حجتالاسلام والمسلمین احمدحسین شریفی، رئیس دانشگاه قم، در نشست خبری که امروز ۱۴ بهمن ماه در سال جلسات این دانشگاه برگزار شد، ضمن گرامیداشت یومالله دهه فجر، پیشرفتهای علمی جمهوری اسلامی ایران را مورد توجه قرار داد و گفت: به برکت انقلاب اسلامی که یک انقلاب به معنای واقعی فرهنگی و علمی بود شاهد رشد اعجاز گونه در حوزه علم، پژوهش و فناوری هستیم و آمار پیشرفت ما با قبل از انقلاب قابل مقایسه نیست؛ و امروز باید خود را با پیشرفتهترین کشورهای دنیا در عرصه علم مقایسه کنیم.
وی ادامه داد: سریعترین رشد علمی را در بین کشورهای دنیا در بیش از سه دهه اخیر داشتیم؛ نرخ رشد علمی و پژوهشی جمهوری اسلامی ۱۱ برابر نرخ متوسط رشد علمی در دنیا است؛ همچنین در حوزه ثبت اختراع جزء ۱۰ کشور برتر دنیا هستیم.
شریفی افزود: در حوزه فناوریهای راهبردی نانو ایران در سال ۱۳۸۰ رتبه ۵۷ دنیا بود و در مجموع یک سال ۱۰ مقاله علمی در حوزه نانو داشتیم؛ اما امروز روزانه ۵۰ مقاله علمی در معتبرترین مراکز استنادی دنیا دارند و جزء چهار کشور دنیا در حوزه نانو هستیم.
وی اظهار کرد: سال گذشته رتبه ۱۲ در حوزه زیست فناوری کسب کردیم و میانگین تولیدات ما در سال نزدیک به ۱۳۰۰ مستند و این یک پیشرفت اعجاز گونه است.
رئیس دانشگاه قم با اشاره به مراکز رشد و پارکهای علم و فناوری، افزود: میتوان گفت در عرصه جهاد علمی پژوهشی و فناوری مراکز دانشگاهی ما خوش درخشیدند. اگرچه در حوزه تبدیل علم به فناوری دیر ورود کردیم اما خیز جدیدی در وزارت علوم برداشته شده و به زودی این قلهها فتح خواهد شد.
دانشگاه قم سالمترین دانشگاه در حوزه آسیبهای اجتماعی
شریفی اظهار کرد: در حوزه فعالیتهای فرهنگی علیرغم همه مخاطرات فرهنگی که قشر جوان را تهدید میکند فعالیت خوبی داشتیم و طبق آمار وزارت علوم دانشگاه قم سالمترین دانشگاه در حوزه آسیبهای اجتماعی معرفی شد که این امر نشان از فعالیتهای گسترده فرهنگی دارد.
رئیس دانشگاه قم با بیان اینکه از ابتدای امسال تا آذرماه یک هزار برنامه فرهنگی را اجرا کردیم، یادآور شد: در حوزه جشنواره قرآن و عترت، دانشجویان ما مقام اول تا سوم را کسب کردند.
وی گفت: در حوزه ورزشی دانشجویان ما موفق به کسب مدال برنز کاراته مسابقات جهانی در ترکیه، کسب مدال برنز کشتی در کشور روسیه دانشجو شدند؛ کارمند دانشگاه قم برای اولین بار به قله لنین صعود کرد، همچنین دانشجویان سه مدال قهرمانی و شش مقام نایب قهرمانی در ورزش همگانی را کسب کردند.
شریفی یادآور شد: در حوزه خدمات رفاهی کارهای شاخصی با توجه به مشکلات اقتصادی صورت گرفته است. یکی از مسائلی که اساتید دانشگاهی استان را رنج میداد مسکن اساتید بود؛ رایزنیهایی صورت گرفت با همکاری استاندار و اداره کل مسکن و شهرسازی گام بلندی در حوزه تأمین مسکن اساتید با اختصاص زمین برای هزار واحد مسکونی برداشته شده و در گام بعدی برای کارکنان دانشگاه هم اقدام خواهیم کرد.
وی ادامه داد: با همکاری بانک تجارت و وزارت علوم ساخت ۳۰۰ واحد مسکن متاهلی را شروع کردیم و اقدامات اولیه انجام شده و تا پایان امسال سقف ۱۵۰ واحد زده خواهد شد؛ لذا در هشتم ماه آینده بخش اعظمی از ساخت این ۱۵۰ انجام خواهد شد.
شریفی بازسازی خوابگاهها، ساخت سلف ۲۰۰ نفره اساتید، کافی شاپ برای دانشجویان، تجهیز و بهرهبرداری سالن نشستهای علمی در دانشکده الهیات، محوطهسازی و تجهیز بخش خواهران دانشگاه با هزینهای بالغ بر۸۰ میلیارد تومان، تکمیل۶۰ درصد زیرساخت مسجد زینبیه را از دیگر اقدامات رفاهی عنوان کرد.
وی ادامه داد: در حوزه پژوهش ۲۴۰۰ مقاله علمی توسط دانشگاهیان تولید شده است که رکود بالایی است؛ در مجموع ۳۰۰ عضو هیات علمی فعال داریم که این حجم از تولید مقاله علمی کار بزرگی است.
شریفی یادآور شد: هزینه های پژوهشی دانشگاه قم از چهار درصد به ۹ درصد رسیده است و حاکی از توجه ویژه به حوزه پژوهش و فناوری دارد؛ همچنین ۸۱ کتاب در سال گذشته تدوین و ترجمه شد.
تأسیس پژوهشکدهها اولویت در دانشگاه قم است
رئیس دانشگاه قم با بیان اینکه ۷۱ قرارداد با جامع و صنعت منعقد شد، تاکید کرد: ۳۶ مرکز و آزمایشگاه در دانشگاه قم که ۸ مرکز از سال گذشته تاسیس شده است و لذا رشد ما افزایش ۲۵ درصدی داشتیم.
وی ادامه داد: در حال حاضر چهار پژوهشکده علوم انسانی اسلامی، پژوهشکده بین المللی مقاوم، الهیات تطبیقی و فقه مضاف را راه اندازی کردیم.
شریفی با بیان اینکه در حوزه آموزش ۲۸۵ عضو هیات علمی داریم و ۳۲ نفر در سال گذشته جذب شدند، اضافه کرد: وضعیت تناسب هیات علمی به دانشجو وضعیت خوبی نیست در ازای هر ۴۰ دانشجو یک هیات علمی داریم که باید این میزان یک استاد به ازای هر ۲۵ دانشجو برسد.
رئیس دانشگاه قم عنوان کرد: مجلات علمی ما از سال گذشته بیش از دو برابر شده است؛ دانشگاه قم شش مجله علمی داشته و امروز ۱۳ مجله مجوز دریافت کرده است و لذا مطالعات علمی انجام شده تا دانشگاه قم در مجموع ۲۱ مجله علمی و پژوهشی داشته باشد.
شریفی اضافه کرد: رشتههای جدیدی را وارد دانشگاه قم کردیم؛ دانشگاه قم به دلیل نیازها چند رشته از جمله حقوق بشر اسلامی و فلسفه اسلامی کودکان در مقطع تحصیلات تکمیلی را تاسیس کرده است.
وی با بیان اینکه تاسیس دو دانشکده جدید علی رغم محدودیتها در ساختار را مدنظر قرار دادیم، گفت: شش دانشکده داشتیم و دو دانشکده معماری و شهرسازی اسلامی با سه گروه و دانشکده علوم و فناوری های همگرا با چهار گروه تاسیس کردیم.
شریفی اظهار کرد: فعالیتهای بینالمللی یک سال گذشته دانشکاه قم را نقطه عطف در تاریخ دانشگاه دانست و گفت: برای اولین بار رتبهبندی تایمز را کسب کردیم و این رتبه را تقویت خواهیم کرد؛ همچنین برای اولین بار به رتبهبندی موضوعی تایمز ورود پیدا کردیم.
وی یادآور شد: هشت تفاهمنامه همکاری با دانشگاههای خارج از کشور منعقد کردیم و هشت هیأت خارجی از کشورهای عراق، پاکستان، لبنان و مالزی از دانشگاه بازدید کردند.
رئیس دانشگاه قم بیان کرد: از بالاترین جایگاه بینالمللی در حوزه امکانات و جذب دانشجویان قرار داریم؛ از ۳۰ ملیت ۳۰۰۰ دانشجو داریم که در هیچ دانشگاه دیگری وجود ندارد.
وی افزود: در مجموع با توجه به ظرفیت دانشگاه قم و مزیتهای علمی شهر کریمه اهل بیت میتوان گفت انتظار از دانشگاه قم بیش از این است و نیاز به تلاش شبانه روزی دارد و ما باید از این ظرفیت استفاده کنیم. حرکت رو به جلو داریم و آینده درخشانی برای دانشگاه بینالمللی قم در استان متصور هستیم.
شریفی یادآور شد: دانشگاه قم این احساس وظیفه را دارد که باید خدمات بیشتری به استان و مراکز صنعتی ارائه دهد؛ سال گذشته بیش از ۱۰ جلسه با صنعتگران داشتیم و این تعامل در حال شکل گیری است و لذا ۷۱ قرارداد را با بخش صنعت منعقد کردیم که نسبت به سال گذشته افزایش دو برابری دارد.
وی با اشاره به اینکه ۵ هسته پژوهشی را ناظر به نیازهای علمی کشوری شکل دادیم، عنوان کرد: با صنعت کفش وارد مذاکره شدیم همچنین با صنایع غذایی در حال رایزنی هستیم که رشتههایی در این حوزه تأسیس کنیم.
تلاش در جهت ارتقای جایگاه اساتید دانشگاه
رئیس دانشگاه قم گفت: امتداد دانشگاه در جامعه و صنعت از اولویتهای درجه اول ما است، گفت: ۵۱ درصد استادان در مرتبه استاد تمامی و دانشیاری هستند و لذا دانشگاه زمینه های ارتقای علمی را فراهم کرده و در همین راستا سال گذشته ۲۱ استاد ارتقا رتبه داشتند.
انتهای پیام