جعفر قنادباشی در گفتوگو با ایسنا با اشاره به گذشت یک هفته از صدور رای دادگاه لاهه در مورد انجام اقدامات موقت در جنگ غزه و عدم هیچ گونه تغییر در شرایط این جنگ تا کنون، اظهار کرد: آن چیزی که در خصوص نسلکشی اسرائیل در غزه از سمت دادگاه لاهه صادر شد، حکم الزامآور نبود و صرفا دستوراتی در مورد انجام اقداماتی موقت برای بهبود شرایط انسانی در غزه بود.
وی با بیان اینکه دادگاه لاهه در رسیدگی به شکایت آفریقای جنوبی در مورد نسلکشی اسرائیل در غزه اهمال کرد، افزود: دیوان بینالمللی دادگستری نسلکشی بودن جنایات اسرائیل را تایید نکرد، در حالیکه دلایل بسیار واضحی برای ارتکاب رژیم صهیونیستی به جرم نسلکشی وجود دارد؛ اول همین تصاویر و اخباری است که در سراسر جهان در مورد وضعیت غزه و آمار بالای کشتهشدگان منتشر شده و همه را به خشم آورده است. دومین دلیل جلوگیری اسرائیل از ارسال کمکهای بشردوستانه به غزه و نگه داشتن مجروحین در شرایط بسیار نامناسب غیرانسانی است.
این تحلیلگر مسائل خاورمیانه ادامه داد: همچنین ارتش رژیم صهیونیستی تا کنون بارها از سلاحهای نامتعارف و ممنوعه برای کشتار مردم غزه استفاده کرده است. اینها همه دلایل روشنی است که در اختیار دادگاه قرار داشت تا نسلکشی بودن اقدامات رژیم صهیونیستی را تایید کند که متاسفانه چنین نشد.
قنادباشی اضافه کرد: به علاوه مقامات آفریقای جنوبی و افکار عمومی جهان انتظار داشتند در شرایطی که هر روز بیش از ۱۵۰ نفر در نوار غزه کشته میشوند، دادگاه لاهه حکم آتشبس را صادر کند که این نیز محقق نشد. این موارد باعث شد بسیاری از حقوقدانان بر اهمالکاری دیوان بینالمللی دادگستری در رسیدگی به پرونده نسلکشی اسرائیل تاکید کنند و حتی برخی معتقدند اند دادگاه تحت فشارهای آمریکا و انگلیس نتوانسته به وظیفه خود عمل کند.
وی بیان کرد: اما با تمام اینها، طرح شکایت آفریقای جنوبی در دادگاه لاهه و پخش زنده جلسات استماع، سبب شد واقعیات حقوقی جنگ غزه برای تمام مردم دنیا روشن شود. همچنین دیدیم که در فرصتی که به اسرائیلیها برای دفاع از خود داده شد، آنها به قدری متوسل به اخبار کذب شدند و تمام وقایع را وارونه جلوه دادند که بار دیگر ماهیت دروغپردازانه اسرائیل برای تمام مردم جهان روشن شد. بنابراین آفریقای جنوبی موفق شد به بخشی از اهداف خود دست یابد، اما متاسفانه انتظاراتی که از دادگاه لاهه بابت صدور حکم توقف جنگ و تایید نسلکشی جنایات اسرائیل وجود داشت، محقق نشد.
این تحلیلگر مسائل خاورمیانه با اشاره به اعلام حمایت برخی کشورها از جمله ایران از اقدام حقوقی آفریقای جنوبی، گفت: اگر در درازمدت دادگاه لاهه تحت فشارهای جهانی و همنوایی سایر کشورها در مسیر درست خود قرار گیرد، رژیم صهیونیستی محکوم به نسلکشی خواهد شد. همچنین در مرحله بعد تکتک مقامات رژیم صهیونیستی باید محاکمه و مجازات شوند. البته تمام اینها منوط به این است که تعداد بیشتری از کشورهای جهان و به خصوص کشورهایی که افکار عمومی جهان را نمایندگی میکنند، پشت این اقدام حقوقی آفریقای جنوبی بایستند و اقدامات مشابهی را انجام دهند تا یک جریان قدرتمندی ایجاد شود که دیوان بینالمللی دادگستری را وادار به قرارگیری در مسیر درست میکند.
انتهای پیام