به نقل از ویفروم، شاخص گذرنامه هنلی از دادههای انجمن بینالمللی حملونقل هوایی استفاده میکند و گذرنامهها را بر اساس تعداد کشورهایی که به دارندگان اجازه بازدید بدون ویزا میدهند رتبهبندی میکند.
بر اساس گزارش مجمع جهانی اقتصاد، ۱۰ اصل برای مقاصد پایدار، گردشگری سهم عمدهای در تولید ناخالص داخلی جهانی دارد اما میتوان آن را پایدارتر و عادلانهتر انجام داد.
شاخص گذرنامه هنلی در ۱۹ سال گذشته قدرتمندترین گذرنامههای جهان را ردیابی کرده است. در سال جاری فرانسه، آلمان، ایتالیا، ژاپن، سنگاپور و اسپانیا در رتبه اول قرار دارند و شهروندان این کشورها میتوانند از ۱۹۴ کشور از ۲۲۷ کشور بدون ویزا یا با دریافت ویزا در بدو ورود، بازدید کنند. ژاپن برای ششمین سال متوالی در صدر این فهرست قرار دارد.
در اینجا ۱۰ رتبه برتر قدرتمندترین گذرنامهها در سال ۲۰۲۴ و تعداد کشورهای دیگری که این دارندگان گذرنامه میتوانند بدون نیاز به دریافت ویزا از قبل از آنها بازدید کنند، آورده شده است.
۱. فرانسه، آلمان، ایتالیا، ژاپن، سنگاپور، اسپانیا (۱۹۴ مقصد)
۲. فنلاند، کره جنوبی، سوئد (۱۹۳ مقصد)
۳. اتریش، دانمارک، ایرلند، هلند (۱۹۲ مقصد)
۴. بلژیک، لوکزامبورگ، نروژ، پرتغال، بریتانیا (۱۹۱ مقصد)
۵. یونان، مالت، سوئیس (۱۹۰ مقصد)
۶. استرالیا، چک، نیوزیلند، لهستان (۱۸۹ مقصد)
۷. کانادا، مجارستان، ایالاتمتحده (۱۸۸ مقصد)
۸. استونی، لیتوانی (۱۸۷ مقصد)
۹. لتونی، اسلواکی، اسلوونی (۱۸۶ مقصد)
۱۰. ایسلند (۱۸۵ مقصد)
ارتباط بین سفر بدون ویزا و قدرت اقتصادی
گزارش Henley & Partners علاوه بر رتبهبندی قدرت گذرنامه، به رابطه بین تحرک جهانی و رونق اقتصادی نیز میپردازد. با تجزیهوتحلیل بلوکهای تجاری همچنین گذرنامههای فردی، تصویری از قدرتمندترین و ثروتمندترین بخشهای جهان و اینکه چگونه شهروندان آنها از سطوح بیشتری از دسترسی به سایر کشورها برخوردار هستند، نمایان میشود.
بهعنوان مثال کشورهای گروه هفت که شامل کانادا، فرانسه، آلمان، ایتالیا، ژاپن، بریتانیا و ایالاتمتحده است، ۴۴ درصد از تولید ناخالص داخلی جهانی را در اختیار دارد. کشورهای گروه هفت برای دسترسی داخلی امتیاز ۱۰۰ درصد را کسب میکند، به این معنی که شهروندان این هفت کشور میتوانند از همه کشورهای دیگر در بلوک بدون ویزا بازدید کنند. این کشور دارای امتیاز ۸۵ درصد در شاخص کلی گذرنامه است که نشاندهنده سطح دسترسی بدون روادید در سراسر جهان برای این ملیتهاست.
در مقابل، اتحادیه آفریقا با سهم سه درصدی از تولید ناخالص داخلی، امتیاز ۲۸ درصدی در شاخص کل گذرنامه را دارد اما برعکس، سطح باز بودن بالاتری در ۴۹ درصد دارد. نویسنده و روزنامهنگاری، در تحلیلی از وضعیت سفر و گردشگری در آفریقا گفت: تحرک آفریقا در سال ۲۰۲۴ با امکان بهبود چشمگیر سفرهای درون قارهای، قدرت گذرنامه و باز بودن گذرنامه به سوی یک دوراهی پیش میرود. این موارد پس از آن بیان شد که کنیا تصمیم گرفت از ژانویه ۲۰۲۴ ویزا را با هدف تشویق بیشتر گردشگران حذف کند.
سنگاپور، یکی از کشورهای برتر در قدرت گذرنامه با هدف استفاده از مزایای شخصی و اقتصادی گردشگری با چارچوب مهارتهای گردشگری خود، در میان نیروی کار خود است. پرورش نیروی کار همچنین یکی از ۱۰ اصل مجمع برای گردشگری پایدار است که میگوید میتواند به پنج مورد از اهداف توسعه پایدار سازمان ملل کمک کند.
اما این بخش هنوز راه طولانی برای رسیدن به مقصد در پیش دارد. متوسط تعداد مقاصدی که مسافران میتوانند بدون ویزا به آنها دسترسی داشته باشند، از ۵۸ مورد در سال ۲۰۰۶ به ۱۱۱ در سال ۲۰۲۴ رسیده که تقریبا دو برابر شده است. افغانستان تنها با دسترسی به ۲۸ کشور بدون ویزا در انتهای ردهبندی قرار دارد.
انتهای پیام