علیرضا مهاجر درحاشیه بازدید از سایت الگویی کشت علوفه در مرکز ترویج و توسعه فناوری نظام شالیزاری دکتری امیرلاریجانی درمحمودآباد در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: دراین راستا چند شرکت، از جمله قرارگاه خاتم الانبیاء سپاه به تفاهم رسیده که این طرح مهم زیربنایی و بزرگ در استانهای شمالی کشور را عملیاتی کند.
وی، زمان اجرای این طرح را منوط به تامین منابع مالی واختصاص آن برای سال آینده اعلام کرد.
معاون وزیرجهاد کشاورزی با اشاره به اینکه تاکنون کمتراز ۲۰ درصد شالیزارها در استانهای شمالی کشور _که بیش از ۴۰۰هزار هکتار شالیزار وجود دارد_ تجهیز و یکپارچه سازی شده است، گفت: با تامین شدن منابع مالی، وزارت جهاد کشاوزی خواهان اجرای ۱۰۰ درصدی طرح تجهیز، نوسازی و یکپارچه سازی در شالیزارها است.
مهاجر، پیشگیری از خرد شدن و تغییر کاربری اراضی، سهولت برای فعالیت کاشت، داشت و برداشت محصول و امکان افزایش چند کشت و درآمد برای کشاورز را از مزایای اجرای طرح تجهیز و نوسازی زمینهای کشاورزی بیان کرد.
وی اضافه کرد: با اجرای کامل این طرح، حداقل بیش از ۸۵ درصد زمین های کشاورزی در استانهای شمالی کشور امکان ۲ تا ۳ کشت در سال را نیز خواهد داشت.
طرح ملی تجهیز و نوسازی اراضی شالیزاری از ابتدای دهه ۷۰ در ایران آغاز شد و بنا به اعلام منابع رسمی تاکنون در استان مازندران حدود ۵۸هزار هکتار، در استان گیلان ۷۰ هزار هکتار و در استان گلستان بیش از ۶۵ هزار هکتار اراضی شالیزاری اجرا شده است.
اهمیت مدیریت آب وخاک و امور فنی زمینهای شمال کشور در دولتهای مختلف آنچنان مهم بوده است که وزیر جهاد کشاورزی دولت گذشته از قرارداد فاینانس یک میلیون و ۶۰۰ هزار یوهانی با کشور چین برای نوسازی شالیزارهای خطه شمال خبر داد، البته این قرارداد فاینانس در شورای اقتصاد سال ۹۲ تصویب شده بود و این اعتبار برای تجهیز، نوسازی و زهشکی ۱۰۵هزار هکتار از شالیزارهای استانهای شمالی بوده است.
کارشناسان کشاورزی در مجموع متناسب نبودن اعتبارات تخصیص یافته مطابق برنامه توسعه با وسعت اراضی شالیزاری، کوتاه بودن مدت زمان اجرا، خلاء قانونی در زمینه اراضی وقفی و زراعی دارای سند ثبتی و همچنین نبود تشکل قانونی برای بهره برداری و نگهداری مناسب از تاسیسات احداثی را از جمله مشکلات اجرای طرح تجهیز و نوسازی اراضی شالیزاری اعلام می کنند.
دولت سیزدهم همسو با برنامههای وزارت جهاد کشاورزی طرح جامع زهکشی اراضی استان مازندران را در گستره ۱۵۵ هزار هکتار واقع در ساحل غربی نکا رود تا ساحل شرقی بابلرود در محدوده هفت شهرستان نکا، میاندرود، ساری، قائمشهر، جویبار، بابل و بابلسر و در ۴۲۷ روستا تهیه کرده است.
این طرح در چهار حوضه از رودخانه نکا رود تا تجن در سطح ۳۵ هزار هکتار، حوضه رودخانه تجن تا سیاهرود در سطح ۴۰ هزار هکتار، حوضه سیاهرود تا تلار در سطح ۴۰ هزار هکتار و از حوضه رودخانه تلار تا بابلرود در سطح ۴۰ هزار هکتار است.
هدف از زهکشی زمینهای کشاورزی، فراهم کردن محیطی مناسب برای رشد ریشه گیاه از لحاظ تهویه و شوری است. زهکشی به خارج شدن طبیعی یا مصنوعی آب مازاد از یک منطقه گفته میشود.
کنترل و جلوگیری از شور شدن زمین، کنترل و جلوگیری از ماندابی شدن، کنترل فرسایش، سیل، حفاظت محیط زیست، سلامت عمومی و بهداشت، جلوگیری از راکد شدن آب و ایجاد بوی تعفن و نامطبوع در محیط مزرعه، به زیر کشت بردن اراضی جدید، زودتر گرم شدن خاک در فصل بهار، شروع زودتر عملیات کشاورزی، کیفیت و کمیت بهتر محصولات، حفاظت از ابنیه و تأسیسات عمومی و توسعه روستایی و امنیت غذایی از جمله مزایای مهم اجرای طرح زهکشی است.
اهمیت کشاورزی و حفظ زمینهای زراعی و باغی در مازندران که در تولید ۱۵ نوع محصول کشاورزی از جمله برنج، مرکبات، گل و گیاه، دام و طیور و لبنیات رتبه اول تا سوم را دارد و سالانه با تولید بیش از هشت میلیون تن انواع محصولات کشاورزی، ۱۱درصد ارزش افزوده کشاورزی کشور را در اختیار دارد، در حالی برای دست اندرکاران ملی مسجل است که همچنان نسبت به تخصیص اعتبار کم توجهی می شود.
انتهای پیام