۵۵ درصد از واحدهای مسکونی منطقه، واجدان شرایط زودتر نسبت به دریافت این تسهیلات و مقاومسازی مسکن خود اقدام کنند.
وی با بیان اینکه ۱۲ هزار و ۵۰۰ واحد مسکونی در روستاهای این شهرستان وجود دارد که هنوز ۵۵ درصد این واحدها مقاومسازی نشدهاند، بیان کرد: در حوزه مقاومسازی مسکن از ۱۲ هزار و ۵۰۰ واحد مسکن روستایی شهرستان تاکنون فقط ۵۵۰۰ مسکن روستایی معادل ۴۵ درصد مقاومسازی شدهاند.
در منطقه پرخطر هستیم
رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی کاشمر با اشاره به اینکه در بخش فرح دشت از ۴۰۹۰ مسکن روستایی ۱۲۵۰ واحد با شاخص ۳۰ درصد مقاومسازی شده است، گفت: با توجه به ابلاغ اعتبارات مسکن روستایی امسال ۳۵۰ میلیون تومان به صورت قرضالحسنه با بازپرداخت ۲۰ ساله برای مقاومسازی مسکن روستایی ابلاغ شد.
وی با بیان اینکه امیدواریم روستائیان از این تسهیلات برای مقاومسازی مسکن استفاده کنند، عنوان کرد: با توجه به اینکه به لحاظ گسل درونه، فرونشست و بارانهای سیلآسا و از طرفی بافت فرسوده حداکثری روستایی در منطقه پرخطر هستیم، از شهروندان تقاضا داریم از تسهیلات مسکن روستایی برای مقاومسازی استفاده کنند.
میری به نقش اقدامات عمرانی بنیاد مسکن در شکلگیری مهاجرت معکوس روستائیان اشاره و خاطرنشان کرد: اقدامات زیربنایی به ویژه در حوزه مسکن روستایی از راهبردهای مؤثر در زمینه توسعه روستایی است که توسط بنیاد مسکن با مشارکت روستائیان برای توسعه عمران و آبادانی روستاها انجام شده است.
مقاومسازی بافتهای فرسوده ضروریترین اقدام در راستای توسعه روستایی
وی مقاومسازی بافتهای فرسوده را ضروریترین اقدام در راستای توسعه روستایی دانست و گفت: توسعه مقاومسازی بافتهای فرسوده موضوعی است که در حوادث و زلزلههای ویرانگر کارکرد آن بیشتر مشخص میشود.
رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی کاشمر افزود: در اکثر زمین لرزههای بالای پنج ریشتر و حتی ۶ ریشتر که منجر به خسارت شده است بافتهای بهسازی شده در روستاها کمترین آسیب را دیدهاند.
وی عنوان کرد: با توجه به قرار گرفتن منطقه کاشمر در نزدیکی گسل درونه، بیم روی دادن زلزله همواره نقاط روستایی را تهدید میکند.
فاصله با گسل درونه، صفر تا ۵ کیلومتر
میری اذعان کرد: شهرستانهای کاشمر، خلیلآباد و بردسکن در فاصله دو تا چهار کیلومتری این گسل قرار گرفتهاند و بر اساس نقشههای موجود، گسل درونه از پشت منطقه سید مرتضی (ع) در کاشمر عبور کرده و جمعیت قابل توجهی از این شهر بین صفر تا ۵ کیلومتر با این گسل فاصله دارد.
وی با اشاره به اینکه تاکنون چندین بار در خصوص وضعیت اسفبار خانههای خشت و گلی در منطقه هشدارهایی دادهایم اما برخی جدی نمیگیرند، اظهار کرد: متأسفانه اکثر روستاهایی که در زلزله اخیر آسیب دیدهاند منازل خشت و گلی بودهاند.
رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی کاشمر با بیان اینکه اکثر سازههای مناطق روستایی کاشمر به خصوص کوهسرخ خشت و گلی و سقفشان از چوب است، گفت: به رغم اینکه اطلاعرسانی بسیاری در روستاها برای وامهای مقام سازی صورت گرفته اما استقبالی ندارند.
وی با اعلام اینکه اگر زلزلهای با قدرت بالا در این منطقه رخ دهد شاهد حوادث ناگوار انسانی و در کنار آن از دست دادن سرمایه ملی خواهیم بود، بیان کرد: اگر اتفاقی بیفتد و واحدها تخریب شوند چندین برابر آن را باید هزینه کرد.
از زلزلهها و تلفات که در بر دارد درس عبرت نمیگیریم
میری تأکید کرد: متأسفانه منطقه ترشیز و به خصوص کاشمر از جمله مناطق پرخطر به لحاظ مخاطرات طبیعی و حوادث غیرمترقبه است لذا میطلبد اقدامات پیشگیرانه بیشتری در شهرستان صورت گیرد.
وی با اشاره به اینکه مقاومسازی به منزله این نیست که زلزله دیگر آسیب نخواهد رساند بلکه نوع آسیب متفاوت خواهد بود، ادامه داد: در صورتی تلفات جانی کمتر خواهد شد که مقاومسازی ۱۰۰ درصد اصولی باشد ولی بعضی مواقع ساختمانهای مرتفعی ساخته میشود که ظاهراً اصولی هستند اما کوچکترین اشتباه در محاسبات تمام بناء را تبدیل به آواری میکند که قابل برداشت نیست.
رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی کاشمر گفت: متأسفانه ما از زلزلهها و تلفاتی که در بر دارد درس عبرت نمیگیریم و باز هم به ایمنسازی ساختمان در برابر زلزله و رعایت برخی از استانداردها بیتوجه هستیم.
وی ادامه داد: گسل درونه به طول ۷۰۰ کیلومتر که اسم اصلی آن گسل بزرگ کویر ایران است از شمال شهر نائین در استان اصفهان شروع و به صورت یک قوس به سمت جنوب شرقی کشور ادامه پیدا میکند که از شمال شهرهای بردسکن، خلیلآباد، کاشمر و جنوب تربتحیدریه و قسمتهایی از خواف میگذرد تا افغانستان ادامه دارد.
میری همچنین افزود: اگرچه کاشمر بر روی گسل درونه که دارای سرشاخههای متعددی هم هست قرار دارد اما بزرگترین گسل استان خراسان همان گسل درونه است.
وی با بیان اینکه کاشمر در نقشه جغرافیایی کشور جزو مناطق مستعد با خطر بالای زلزله است، افزود: اینکه اگر زلزلهای در این شهر بیاید برای بافت مسکونی روستایی چه اتفاقی خواهد افتاد پیشبینی سختی است ولی در میزان خرابی زلزله شاخصهای متعددی چون مدت، شدت و کانون عمقی زلزله مورد توجه است.
متأسفانه در ساختوسازهای بیرویه که روزبهروز به تعداد آنها افزوده میشود عدهای بدون رعایت اصول فنی و اخذ مجوز لازم نسبت به ساخت خانههای غیراصولی اقدام مینمایند و در هنگام بروز زلزله بیشترین خسارت را در آن نواحی داریم که این تخریبها در روستاها بیشتر است.
انتهای پیام